Bogastvo antioksidantov odkrito v nepričakovanih živilih

Fižol, jagodičje, začimbe in krompir so prave tovarne antioksidantov. Borovnice veljajo za kraljico po bogastvu antioksidantov, a nove raziskave kažejo, da bi morda moralo to mesto pripasti bolj skromnemu fižolu.

Največja in najnatančnejša analiza vsebnosti antioksidantov v običajnih hranilih opravljena do sedaj kaže, da lahko antioksidante, s katerimi se borimo proti boleznim, najdemo tudi v presenetljivem sadju in zelenjavi, kot so to razne vrste fižola, artičoke, in celo v tako zapostavljenem krompirju.

Raziskovalci so odkrili, da vsebuje drobni rdeči fižol v zrnju več antioksidantov kot denimo tako divje, kot gojene borovnice, ki so bile zadnja leta tako čislane ravno zaradi svoje visoke vsebnosti antioksidantov. Še več, tri od prvih petih živil z največ antioksidantov, so ravno različne sorte fižola.

Študija nadalje razkriva, da so oreški in začimbe, kot so strte nageljnove žbice, cimet in origano, bogate z antioksidanti, čeprav jih na splošno uživamo v manjših količinah kot sadje in zelenjavo.

Za antioksidante verjamejo, da pomagajo preprečevati in odpravljati oksidativni stres, proces, ki poškoduje celice znotraj telesa in ga povezujejo z nastankom raka, srčnih obolenj, alzheimerjeve in parkinsonove bolezni.

Razvrščanje živil bogatih z antioksidanti
V študiji, ki je bila objavljena v junijski izdaji revije Journal of Agricultural and Food Chemistry, so uporabili posodobljeno tehnologijo določanja vsebnosti antioksidantov v več kot 100 živilih, vključno s sadjem, zelenjavo, žitaricami, različnimi vrstami kruha, oreščki in začimbami.

V vsakem živilu so analizirali koncentracijo antioksidantov in ga razvrstili po antioksidativni sposobnosti glede na velikost obroka. Vendar so raziskovalci ugotovili tudi to, da absolutna antioksidantna sposobnost nekaga živila ne odraža nujno tudi njegove potencialne zdravstvene koristi.

“Pomemben dejavnik pri tem je, kaj se zgodi v procesu prebave in absorpcije,“ razlaga raziskovalec dr. Ronald Prior, kemik in strokovnjak za prehrano pri USDA Centru za otroško prehrano v Little Rocku, država Arkansas. “Pri nekaterih od teh sestavin kaže, da kljub njihovi vidoki antioksidativni sposobnosti, ne pride do njihove ustrezne absorpcije.”

Brusnice, borovnice in robide so se uvrstile najvišje med preučevanim vrstami sadja, fižol, artičoke in krompir pa med proučevano zelenjavo.

Pekan oreški, orehi in lešniki so bili zmagovalci v kategoriji oreškov, zdrobljene nageljnove žbice, cimet in origano pa prvi trije med začimbami.

Sledi seznam 20 najbogatejših virov antioksidantov, glede na njihovo skupno antioksidativno sposobnost po velikosti obroka:

 
Mesto Živilo Velikost obroka

Skupna antioksidativna
sposobnost po velikosti obroka

1 Droben rdeč fižol (suh) Pol skodelice 13727
2 Divje borovnice 1 skodelica 13427
3 Fižol ledvičkar (suh) Pol skodelice 13259
4 Fižol maslenec Pol skodelice 11864
5 Gojene borovnice 1 skodelica 9019
6 Brusnice 1 skodelica (cele) 8983
7 Artičoke (kuhane) 1 skodelica (srčki) 7904
8 Robide 1 skodelica 7701
9 Suhe slive Pol skodelice 7291
10 Maline 1 skodelica 6058
11 Jagode 1 skodelica 5938
12 Jabolko sorte Zlati delišes Kos 5900
13 Jabolko sorte Granny Smith Kos 5381
14 Pecan oreški 30 g 5095
15 češnje 1 skodelica 4873
16 črni ringlo Kos 4844
17 Krompir (kuhan) Kos 4649
18 črni fižol (suh) Pol skodelice 4181
19 Sliva Kos 4118
20 Jabolko sorte Gala Kos 3903
 
 
 
Raziskovalci so tudi ugotovili, da imajo metode kuhanja pomemben učinek na antioksidantno vsebnost testiranih živil, da pa ta učinki niso dosledno enaki.
 
“Vesel sem, ko lahko dokažemo, da prinese krompir na mizo več kot zgolj ogljikove hidrate.”
 
Na primer, kuhan bel in rdeč krompir imata veliko nižjo vsebnost antioksidantov kot pa surov. Kuhanje ravno tako znižuje ravni antioksidantov pri korenju, medtem ko jih kuhanje pri paradižniku zvišuje.
 
Dietetik David Grotto priznava, da je bil začuden, ko je tako visoko na seznamu opazil precej nepričakovana živila, kot je fižol, krompir in artičoke. “S propagiranjem hrane brez ogljikovih hidratov, čemur smo priča že nekaj časa, sem vesel, da lahko dokažemo, da prinese krompir na mizo še kaj več kot zgolj ogljikove hidrate,“ razlaga Grotto, ki je direktor za prehrano v Blockovem centru for Integrative Cancer Care v Evanstonu, država Illinois. “Glavno sporočilo se glasi, da je raznolika prehrana še vedno optimalna. Vendar to ne pomeni, da se je smiselno prehranjevati zgolj s fižolom, ker ima pač edinstven in za fižol značilen skupek antioksidantov, saj po drugi strani ne vsebuje mnogih antioksidantov, ki jih lahko najdemo denimo v borovnicah.”

Kot tudi ne pomeni, da se je dobro omejevati zgolj na živila, ki so se uvrstila med prvih 20 na lestvici ali začeti opuščati prehranska dopolnila z antioksidanti.

“Odkrili nismo nič drugega, kot to, da nam je poznan le vrh ledene gore verjetne celotne vsebnosti antioksidantov, ki se nahajajo v živilih,” nadaljuje Grotto, ki je tudi predstavnik za medije American Dietetic Association. “Razlika med uživanjem raznolike prehrane v primerjavi zgolj uživanjem prehranskih dopolnil je v tem, da nam uravnotežena prehrana prinaša ob enakem denarnem vložku večji učinek, saj vsebuje še vrsto drugih pomembnih sestavin, od katerih večine zdravilnih učinkov še niti ne poznamo dovolj.”

Tako nam Grotto priporoča nekaj zamisli za vključevanje z antioksidanti bogatih živil v našo vsakodnevno prehrano:

• Naredite si fižolove kocke. Fižol, ki vam ostane, skupaj z zelenjavno juho zmeljite v mikserju, dokler ne dobite gladke paste. Prelijte jo v model za ledene kocke, ter jih nato zmrznjene uporabljajte za zgoščevanje juh in omak.
• Namesto mesa uporabljajte stročnice. Pri večini receptov, ki predpisujejo mleto ali na kocke narezano meso, kot denimo enoločnice in čorbe, lahko namesto tega uporabite fižol, lečo, čičeriko, bob, ….
• Uživajte v jagodičju. Dodajte pest različnega jagodičja k žitaricam za zajtrk ali pa jih zmiksajte v sadni napitek za zdrav zajtrk ali lahko, osvežilno malico.
 
In nikar ne obupujte, če se vaša najljubša živila niso uvrstila na seznam. Konec koncev so antioksidanti le delček v mozaiku zdravega prehranjevanja. “Marsikatero od živil, ki niso bogata z antioksidanti, vsebuje druge pozitivne učinkovine, kot denimo vlaknine, minerale, vitamine ter druga pomembna hranila,” poudarja Prior.

VIRI:
Wu, X. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 9. junij 2004; št. 52: str. 4206-4037.
dr. Ronald Prior, Arkansas Childrens Nutrition Center, Little Rock, Ark.
David Grotto, American Dietetic Association; Block Center for Integrative Cancer Care, Evanston, Illinois.