Selen in njegove koristi pri raku, za srce in drugod

Dejstev o selenu in njegovih koristih je veliko in zelo raznolike so. To je tako presenetljiv mineral, zdravstvene koristi selena pa tolikšne, da se je težko odločiti, kje začeti. Preprosto selen nima zgolj ene funkcije. Toda glavno dejstvo o selenu je, da je podobno kot vitamin D ključen za trdno zdravje, in vendar ga je zahodna medicina skorajda povsem prezrla. Tudi večina zdravstvenih zagovornikov pozabi omeniti koristi selena.

Zakaj nihče ne govori o koristih selena

Težave s pomanjkanjem selena so zelo dobro znane na območjih z nizko vsebnostjo selena v zemlji, kot so Nova Zelandija in nekatera območja Kitajske. Zdi pa se, da zdravniki v preostalem svetu verjamejo, da so vsi drugi deležni dovolj selena, ne glede na to, kaj jedo. Nekako verjamejo, da so tudi tisti, ki ne jedo nič drugega kot hitro hrano, čudežno deležni ustreznih ravni selena v svoji prehrani.

Čeprav raziskovalci opozarjajo, da veliko ljudem kronično primanjkuje selena, in je za pregled ravni selena potreben le običajen krvni vzorec – zdravniki praktično nikoli ne posumijo na pomanjkanje selena, ne merijo vsebnosti selena v krvi, niti ne priporočajo dopolnjevanje s selenom.

Škoda, ker deluje selen na toliko različnih načinov in zagotavlja res široko paleto zdravstvenih koristi.

<p>Razlog različnih načinov delovanja selena se skriva v njegovi sposobnosti tvorjenja snovi, imenovane selenoproteini, ali selenoencimi. Vsaka s selenom proizvedena beljakovina ima svoj specifični način delovanja z zelo specifično nalogo v točno določenem tkivu telesa. Težava s katerokoli od teh edinstvenih spojin povzroči na njenem specifičnem področju motnjo.

Dejstva o pomanjkanju selena

Na žalost je še ena značilnost selena ta, da je opaznih simptomov pomanjkanja selena zelo malo. Podobno kot pri simptomih pomanjkanja vitamina D se tudi učinki pomanjkanja selena kažejo na subtilne načine. Kratkoročni učinki so lahko tako neopazni, kot je povečana dovzetnost za okužbe. Dolgoročno se lahko kažejo simptomi pomanjkanja selena kot povečana verjetnost za nastanek raka, hitrejše staranje, periferna nevropatija ali nenavadne težave, kot je denimo mišična oslabelost pri jemanju statinov.

To vsekakor niso tiste vrste simptomov, zaradi katerih bi se zdravniki kaj posebej naprezali, jih preverjali in spodbujali paciente k jemanju dopolnil za krepitev njihovega zdravja. Večina raziskovalnih inštitucij ne mara študij, na katerih rezultate je potrebno čakati več let in celo desetletij, mnogi udeleženci takšnih študij pa tudi niso pripravljeni na večletno poskusno redno jemanje preiskovanih dopolnil, izstopajo iz študije ali pa postanejo sčasoma nedosegljivi.

Zato na selenu ni bilo izvedenih veliko neovrgljivih dolgotrajnih znanstvenih študij. Tako v resnici niti ne vemo, kakšne so optimalne krvne ravni selena, ali najustreznejši odmerki dopolnilnega selena. Toda dejstva o selenu, ki jih poznamo, kažejo, da so mnoge znane koristi selena zadosten razlog, da si to hranilo pogledamo podrobneje, da bi izvedeli čim več o njegovih zdravilnih koristih.

Kaj počne selen?

• Deluje proti raku
• Spodbuja imunski sistem in deluje proti-virusno
• Je ključen za pravilno delovanje srca
• Je prekurzor močnega anti-oksidanta glutationa
• Vključen je v tvorbo ščitničnega hormona
• Odgovoren je za mišično moč
• Potreben je za zdravo delovanje sperme

Selen in naš imunski sistem

Selen koristi imunskemu sistemu na celo vrsto načinov. Absolutno nujno je, da smo deležni dovolj selena, da bi se lahko ubranili napadov patogenov, ki vsakodnevno vdirajo v naše okolje. Vendar nas ga večina ni deležna dovolj, zaradi česar smo ranljivejši za virusne okužbe, kakršno predstavlja denimo gripa.

In manj znana funkcija selena je, da nas poleg tega ščiti tudi pred MUTACIJAMI VIRUSOV, ki povzročajo spremembe virusnih okužb, kot na primer gripe, zaradi česar postane virus še bolj poguben, kot bi bil ob ustrezni ravni selena!

Toda selen pri gripi predstavlja šele začetek spoznanj, kako vpliva selen na celoten imunski sistem. Pravzaprav je neuspeh imunskega sistema tisti, ki virusu omogoča, da napade srce in povzroči srčno popuščanje zaradi pomanjkanja selena, poleg tega pa tudi delni razlog, zakaj je pomanjkanje selena povezano z vse večjo pojavnostjo toliko različnih vrst raka.

Toda ena NAJVEČJIH vlog selena pri delovanju imunskega sistema je v njegovi sposobnosti ustvariti močan antioksidant glutation.

Selen kot antioksidant

Verjetno eno od najpomembnejših dejstev o selenu je to, da je njegova najpomembnejša naloga tvorbe antioksidanta glutationa. Glutation je najvažnejši antioksidant. Tvori se v notranjosti vsake celice telesa in ustvarja notranje območje varnosti pred “oksidativnimi poškodbami”, ki se dogaja v vseh oblikah življenja na zemlji.

Na žalost dopolnilni glutation telo ne more enostavno izkoristiti, formule, ki pa omogočajo dobro absorpcijo, ponavadi vsebujejo reducirano obliko glutationa, ta pa je zelo draga. Zato je mnogo preprostejši in cenejši način ’proizvodnje’ glutationa ta, da zagotovimo celicam vse potrebne surovine, da bi ga lahko tvorile same. Selen je ena izmed najpomembnejših “sestavin” v “receptu” za tvorbo glutationa.

“Dobro je znano, da je v večini industrializiranih držav vnos selena tako nizek, da to omejuje sintezo glutationa v celicah telesa. “

Čeprav ga niso preučevali s stališča staranja, nas znana dejstva o selenu prepričujejo, da je lahko eno ključnih hranil, ki nas ščiti pred tegobami staranja. Če se vrnemo na že povedano, kako vse to vpliva na imunski sistem? Preprosto, če so celice močne in so se zmožne ubraniti pred manjšimi zavojevalci, kakršni so “prosti radikali”, potem je imunski sistem prost za borbo proti močnejšim sovražnikom, kakršna sta denimo rak in gripa.

Selen in naše srce

Selen je izjemno pomemben za zdravje srca, na žalost pa je zahodna medicina skoraj popolnoma prezrla pogubne učinke, ki jih pomanjkanje selena lahko povzroči našemu srcu. Ena od nespornih funkcij selena za srce je vpliv pomanjkanja selena pri srčnem popuščanju.

Kronično nizke ravni selena vodijo v srčno popuščanje. To znano težavo, imenovano Keshanova bolezen, po pokrajini Keshan z nizko vsebnostjo selena v tleh na območju Kitajske, v večini primerov pozdravi dopolnjevanje s selenom. Kako preprosto, kajne? Srčno popuščanje zaradi stranskih učinkov statinov pa je še ena težava, ki jo povzročajo statini z izpiranjem selena iz telesa.

Srčno popuščanje v svetu težak problem, zlasti pri starejših (ki imajo seveda tudi zelo nizko raven selena). Toda čeprav je pomanjkanje selena eden od glavnih znanih vzrokov za srčno popuščanje, zdravniki pri bolnikih s ponavljajočim srčnim popuščanjem skoraj nikoli ne preverjajo ravni selena. Niti pri dojenčkih s prirojenim srčnim popuščanjem, katerih smrt je danes enako verjetna kot je bila leta 1970, na pomanjkanje selena nikoli ne pomislijo, niti ga ne preverjajo. Kako izkrivljen je naš zdravstveni sistem. Tudi obolenja srca, ki so povezana z napadi, so v nekaterih študijah povezali s pomanjkanjem selena.

“Opazili smo pomembno povratno povezavo med plazemskim selenom in resnostjo koronarne
ateroskleroze. Ti rezultati potrjujejo rezultate epidemioloških študij … “
Koncentracije selena v plazmi bolnikov z arteriografsko definirano koronarno aterosklerozo

Neverjetno, a resnično je dejstvo, da deluje zaščitno celo dopolnjevanje selena PO preživetem srčnem napadu. Toda, čeprav je bilo opravljenih nekaj raziskav na selenu in pojavnosti srčnih napadov in so mnenja še vedno deljena, ali lahko selen pomaga preprečiti obolenja srca, ni nobenega dvoma, da so potrebni ustrezne ravni selena za preprečitev od selena odvisnega srčnega popuščanja.

Dejstva o selenu in raku

Selen so popolnoma spregledali tudi v vojni proti raku, navkljub dejstvu, da obstaja veliko dokazov, ki potrjujejo pomanjkanje selena kot ključni dejavnik, ki prispeva k raznim vrstam raka … in zanimivo, skoraj izključno pri moških …

“Raziskava Preprečevanja raka s prehrano je razkrila, da je dopolnjevanje
z 200 mikrogrami selena v obliki s selenom obogatenih kvasovk dnevno,
povezano z občutnim zmanjšanjem tveganja za raka pri subjektih
s plazemsko koncentracijo selena pod 120 ng/ml (1,5 nmolov/ml)…”
Analiza preprečevanja raka s selenom

Natančneje, najmočnejši dokaz koristi selena pri preprečevanju raka je pri raku prostate, pljuč in debelega črevesja. Zdi se, da selen pomaga ljudem, ki so jim že postavili diagnozo raka, da živijo dlje, kar je zelo koristno, saj je preživetje raka, tudi z naprednimi medicinskimi tehnikami in zdravili, še vedno občutno prenizko.

Selen in vitamin E

Selen in vitamin E očitno delujeta v sinergiji. To pomeni, da ima, kadar delujeta skupaj, njuno delovanje močnejši učinek od učinka vsakega od njiju posamič.

Poleg tega je, v primeru, da enega od njiju primanjkuje, drugega pa je dovolj, škoda v telesu občutno manjša. Z drugimi besedami, selen ponuja zaščitni učinek pred pomanjkanjem vitamina E in vitamin E nudi zaščitni učinek pred pomanjkanjem selena.

Torej, velja razmisliti, tako o dopolnjevanju z obema. In to ni težko, saj ponujamo v naši trgovini tako enega, kot tudi drugega, oba izvrstne švicarske kakovosti. En polni dnevni odmerek Ionskega selena vsebuje 300 mikrogramov selena v tekoči obliki, ki se odlično absorbira, drugi pa 2000 mg vseh osmih oblik vitamina E, torej 4 oblike tokoferola in 4 oblike tokotrienola, kar je najboljša možna kombinacija, s katero velja dopolnjevati.