Špinača prijateljica artritičnih bolnikov

Špinača prijateljica artritičnih bolnikov. Privlačna zelena špinača zmanjšuje bolečine vnetih sklepov. Je bogata z esencialno maščobno kislino omega-3, ki pomaga nadzorovati otekanje artritičnih sklepov, ki ga povzroča vnetje. Medtem ko so najbogatejši vir za sklepe zaščitnih omega-3 maščobnih kislin severnomorske ribe, vsebujejo rastlinski viri edinstveno vrsto zdravilne maščobne kisline znano kot alfa-linolenska kislina (ALA), ki jo naše telo shranjuje v veliko večji količini kot omega-3 maščobne kisline iz rib.

Močne kosti odvračajo artritis spinacna-solata
Špinača je poleg tega bogata s kalcijem, še eno artritisu prijazno sestavino. Medtem, ko vnetje in prekomerna obraba prispevata k artritisu, le-tega povzroča še prekomerno kopičenje kalcija in izgubljanje kalcija iz sklepov (kar se kaže v poroznih kosteh in vodenih cistah). V nasprotju z razširjenim razmišljanjem, kalcijevih oblog ne povzroča prekomerna količina kalcija, ampak pomanjkanje naravnega prehranskega kalcija. In tu se pokaže prava korist špinače. Skodelica kuhane špinače vsebuje presenetljivih 244 mg kalcija.

Baker je pri artritisu enakovreden zlatu
Ta mineral v sledovih prinaša kar trojno korist proti artritisu. Zagotavlja protivnetno učinkovanje, ki je nujno za močne kosti in zdravo vezivno tkivo. Poleg tega pa še varuje sklepe pred prostimi radikali. Skodelica kuhane špinače zagotavlja 16% vaših dnevnih potreb po bakru.

Zelena listna zelenjava naj bo na vaši mizi vsak dan
Raziskovalci so potrdili, da ljudje z artritisom, ki uživajo mediteransko prehrano trpe manj bolečin, vnetij in zatekanja sklepov že tri mesece po spremembi prehrane. Mediteranska prehrana vključuje veliko zelenjave, kot je špinača in druga zelena listna zelenjava, ter vrsto drugih temeljev mediteranske prehrane, kot so ribe bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, oljčno olje … Ameriški državni inštitut za artritis, mišično-skeletne in kožne bolezni poroča, da so omega-3 maščobne kisline “nesporno protivnetne učinkovine” enako kot aspirin in druga NSAID zdravila. Kos divjega lososa rahlo dušenega na oljčnem olju na posteljici dušene špinače predstavlja izvrstno pojedino, ki varuje vaše sklepe.

Save