Ekstra deviško oljčno olje preprečuje pojav alzheimerjeve bolezni

Ekstra deviško oljčno olje preprečuje pojav alzheimerjeve bolezni. Število ljudi, ki so žrtve alzheimerjeve demence, dosega v svetu nekje okoli 30 milijonov, do leta 2050 pa naj bi se to število potrojilo. Kaj se je v zadnjih 50 letih spremenilo, da je povzročilo tako epidemično rast nekoč ekstremno redkega obolenja, ki ga sedaj vse pogosteje diagnosticirajo že pri ljudeh mlajših od 40 let? Najočitnejši odgovor lahko najdemo pri pregledu hitre, procesirane hrane, ki jo uživa vse več ljudi, v kateri so naravne enkrat nenasičene maščobe nadomeščene hidrogeniranimi trans maščobami, ki se lepijo na njihove celične stene.
 
Ekstra deviško oljčno olje (EDOO), esencialna maščobo, ki predstavlja temeljno maščobo zdrave sredozemske prehrane, so povezali s kardiovaskularnim in možganskim zdravjem že v preteklih znanstvenih študijah, čeprav je ostajal ključni mehanizem le-tega v glavnem nerazumljen. Ekipa raziskovalcev iz Šole za farmacijo pri Univerzi Louisiana, je predstavila rezultate svojih raziskav v strokovni reviji ACS Chemical Neuroscience in razložila, kako uživanje EDOO pomaga zniževati tveganje za nastanek alzheimerjeve bolezni (AD).
Ekstra deviško oljčno olje spodbuja tvorbo encimov, ki razgrajujejo amiloidne možganske vozliče
Raziskovalci so proučevali učinek neke aktivne sestavine oljčnega olja, ki pomaga odstranjevati nenormalne AD beljakovine iz možganov. Prejšnje raziskave so zaključile, da lahko pripišemo zdravilne učinke oljčnega olja visoki koncentraciji enkrat nenasičenih maščobnih kislin, a je omenjena raziskovalna ekipa ugotovila, da je resnični zaščitni dejavnik najverjetneje snov imenovana oleocanthal, ki pomaga zaščititi živčne celice pred poškodbami, ki so značilne za alzheimerjevo bolezen.
 
Avtor raziskave, dr. Amal Kaddoumi, je z ekipo zasnoval študijo z uporabo mišjega modela, s katero je ugotavljal, ali oleocanthal pomaga zmanjševati akumuliranje beta-amiloida v možganih. Znanstveniki so preverjali učinke oleocanthala na možgane in možganske celice laboratorijskih miši in odkrili dosleden vzorec, po katerem spojina spodbuja tvorbo dveh beljakovin in ključnih encimov, ki se izkažejo kot bistveni pri odstranjevanju beta-amiloida iz možganov.
 
Avtorji so zaključili, da “je iz ekstra deviškega oljčnega olja pridobljeni oleocanthal, ki je značilen za sredozemsko prehrano, sposoben zmanjšati veganje za nastanek AD ali sorodnih nevrodegenerativnih demenc.” S tem so prehranski strokovnjaki še korak bližje razumevanja zdravilnih učinkov oljčnega olja, saj ta raziskava potrjuje, kako že manjša sprememba prehranskih navad lahko pomaga preprečiti pojav kroničnih obolenj.
 
Pomembno je poudariti, da so v tej študiji uporabljali izključno hladno stiskano EDOO, in nikakor ne t.i. ‘light’ oljčnega olja, ki ga rafinirajo z namenom zniževanja vsebnosti ključnih polifenolov, ki so značilni za oljčno olje. Za zaustavitev napredujoče alzheimerjeve bolezni vključite v svojo vsakodenvno prehrano kakšno žlico ali dve najkakovostnejšega ekstra deviškega oljčnega olja.
 
Viri:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/cn400024q
http://phys.org/news/2013-03-extra-virgin-olive-oil-alzheimer.html
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/acs-ehe032013.php
http://www.chicagotribune.com

Vir članka: http://www.naturalnews.com/040705_olive_oil_dementia_prevention_brain_tangles.html

Save