Ananas – sladko sredstvo proti bolečinam

Ananas – sladko sredstvo proti bolečinam. Ananas vsebuje močan encim bromelain, ki je zelo učinkovit pri borbi z vnetji, ki povzročajo sklepne bolečine, zato ga artritičnim bolnikom pogosto priporočajo v obliki prehranskega dopolnila, zaradi česar uvrščamo ananas med najboljša super-živila zoper artritis. Poleg tega je ta sladki sadež zmerno bogat z zaščitnim vitaminom C, ki je za ljudi z artritisom bistvenega pomena.
 

Ananas varuje vaše sklepe

Raziskava objavljena v strokovni reviji Annals of the Rheumatic Diseases je razkrila, živila bogata z vitaminom C ščitijo pred vnetnim poliartritisom, vrsto revmatoidnega artritisa (RA), pri katerem sta napadena dva ali več sklepov naenkrat. Znanstveniki so proučili prehranske podatke več kot 20.000 odraslih oseb in odkrili, da so tisti, ki uživajo najmanj vitamina C v svoji prehrani, izpostavljeni kar 300% višjemu tveganju za artritis v primerjavi s tistimi, ki ga zaužijejo veliko.

Bolj zdravo sklepno tkivo zahvaljujoč mineralom

Ananas je ravno tako odlična možnost zagotavljanja mangana v sledovih, ki je nujen za izgradnjo zdravega sklepnega tkiva in čvrstih kosti. Ena skodelica ananasa zagotavlja 128% RDA za mangan, ki pa obenem pomaga čistiti iz telesa proste radikale, ki lahko poškodujejo sklepni hrustanec.

Ananasovi encimi čistijo zarjavele sklepe

Ob zaužitju ananasa na prazen želodec se proteolitski encimi takoj spravijo na delo v vaše sklepe. Če ga zaužijemo skupaj z drugo hrano, se encimi posvetijo razgradnji preostalih zaužitih živil, namesto da bi se posvetili nesnagi v vaših sklepih, zatorej je modro prihraniti ananas za čas med obroki.

Za optimalno odpravo artritičnih bolečin uživajte svež ananas

Bromelain, največji zaklad ananasa, se na vročini uniči, zato za njegove protibolečinske koristi uživamo surovega. Tudi zmrznjen ananas ohrani encime aktivne, medtem ko konzerviran sadež ali ananasov sadni sok ne zagotavljata proti-vnetnih učinkov svežega sadeža. Če je ananas premalo zrel, ga lahko hranimo pri sobni temperaturi, dokler ne dozori. Ko postane spodnji konec malo mehkejši, je to znak, da je sladek in primeren za uživanje. Ananasove koščke lahko shranimo tudi v hladilniku in ga uživamo tudi po cel teden.

Save

Save