Jagodičje pomaga pri artritisu in hujšanju

Telesna maščoba – še posebej ob pasu in bokih– izloča močne vnetne hormone, ki igrajo pomembno vlogo pri bolečinah in otrdelosti skepov pri artritisu in artrozi. Z vključevanjem več jagodičja v svojo prehrano zmanjšujete artritične bolečine in poskrbite za zniževanje telesne teže.

Prekomerna telesna teža draži artritične sklepe

Znanstveniki so odkrili, da maščobne celice, še posebej na predelu trebuha, izločajo hormonom podobne snovi, ki izzivajo vnetja po celem telesu, vključno z obolelimi sklepi. Raziskovalci s kalifornijske univerze Berkeley so potrdili neizpodbitno povezavo med ravnmi C-reaktivnih proteinov (CRP) in debelostjo. CRP je marker za vnetje v krvi, in ti znanstveniki so izmerili njihove zvišane vrednosti pri 50% udeležencih raziskave s povišano telesno težo in pretresljivih 75% pri občutno predebelih. Le 25% posameznikov v skupini normalne telesne teže je imelo povišane ravni CRP. 

Poleg tega, da izziva vnetja, povzroča prenašanje dodatnih koligramov naokoli resnično breme za že tako preobremenjene sklepe. Pri hoji vaša kolena prenašajo pet do šestkratnik vaše teže. Tako že izguba petih kilogramov prinese veliko razliko. Najenostavnejši način boja proti vnetjem in razbremenjevanja vaših sklepov je čimpogostejše vključevanje 12 proti-artritičnih super-živil v vašo vsakodnevno prehrano. Za razliko od ‘rafiniranih’ živil, so ta živila ‘živa’ in polna aktivnih vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov.

Zdravilni prehranski program za artritis

Po pregledu več tisoč študij so raziskovalci izdvojili 12 živil, ki so še posebej učinkovita pri lajšanju in zdravljenju artritisa. Ta živila vsebujejo celo vrsto prehranskih gradnikov, ki so potrebni za obnovo in regeneracijo sklepnega tkiva in hrustanca. Dodaten bonus pa je, da izgubljanje telesne teže brez lakote ali odrekanja.
 
Popoln prehranski program, ki se je izkazal za učinkovitega pri več tisočih slovenskih artritikov, več milijonih v svetu, zelo podrobno in razumljivo opisuje znameniti priročnik dr. Campbella, Zdravniško preizkušeno domače zdravljenje artritisa.