Alfa lipoična kislina (ALA) pomaga pri nevroloških obolenjih

Alfa lipoična kislina ALA pomaga pri nevroloških obolenjih predvsem zato, ker je močan antioksidant. Poleg tega zlahka prehaja pregrado kri-možgani in pomaga okrepiti druge naravne antioksidante v možganih, ki ne morejo prehajati pregrade kri-možgani.

Raziskave razkrivajo, da lahko alfa lipoična kislina pomaga preprečevati, zdraviti in/ali omiliti simptome mnogih možganskih in nevroloških obolenj, kot tudi motenj razpoloženja. Te vključujejo:
alzheimerjevo bolezen
avtizem
bipolarno motnjo
sindrom karpalnega kanala
depresijo
epilepsijo
fibromialgijo
izpadanje las
huntingtonovo bolezen
izgubo sposobnosti vonjanja
manije
multiplo sklerozo
parkinsonovo bolezen
periferno nevropatijo (vključno z diabetično)
išias
shizofrenijo
možgansko kap
pešanje vida

Alfa lipoična kislina (ALA) lahko pomaga upočasniti kognitivno pešanje ali celo preokrene to pešanje, ki je povezano s staranjem, še posebej, če jo nadgradimo s koristnimi spremembami življenjskega sloga. Čeprav gre tu v mnogih primerih za rezultate preliminarnih laboratorijskih raziskav in raziskav na živalih, so pri marsikateri bolezni na voljo neizpodbitni klinični dokazi o njenih koristih.

Kaj povzroča nevrološka obolenja?

Zdravi možgani so zelo organizirani, a zelo občutljivi. V primerjavi z ostalimi organi so možgani še posebej občutljivi na poškodbe, to pa zato, ker:

 • so možgani sestavljeni predvsem iz maščobnih kislin, iz katerih prosti radikali brez težav ukradejo elektrone
 • možgani porabijo veliko več celične energije. Mitohondriji v celicah za proizvodnjo energije porabljajo kisik, kar povzroča nastanek velikih količin prostih radikalov.
 • možgani akumulirajo železo
 • imajo možgani manj antioksidantne zaščite. Vsaka nevrološka motnja ima svoje tipične vzroke in simptome. In vendar so dejavniki, ki ogrožajo možgane in prispevajo k tem motnjam ali obolenjem, pogosto enaki.

Okoliščine še dodatno otežujejo stvari in množijo te dejavnike. Te vključujejo:

 • kopičenje kovin (npr. bakra, železa, svinca, živega srebra in cinka), kar naredi proste radikale še bolj škodljive,
 • kronična vnetja,
 • okvarjeni ali poškodovani mitohondriji, ki ne proizvajajo dovolj energije (in ustvarjajo več prostih radikalov, kot je to normalno),
 • prosti radikali,
 • okrnjena presnova inzulina (denimo zaradi diabetesa),
 • neobčutljivost na inzulin ali odpornost na inzulin,
 • nižje ravni antioksidantov in rastnih faktorjev, ki pomagajo obnavljati nevronske možganske celice in pospešujejo rast možganskih celic,
 • preveč aktivne celice imunskega sistema,
 • občutno nižje ravni encimov, ki so potrebni za presnovo ogljikovih hidratov in tvorbo celične energije,
 • toksini in okoljski dejavniki (npr. kemoterapija in prekomeren hrup).

Študije razkrivajo, da lahko alfa lipoična kislina izniči mnoge dejavnike, ki prispevajo k nevrološkim motnjam.

Ali lahko naredi alfa lipoična kislina (ALA) vitamin C varnejši za naše možgane?

Če jemljete dopolnila z vitaminom C, ki je narejen iz umetne askorbinske kisline, strokovnjaki priporočajo dodatno jemanje alfa lipoične kisline (ALA) za zaščito vaših možganov. Sintetični vitamin C reagira z dodanim železom v mnogih vrstah kruha in testenin, kar povzroča nastanek prostih radikalov, ki so škodljivi za možganske celice. Alfa lipoična kislina ščiti nevrone pred poškodbami, ki jih povzroča odvečno železo.

Summary
Description
Alfa lipoična kislina pomaga pri nevroloških obolenjih predvsem zato, ker je močan antioksidant. Poleg tega zlahka prehaja pregrado kri-možgani in pomaga okrepiti druge naravne antioksidante v možganih, ki ne morejo prehajati pregrade kri-možgani.