Drobno laneno seme in njegovi orjaški učinki na artritis

Drobno laneno seme in njegovi orjaški učinki na artritis. Laneno seme je morda res drobno, vendar so njegove sposobnosti zdravljenja artritisa velikanske, zahvaljujoč bogati vsebnosti alfa-linolenske kisline (ALA), ene od omega-3 maščobnih kislin, ki narede tudi severnomorske ribe za takšne zaščitnice sklepov. Laneno seme je brez dvoma najboljši rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin. Že dve jedilni žlici mletega ekološkega lanenega semena dnevno nam zagotovi 140% priporočenega dnevnega odmerka omega-3.

Laneno seme odpravlja artritično vnetje
 
Laneno seme je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo artritično vnetje s tem, da spodbujajo tvorbo prostaglandinov v telesu, sprožilcev proti-vnetnega odziva. Zdravilno delovanje lanenega semena se začne, ko začne telo spreminjati ALA v močno omega-3 eikosapentaenolno kislino (EPA) in dokosaheksaenolno kislino (DHA), ki sta isti proti-vnetni učinkovini, kot ju najdemo v z omega-3 bogatih ribah, kot je denimo losos. Omega-3 maščobne kisline poleg tega zmanjšujejo bolečine v sklepih s spodbujanjem telesne tvorbe proti-vnetnih maščob imenovanih rezolvini, ki jih sestavljata DHA in EPA, ki ju organizem pretvori iz ALA v lanenem semenu.

Laneno seme varuje pred artritičnimi bolečinami

Znanstveni podatki potrjujejo, da ljudje z artritisom ali artrozo, ki uživajo v prehrani bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, trpe za manj vnetji in bolečinami. V Veliki Britaniji so v Laboratoriju za biologijo vezivnih tkiv odkrili, da omega-3 maščobne kisline zadušijo vnetne citokine in interlevkine, ki so odgovorni tako za razdraženost, kot tudi togost hrustančnih membran. Omega-3 maščobne kisline poleg tega znižujejo koncentracijo levkotrienov, hormonov, ki povzročajo vnetje in poslabšujejo artritis.

Pri lanenem semenu je potrebna pazljivost

Laneno seme v kateri koli obliki je dovolj močno, da moti delovanje nekaterih zdravil in vpliva na določena bolezenska stanja. Tako denimo redči kri, zato se velja posvetovati z zdravnikom, če jemljete zdravila za redčenje krvi, aspirin ali kako drugo zdravilo iz skupine NSAID. Ravno tako se velja posvetovati z zdravnikom, če jemljete zdravila za zniževanje holesterola. Poleg tega zaradi njegovega estrogenskega učinka, pri svojem zdravniku preverite, če ste preboleli katero od oblik hormonsko občutljivega raka, kot je to rak dojke ali maternice.

Save