Zdravilni selen

Selen je močno povezan z zgodbo o raku, kot navaja najnovejša obsežna nizozemska študija. In to sploh ni prvič, da nam znanstveniki razkrivajo, kako nas lahko selen zaščiti pred napredovanim rakom prostate.
 
Študija je bila predstavljena 9. aprila 2013 na letnem srečanju Ameriške zveze za raziskave raka (AACR) v Washingtonu, DC. Raziskovalci so odkrili, da so višje koncentracije selena v nohtih na nogah povezane z občutno zmanjšanim tveganjem za nastanek napredovanega raka prostate, pri čemer se pri moških z najvišjimi ravnmi selena tveganje zmanjša za 63% (stopnja tveganja 0,37). 23. aprila pa je bila objavljena še ena študija, ki razkriva, da dopolnjevanje selena zmanjša in upočasni metastaziranje raka dojk, da pa lahko napačna oblika selena proces poslabša.

Antimikrobni selen
tran-in-thomas
Ti povečani sliki kažeta, da bakterije (označene s puščicami) rastejo hitreje na neobdelanem poliuretanu (levo), kot na enakem materialu prekritem s selenovimi nanodelci (desno). Avtorja slik: Phong Tran in Thomas Webster
 
Tako smo dobili nov način preprečevanja okužb pri medicinskih implantantih in sicer tako, da nanje nanesemo naravni antimikrobni element selen, še preden jih vstavimo v telo. Za odpravo bakterij paciente pogosto čaka še ena operacija, med katero odstranijo impantat, ter seveda še zdravljenje z antibiotiki. A ta zdravila so pogosto neučinkovita, zaradi česar bakterije mutirajo in vzpostavijo odpornost.
 
Selen ubija tako rakave celice kot tudi bakterije, kar pomeni, da materiali, ki jih prekriva obloga drobnih delcev selena, onemogočajo naselitev bakterij. V najnovejši študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji Nanotechnology, so raziskovalci izpostavili s selenom prekrite polimere stafilokoknim kolonijam, natančneje bakterijam Staphylococcus aureus.
 
Poleg bakterij Staphylococcus lahko selen uniči še več drugih sojev bakterij. Znanstveniki in mnogi potrošniki za namene antimikrobne zaščite že uporabljajo srebro in na srebru temelječe spojine. “Uporabite lahko baker, cink, srebro, selen — z zadostnimi koncentracijami kovinskih ionov ubijete vse vrste bakterij,” razlaga Krasimir Vasilev, ki raziskuje antibakterijske terapije na Univerzi južne Avstralije v Adelaidi. “Po mojem mnenju selen ne prinaša nikakršne prednosti pred srebrom.”
 
Pomembna točka v tekmi med srebrom in selenom je ta, da je selen (za razliko od srebra) naravno prisoten v telesu in je nujno potreben v telesu iz vrste razlogov.
 
Selen je še predvsem pomemben za tiste, ki ne bi radi umrli za rakom. Že zelo mala količina prinaša velike učinke, kar nam potrjujejo najnovejše raziskave. Že 200 mcg dnevno zniža tveganje za raka za 50%.
 

Mnenje, da je selen nevaren, je povsem napačno. Pri selenu je znan en sam primer nesrečnega predoziranja z desettisočkratnikom normalnega odmerka z najslabšo obliko selena. Pri aspirinu ljudje po celem svetu cepajo kot muhe vsakodnevno.
 
Zgodba o selenu je podobna zgodbam o magneziju, jodu in sodi bikarboni. Selen je absolutno ključen mineral, ki bi se moral znajti na protirakavem, protibakterijskem in protivnetnem radarju vsakogar izmed nas. Ali če povem drugače — če hočete živeti dolgo in zdravo življenje, potem velja dopolnjevati s selenom.
 
Stopnje sevanja so se na severni polobli zaradi nesreče v Fukushimi nevarno zvišale, kar je povzročilo občuten porast smrtnosti zaradi raka. Selen in jod predstavljata prvo obrambno linijo. Če ne boste dajali tega minerala svojim otrokom, vam bo to kasneje žal, kar enako velja za sodo bikarbono in magnezij. Vsi ti minerali pomagajo zmanjševati tveganje za raka in to je zdaj bolj potrebno kot kdajkoli prej, še posebej za naše otroke, ki so bolj občutljivi za škodljive učinke radiacije.