Kako nam glutation lahko reši življenje?

Kako nam glutation lahko reši življenje?  Ta glavni telesni antioksidant in pospeševalec razstrupljanja, ki nadzoruje ključne vidike staranja in preprečevanja obolenj, tvorijo naše celice še posebej pa jetra. Ta spojina se imenuje glutation. Praktično vsakomur z bolezensko obnemoglostjo ali krhkostjo pa ga primanjkuje.

Visoke ravni glutationa so sinonim za dolgoživost – dejstvo namreč je, da imajo zdravi stoletniki občutno višje ravni glutationa kot ostala populacija. Objavljenih je bilo več kot 90.000 študij o različnih koristih glutationa, vse od parkinsonove bolezni do kardiovaskularne škode, od preprečevanja in zdravljenja raka do avtoimunskih obolenj, celo od avtizma do sorodnih težav. O obolenjih in težavah, pri katerih igra glutation ključno vlogo, bi lahko pisal brez konca in kraja.

Na nesrečo se zaradi prisotnosti obolenj, izpostavljenosti strupom iz okolja in genetike, naša sposobnost tvorbe te ključne spojine strašno zmanjšuje.Od določeni genetski pomanjkljivosti je

ACG-glutathione-extra-strenght

Active Life celični glutation v pršilu za pod jezik

lahko tvorba glutationa zmanjšana tudi do 50% in več, predvidevajo pa, da ima skoraj vsak tretji človek tovrstno genetsko motnjo. Tvorba glutationa se zmanjšuje tudi s starostjo. Do 40. leta ga tvorimo do 30% manj, do 65. pa celo do 50% manj – in to velja za zdrave posameznike. Vsakdo z obremenjenimi jetri ali kakšnim obolenjem ga tvori še občutno manj. Ker je glutation tako močan in je odsotnost njegovih zadostnih ravni povezana s preveč obolenji, da bi se jih sploh splačalo naštevati, zakaj ga potem ne bi dopolnjevali vsakodnevno?

Odgovor je preprost. Glutation po zaužitju izgubi svojo super-moč. Ker oksidira le še dodatno prispeva k oksidacijskemu bremenu organizma. Pa to ni stvar želodčne kisline ali zasnove tablet – proces prebave je tisti, ki preoblikuje glutation v nezaželeno obliko. To je tudi razlog, zakaj elitne klinike integrativne medicine dajejo to življenjsko pomembno spojino intravensko (neposredno v krvni obtok), včasih tudi v vrednosti več tisoč evrov po bolniku. Glutation preprosto ni bilo smiselno dajati oralno – vse do sedaj.

 

Švicarsko podjetje Good Health Naturally je razvilo glutationsko dopolnilo, ki je stabilno in se absorbira v telo nedotaknjeno. Ta patentirani proces vključuje nadgradnjo glutationa z nekaterimi zaščitnimi antioksidanti, kar zagotavlja da se formula, ki si jo napršimo pod jezik absorbira v vsega nekaj minutah. Sluznica pod jezikom je bogata s kapilarami, ki so povezane s celotnim krvožilnim sistemom. Napršeni glutation absorbirajo že kar celice ustne sluznice, s čemer se glutation izogne uničujočim učinkom prebave.

Koristi glutationa so:

  • preprečuje poškodbe možganov in živcev

  • veže in odstranjuje zdravju nevarne toksine

  • zavaruje nas pred oksidativnim stresom

  • zmanjšuje tveganje za nastanek parkinsonove, alzheimerjeve in drugih bolezni in upočasnjuje njihovo napredovanje

  • z zaščito telomerov omogoča dolgoživost

  • zvišuje ravni aktivnega, zaščitnega glutationa

  • izboljšuje razmerje med aktivnim in oksidiranim glutationom

Borba s prostimi radikali in oksidativnim stresom

Glutation opisujejo pogosto kot “mati vseh antioksidantov”, kar tudi je, a zagotavlja še veliko več. Tako krepi in podaljšuje zaščitno delovanje drugih antioksidantov, kot sta vitamin C in E. To se imenuje antioksidantno recikliranje in je ključno za obvarovanje naše DNK znotraj naših celic pred uničujočimi učinki oksidativnega stresa. To pa je pomembno zato, ker je nenadzorovan oksidativni stres povezan z mnogimi obolenji, vključno z rakom, nevrodegenerativnimi obolenji, kakršni sta parkinsonova in alzheimerjeva bolezen, ter obolenji srca. Oksidativni stres je brez dvoma povezan s smrtjo posameznih poškodovanih celic in občutno prispeva k razvoju življenjsko nevarnih obolenj.

Odstranjevanje nevarnih strupov iz telesa

Ko jetra izločijo strupe iz krvnega obtoka, jih morajo pripraviti za odstranitev. Ta proces se imenuje 1. in 2. faza glukuronidacije. In ta proces se ne more odvijati brez zadostnih ravni glutationa. Več kot je glutationa, boljše je izločanje strupov iz telesa. Ti lahko vključujejo presnovke zdravil, težke kovine, pesticide/herbicide, xenoestrogene, kakršen je BPA, alkohol in druge strupene snovi. Vsi se utapljamo v morju več deset tisoč kemikalij, ki jih pred petdesetimi leti sploh še ni bilo. Medtem ko se ne moremo vedno izogniti tej izpostavljenosti strupom, pa je pomembno, da jih izločimo iz telesa kakor hitro se da. To zmanjša našo skupno, kumulativno izpostavljenost snovem, ki so povezane z rakom in mnogimi drugimi potencialno uničujočimi obolenji.

ACG Glutathione Extra Strenght

Active Life celični glutation v pršilu za pod jezik

Moč imunskega sistema

Pehoto našega imunskega sistema predstavljajo bele krvničke. Teh je cela vrsta različnih in nas pomagajo ščititi pred bakterijskimi, virusnimi in glivičnimi okužbami. Naš organizem ne more tvoriti belih krvničk brez zadostne količine glutationa. Poleg tega so ugotovili, da spodbuja aktivnost naravnih celi ubijalk, kar je še posebej koristno pri uničevanju rakavih celic.

Poleg tega je za višje ravni glutationa znano, da ohranja telomere, ki se nahajajo na koncih genov, in ki določajo kolikokrat se bo neka celica obnovila. Ta proces je neizogibno povezan s staranjem.

Pomembnost glutationskih razmerij

Glutation se v telesu tvori iz treh amino kislin: glutamske kisline, cisteina in glicina. Glutationske molekule imajo svoj “življenjski cikel.” Ko je enkrat glutation (GSH) uporabljen in oksidiran, postane oksidiran glutation (GSSG). V zdravem, mladostnem človeku naj bi bilo 90% vsega telesnega glutationa v obliki GSH. Temu rečemo tudi “reducirani glutation.” Le kakšnih 10% telesnega glutationa naj bi bil v shoji oksidirani GSSG obliki. Razmerje med tema dvema oblikama je izjemno pomembno in predstavlja močan pokazatelj splošnega zdravja.

Ko glutation zaužijemo v nezaščiteni obliki, zaradi česar oksidira še preden se lahko absorbira, to pomeni, da obogati napačno stran enačbe. To zgolj poveča oksidativno breme v telesu, saj zdaj še večja količina oksidiranega glutationa čaka, da jo reducirajo antioksidanti. To pomeni, da takšna oblika glutationa v resnici še dodatno izčrpava antioksidante.

Pri zviševanju ravni glutationa (GSH) so to patentirano obliko primerjali z nezaščitenim glutationom in v vsega 11 dneh zvišali ravni za 38 odstotkov. Nezaščiteni glutation je znižal ravni aktivne oblike glutationa. V študijah drugih posebnih glutationskih formul je bilo potrebnih 1.000 mg dnevno v trajanju 6 mesecev za dvig ravni glutationa v telesu. A formula izdelka Advanced Cellular Glutathione® (ACG) Extra Strenght je z vsega 450 mg dnevno dvignila ravni glutationa za 38 odstotkov v vsega 11 dneh uporabe.

Parkinsonova bolezen

Medtem ko je glutation koristen pri praktično vseh boleznih in obolenjih, je še posebej koristen pri uničujočih nevroloških obolenjih, kakršno je parkinsonova bolezen (PB). Znane so študije, pri katerih so za prikaz njegove sposobnosti omilitve simptomov PB uporabili intravenski vnos. Pri ljudeh s to kronično progresivno nevrološko motnjo je prisoten hud oksidativni stres in prezgodnje celično odmiranje v predelu možganov imenovanem substantia nigra. Druga značilnost PB je izguba možganske sposobnosti za tvorjenje dopamina.

Zdaj že vemo, da glutation zmanjša specifično dejavnost prostih radikalov, ki moti vzpostavljanje ustreznih ravni tako dopamina kot tudi acetilholina, za kar velja, da naj bi bilo tisto nevrokemično neravnovesje, ki je temelj parkinsonove bolezni (PB).

Že leta 1996 je študija pod naslovom “Reducirani intravenski glutation pri zdravljenju zgodnje parkinsonove bolezni” razkrila, da je bilo napredovanje PB upočasnjeno in so se simptomi izboljšali za 42% po vsega 30 dneh zdravljenja. In vendar se praksa uporabe glutationa za PB ni razširila, saj je zahtevala njegov vnos neposredno v vene, nadalje obisk bolnišnice in medicinsko osebje za pravilno vstavljanje igel za predpisano izvedbo.

V drugi študiji iz leta 2009, ki je bila objavljena v strokovni reviji Movement Disorders, je dr. David Perlmutter, nevrolog v bolnišnici Perlmutter Health Center nadziral pilotsko študijo o intravenski rabi glutationa pri PB na ljudeh. Raziskovalci so poročali o občutnem izboljšanju po enem mesecu zdravljenja z glutationom. Ko je bilo zdravljenje prekinjeno, so se simptomi zopet poslabšali. Dr. Perlmutterjeva skupina je zatrdila, da je glutation varen in ga bolniki dobro prenašajo.

Raziskave o uporabi terapevtskega glutationa so zelo spodbudne pri tej neozdravljivi nevrološki bolezni. Največja ovira je vedno bila, da ga je potrebno dajati intravensko na kliniki z licenco za dajanje intravenskih zdravil, če naj bi bila terapija učinkovita. Takšnih klinik v ZDA ni prav veliko, poleg tega pa je terapija zelo draga. Zato lahko govorimo o pravem medicinskem preboju, da lahko zagotavljamo takšen glutation v oralni obliki, ki se absorbira še vedno v svoji najučinkovitejši obliki, brez potrebe po iglah, klinikah in velikanskih računih za zdravljenje.

Lymska borelioza

ACG Glutathione Extra Strenght

Active Life celični glutation v pršilu za pod jezik

Mnoge zdravstvene težave naredi breme prostih radikalov še težje. Predstavljajte si Lymsko boreliozo, ki so posledica ugrizov z bakterijo Borrelia burgdorferi okuženih klopov, ki se včasih izkazuje z pordelim krogom na koži po ugrizu in se lahko kasneje razvije v mišične motnje, artritis, paralizo obraza in še kaj. Telesne ravni glutationa se izčrpajo v poskusih, da bi se zmanjšala škoda in preprečilo širjenje obolenja.

In vendar zdravljenje z antibiotiki ne koristi potrebi organizma, da bi si pomagalo samo. Dejstvo namreč je, kot so razkrili poljski zdravniki, da je pri bolnikih, ki z antibiotiki zdravijo kožne spremembe v zgodnji fazi obolenja, še vedno prisotna močna dejavnost prostih radikalov. Čeprav so antibiotiki v tem primeru standardni medicinski postopek, posledična oksidativna škoda oslabi organizem. To je razlog, zakaj je postal glutation, ki zviša naravne telesne ravni taistega, ključni del standardne prakse integralnega zdravljenja Lymske borelioze. Zaradi tega verjamem, da je dobra navada krepitev glutationskega razmerja z oralno obliko tega dopolnila kadarkoli nameravamo preživeti dlje časa v naravi ali če živimo v posebej z okuženimi klopi obremenjenem okolju spomladi, poleti in jeseni. Če ste za Lymsko boreliozo že zboleli, bi vam oralna oblika tega dopolnila morala pomagati omiliti ponavljajoče izbruhe obolenja.

Revmatoidni artritis

Srbski raziskovalci so proučevali odnos med oksidativnim stresom, dejavnostjo prostih radikalov in revmatoidnim artritisom (RA). Čeprav so za bolnike z RA značilne višje plazemske ravni superoksid dismutaze (še eden od “super antioksidantov” našega organizma), so zanje značilne tudi visoke ravni pro-oksidantov in zvišan dušikov oksid, ki je vnetni marker. Druge raziskave z bolniki z RA v Italiji so pokazale na močno povezavo med vnetjem, oksidativnim stresom in znižanimi ravnmi glutationa v krvnem obtoku. Klinična študija v Jordaniji je razkrila, da bolniki z RA izkazujejo do 50% znižanje ravni reduciranega glutationa v primerjavi z zdravimi člani kontrolne skupine. Raziskovalci so zaključili, da je “mehanizem obrambe pred kisikovimi prostimi radikali pri RA oslabljen.” Po mojem osebnem mnenju je to dovolj jasno sporočilo vsakomur z RA težavami naj z aktivno obliko glutationa dopolnjuje svoj vsakodnevni režim zdravljenja ali obravnave obolenja.

Glede na to, da je revmatoidni artritis avtoimunsko obolenje – kar pomeni, da deluje organizem v svojo škodo – se za mnoge terapevtske možnosti zdi, da so omejene na zmanjševanje bolečin, namesto da bi pomagale telesu zopet vzpostaviti želeno imunsko ravnovesje. In vendar mnoge sodobne študije, ki raziskujejo odnos med RA, oksidativnim stresom in vnetji, delijo iste zaključke, da je ključnega pomena vzpostaviti nadzor nad temi dejavniki, da se zaustavi artritično okorelost in prepreči poškodbe, ki jih povzroča obolenje.

Avtizem in sorodne motnje

Pojavnost avtizma in sorodnih motenj se je v našem sodobnem, industrializiranem in onesnaženem svetu silno povečala. Zdravnikom je že dolgo časa jasno, da so ljudje z avtizmom še posebej nedorasli, kar se tiče njihove sposobnosti obrambe pred izpostavljenostjo strupom. Njihov sistem razstrupljanja je le redko dovolj trpežen, kar predpisujemo predvsem nezadostni dejavnosti glutationa.

Skupina raziskovalcev je izvedla meta-analizo študij o vidikih avtizma v odnosu na glutation. Pregledali so rezultate 39 objavljenih študij in zaključili, da obstaja dovolj dokazov, da sta dva razstrupljevalna kanala pri avtistih poškodovana, in da so potrebne obsežne študije z avtističnimi otroki, da bi se ugotovilo, ali bi okrepitev delovanja teh dveh kanalov tudi izboljšalo avtistična vedenja. Oba kanala se namreč odzivata na izboljšano razmerje aktivnega glutationa.

Alzheimerjeva bolezen

Praktično vsa nevrološka obolenja imajo za svoj temeljni vzrok ali za glavni prispevek k nastanku, določeno stopnjo oksidativnih poškodb. Zatorej ni presenetljivo, da sta bili alzheimerjeva bolezen (AB) in blažji kognitivni upad predmet več raziskav glutationa.

Nedavna študija z naslovom “Dvig glutationa kot terapevtska strategija pri alzheimerjevi bolezni” zaključuje: “Zviševanje glutationa ostaja obetavna terapevtska strategija za upočasnitev ali preprečitev blažjega kognitivnega upada in alzheimerjeve bolezni.” Upoštevajoč, da ravni glutationa s staranjem upadajo in da tako se pogostost AB in blažjega kognitivnega upada z leti povečuje, lahko dopolnjevanje z učinkovitim glutationom igra pomembno vlogo pri preventivi ali upočasnitvi napredovanja te bolezni.

ACG Glutathione Extra Strenght

Active Life celični glutation v pršilu za pod jezik

HIV – virus človeške imunske pomanjkljivosti

Eden od znakov HIV je nesposobnost pravilnega delovanja imunskega sistema. Ljudje z okužbo s HIV pogosto obolevajo za okužbami, ki lahko postanejo smrtonosne. Ena takšnih je okužba s tuberkulozo. Raziskovalci so izločili celice imunskega sistema ljudem z okužbo s HIV, da bi ugotovili, kako dobro bi lahko te celice nadzorovale mikobakterijo, ki povzroča tuberkulozo. Ugotovili so, da okužba sama po sebi izniči ravni glutationa in da imunske celice posledično ne morejo nadzorovati mikobakterij. Z zvišanjem telesnih ravni aktivnega glutationa so bile celice zopet sposobne nadzorovati mikobakterije.

Raziskovalci so postavili teorijo, da igra izčrpavanje glutationa vsaj delno vzročno vlogo pri zmanjšanem imunskem odzivu ljudi z okužbo s HIV, in da lahko zviševanje sistemskih ravni glutationa izboljša delovanje imunskega sistema pri tej skupini ljudi.

Posebni glutationski izzivi

Telesne ravni glutationa znižujejo tudi različna zdravila. Eno od njih je acetaminofen (z eno od blagovnih znamk Tylenol®). Acetaminofen je najpogostejši vzrok akutne odpovedi jeter v ZDA in edina terapija pri nevarnem predoziranju z acetaminofenom je odrešilni glutation vbrizgan neposredno v krvni obtok. Določena zdravila proti napadom ravno tako znižujejo ravni glutationa, obstajajo pa dokazi, da tudi kontracepcijske tablete in antidepresivi povzročajo zniževanje ravni glutationa. Zatorej je še posebej važno dopolnjevati z učinkovito obliko glutationa, če morate jemati eno ali več teh zdravil.

Brez glutationa se ne da živeti

Če ste 24 ur brez hrane, bodo vaša jetra ukradla amino kisline iz beljakovin v vaših mišicah, da bi le lahko ustvarile tako pomembni glutation. Ta je za zdravje in čilost absolutno nujen. Sicer vam ne morem obljubiti vrelca mladosti, lahko pa vam oblubim, da boste z optimalnimi ravnmi glutationa živeli dlje, bolj zdravo in mladostnejše življenje.

Save

Save

Save