Kako se boriti proti alzheimerjevi bolezni brez tablet?

Kako se boriti proti alzheimerjevi bolezni brez tablet? To vprašanje se zastavlja marsikomu. Kaj če bi vam razkril, da obstaja terapija za alzheimerjeve bolnike, ki je potrjena, poceni in varna? Kaj če bi vam razkril še, da jo lahko izvajate sami brez pomoči vašega zdravnika? In kaj če bi to nadgradil še s podatkom, da lahko obenem pomaga pri hujšanju? Zveni prelepo, da bi bilo lahko res, kajne? Pa vendarle je. Je zelo resnično in videl sem prav neverjetne učinke, ki jih prinaša alzheimerjevim bolnikom.
 
Pred kratkim so celo v strokovni reviji Neurotherapeutics objavili analizo terapije in jo proglasili za neverjetno učinkovito. V prispevku poudarjajo, kako že majhna sprememba prehrane občutno izboljšuje spomin in duševne sposobnosti bolnikov z alzheimerjevo boleznijo. In vse to se nanaša zgolj na ketone.
 
Ketoni so razred molekul, ki jih tvori telo iz maščob. Uživanje ogljikovih hidratov zavira tvorbo ketonov saj zavira presnovo maščob. Več ogljikovih hidratov kot jih zaužijemo, manj ketonov ustvarimo. In obratno, manj ogljikovih hidratov zaužijemo, več ketonov ustvarimo.
 
(Opomba: To ni nujno res tudi pri diabetikih. Pri nekaterih diabetikih je lahko tvorjenje ketonov znak, da njihov diabetes ni dobro nadzorovan. Po drugi strani je pri ljudeh brez diabetesa tvorjenje ketonov normalni del presnove.)
 
Torej, zakaj je to tako pomembno?
Izkaže se, da so ketoni izjemno pomembna hrana za možgane. Na primer, eden najboljših načinov za zaustavitev in preprečitev napadov je prehod na prehrano z dovolj malo ogljikovih hidratov, da se zagotovi posledično izobilje tvorbe ketonov.
 
Normalne možganske celice raje presnavljajo glukozo (krvni sladkor), vendar pa poškodovane ali oslabljene možganske celice tega ne morejo početi učinkovito. To je tudi razlog, zakaj se obnašajo nenormalno že ob manjših nihanjih ravni krvnega sladkorja. In obenem tudi razlog, zakaj je povečanje vsebnosti ketonov v krvi lahko tako zelo koristno. Takšne celice namreč, četudi ne morejo uporabiti glukoze optimalno, lahko še vedno učinkovito presnavljajo ketone. Tako prehrana z dovolj nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kar omogoči ustvarjanje ketonov, lahko odpravi vsakršno abnormalno možgansko delovanje, najsi gre za napade, motnje pozornosti, depresijo, bipolarno motnjo ali alzheimerjevo bolezen.
 
Učinek ketonov je lahko prav osupljiv
Študije so primerjale učinek ketonov pri pacientih z alzheimerjevo boleznijo. Pri tem so uporabljali Ocenjevalno lestvico za alzheimerjevo bolezen s podlestvico kognitivnih sposobnosti (Alzheimer’s Disease Assessment scale with cognitive subscale). Ta sistem testiranja, skrajšano imenovan ADAS-Cog, meri spominske zmožnosti skupaj z drugimi vidiki možganskega delovanja. Izsledki študij bi vas znali presenetiti.
 
Torej, ko so raziskovalci zvišali krvne ravni ketonov pri bolnikih z alzheimerjevo boleznijo za vsega tri mesece, se je zgodilo nekaj neverjetnega. Ne le, da se njihovi ADAS-Cog rezultati niso znižali, ampak so se celo zvišali. Če primerjamo to z bolniki iz nadzorne skupine, katerih ravni ketonov se v celotnem obdobju trajanja študije niso spremenile, ugotovimo, da so se njihovi rezultati, skladno s pričakovanji, znižali tudi za dve točki.
 
Nadalje, ko so raziskovalci dopustili, da se ravni ketonov pri ketonski skupini bolnikov znižajo zopet na normalno raven, je tudi njihov rezultat upadel sorazmerno. In po vsega dveh tednih se njihov rezultat ni v ničemer razlikoval od nadzorne skupine.
 
Zakaj so ketoni tako učinkoviti?
Ketoni omilijo simptome alzheimerjeve bolezni, zato ker možgani bolnikov z alzheimerjevo boleznijo ne morejo učinkoviti izrabljati glukozo. To je tudi glavni vzrok njihovega nezadovoljivega delovanja. Z zvišanjem ravni ketonov v krvi preprosto zagotovimo možganskim celicam alzheimerjevega bolnika gorivo, ki ga te tako krvavo potrebujejo. Po drugi strani te v bistvu stradajo, če jim zagotavljamo kot gorivo izključno glukozo.
 
Torej, kako dvignete krvne ravni ketonov vaših bližnjih z alzheimerjevo boleznijo? Pravzaprav je to prav preprosto. Zadostuje že zadostno zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov.
 
Kako se tega lotiti?ketogena-prehrana
Najprev v lekarni kupimo nekaj indikatorjev Ketostix. To so urinski indikatorji, ki jih ni težko dobiti. Ko potopimo indikator Ketostix v urin, se z višanjem ravni ketonov obarva vse bolj rožnato.
 
Nato pričnemo s prehrano, ki ne vsebuje živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Torej sadje, gomoljno zelenjavo (kot je krompir, korenje, repa, rdeča pesa, itn.), stročnice (fižol, soja, grah, leča, itn.), žitarice (kruh, koruza, riž, čips, pekovske izdelke, itn.) in vse vrste sladkorja.
 
Takoj po spremembi prehrane pričnemo s testiranjem urina vsako jutro. Po nekako dveh ali treh dneh bi se morali indikatorji Ketostix obarvati močno vijolično, kar pomeni, da telo proizvaja veliko ketonov.
 
Na takšni prehrani vztrajajte še kakšna dva ali tri dni, da se prepričate, da je proizvodnja ketonov stalna in zadostna. Nato pričnite dodajati nadzorovano in znano količino ogljikovih hidratov vsak dan, dokler se proizvodnja ketonov ne zaustavi in se indikator Ketostix ne obarva več rožnato.
 
Sam uporabljam rezine kruha, saj pri njih najlažje ugotovimo vsebnost ogljikovih hidratov. Če ta ni navedena na deklaraciji, pač povprašamo tehnologa pekarne. Na primer, rezina lokalnega kruha, ki ga kupujem sam, vsebuje 23 gramov ogljikovih hidratov.
 
Na dieti, ki je povzročila zvišanje količine ketonov vztrajamo naprej, nato pa začnemo dodajati po rezino kruha na dan. Če se po dveh dneh ketoni v urinu še vedno pokažejo, pojemo 1½ rezine kruha. To znese skupno 34,5 gramov (23 gramov + 11,5 gramov).
 
Če se dva dni kasneje ketoni, ko smo zaužili eno rezino kruha in pol, dajmo še polovico rezine kruha za skupno 46 gramov (23 x 2). S tem nadaljujemo, dokler se Ketostix ne obarva več rožnato. Običajno se to zgodi, ko zaužijemo med 30 in 40 grami ogljikovih hidratov.
 
Ko se Ketostix preneha obarvati rožnato, lahko izračunamo koliko ogljikovih hidratov lahko dnevno zaužijemo. Zdaj moramo izračunati maksimum ogljikovih hidratov, in to tako, da izračunamo koliko znese 80% tiste količine, ki je bila potrebna za zaustavitev tvorbe ketonov. Če sta bili potrebni dve rezini kruha, izračunamo koliko je 80% od 46 gramov. Rezultat je 36,8 gramov ogljikovih hidratov (46 x 0,8). To je maksimalna količina ogljikovih hidratov, ki jo lahko zaužije bolnik z alzheimerjevo boleznijo vsak dan, če hoče ohranjati učinkovite krvne ravni ketonov.
 
Naslednja stvar je, da si priskrbimo knjigo z navedbami količine ogljikovih hidratov v posameznih živilih. Ta bo pomagala vam in vašim bližnjim ohranjati količino pod maksimumom. Vsakih nekaj dni se priporoča preverjanje urina, da se prepričamo, da se nahajamo znotraj želenih okvirov.
 
Kaj narediti, če pristop s prehrano ne deluje?
Denimo, da se držite navodil glede prehrane in nikakor ne morete zasnovati prehrane z dovolj nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, da bi se palčka obarvala rožnato. To pomeni, da je v prehrani premalo maščob. Glede na to, da nastajajo ketoni v presnovi maščob, jih mora biti v prehrani dovolj, da ti lahko nastajajo. V tem primeru je potrebno zagotoviti njihov večji vnos. Za ta namen bi priporočal oljčno olje, oreške, laneno in ribje olje, kokosovo olje in seveda živalske maščobe, torej maslo, sire in meso. Ko povečate vnos maščob, se kmalu pojavijo tudi ketoni.
 
Študije so pokazale, da je ketogena prehrana (prehrana z dovolj malo ogljikovih hidratov, ki povzroči zvišanje krvnih vrednosti ketonov) popolnoma varna, tudi če jo uživamo leta dolgo. Pri uživanju takšne prehrane je potrebno upoštevati tri stvari.
 
Prvič, pomembno je vsakodnevno izvajanje neke vrste telesne vadbe. To je lahko tudi le 20 minutni sprehod.
Drugič, zagotovite, da boste pojedli čim več zelenjave in solat.
In tretjič, uživajte kakovostno multivitaminsko prehransko dopolnilo.
 
Če poznate ali izvajate Atkinsov prehranski načrt, so vam verjetno ketoni dobro poznani. Res je, da vam takšna prehrana pomaga zniževati telesno težo. Drži pa tudi to, da je izjemno varna za prav vsakogar. Vendar, če imate diabetes, poskrbite, da se za nadzor po uvedbi takšne prehrane dogovorite s svojim zdravnikom. Čeprav je povsem varna, obstaja velika verjetnost, da bo potrebno spremeniti odmerke vaših zdravi ali nekatera zdravila celo povsem opustiti, da bi se preprečile prenizke ravni krvnega sladkorja.
 
REFERENCE:
Henderson, S. T. “Ketone bodies as a therapeutic for Alzheimer’s disease,” Neurotherapeutics, 2008 July;5(3):470-80.
Reger, M. A., S. T. Henderson, C. Hale, et al. “Effects of $-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults,” Neurobiol Aging, 2004; 25(3): 311-314.

Save