Za vitamin C je že več kot 50 let znano, da ozdravi več kot 30 hudih bolezni

Če je to res, zakaj potem o tem nič ne slišimo? Zakaj več zdravnikov ne uporablja vitamina C kot zdravilo?

Napredek potrebuje na žalost svoj čas. Za sveže sadje je bilo že leta 1753 znano, da zdravi skorbut, in vendar so vlade ignorirale dejstvo še nadaljnih 100 let. Na sto tisoče ljudi je moralo medtem umreti. V 19. stoletju je zdravnik, ki je prvi zagovarjal umivanje rok pred vsakim posameznim pregledom pacienta umrl zasmehovan s strani zdravniške srenje. Strupeno živo srebro se je uporabljalo kot zdravilo še v 20. stoletju. Tako pač je s temi stvarmi.

 
Prvi zdravnik, ki je začel z agresivno uporabo vitamina C za zdravljenje bolezni je bil dr. Frederick R. Klenner, v začetku 40-tih let prejšnjega stoletja. Dr. Klenner je uspešno in konsistentno zdravil norice, ošpice, mumps, tetanus in poliomielitis z visokimi odmerki vitamina C. Medtem ko so danes za te bolezni na voljo cepiva, se spomnimo, da jih takrat še ni bilo.

Sledi seznam bolezni, ki jih je dr. Klenner uspešno zdravil z agresivno terapijo z vitaminom C:

Pljučnica Encefalitis
Herpes Zoster Herpes Simplex
Mononukleoza
Pankreatitis
Hepatitis Vnetje sečnega mehurja
Alkoholizem Artritis
Nekatere vrste raka
Levkemija
Ateroskleroza Hernija medvretenčne ploščice
Zvišan holesterol
Čir na želodcu
Diabetes Glavkom
Shizofrenija Opekline in sekundarne okužbe
Vročina Možganska kap
Opekline zaradi radiacije
Zastrupitev s težkimi kovinami (živo srebro, svinec)
Strupeni ugrizi in piki (insektov, kač)
Multipla skleroza
Sindrom kronične utrujenosti
Postoperativni zapleti
 
Seznam kaže na skoraj neverjetno vsestransko uporabnost vitamina C. Ob tem spoznanju lahko zamahnemo z roko in pozabimo na vitamin C ali pa se odločimo raziskovati naprej. Dr. Klenner se je odločil za raziskovanje. In rezultat? Velike odmerke vitamina C je koristil več kot štirideset let svoje prakse družinskega zdravnika. O tem je napisal na desetine člankov. Popoln seznam člankov je objavljen v knjigi Clinical Guide to the Use of Vitamin C, ki jo je uredil dr. Lendon H. Smith, in založila Life Sciences Press, Tacoma, WA (1988).

Njegove uspehe je kar nekako težko ignorirati, vendar je večini zdravnikov uspelo tudi to. Dr. Klenner je zapisal: “Nekateri zdravniki raje stojijo ob strani in gledajo, kako jim umirajo pacienti, namesto da bi uporabili askorbinsko kislino (vitamin C), saj v njihovi omejenosti vitamin C ni nič drugega kot zgolj vitamin.”

Vitamin C je nepojmljivo varen tudi pri enormno visokih odmerkih. V primerjavi z običajnimi zdravili na recept stranskih učinkov skoraj ne beležimo. Tako ne povzroča niti ledvičnih kamnov. še več, vitamin C izboljšuje pretok urina in koristno znižuje pH, s čemer pomaga preprečevati nastajanje ledvičnih kamnov. Dr. William J. McCormick je uporabljal vitamin C vse od poznih 40-tih let za preprečevanje in zdravljenja ledvičnih kamnov. Vitamin C ne zvišuje dosti ravni oksalatov, tako zaradi njegove uporabe nikoli ni prihajalo do tvorbe kamnov sečne kisline. Kot je dejal dr. Klenner: “Vzročna povezava med askorbisko kislino in ledvičnimi kamni je navaden mit.”

In koliko vitamina C predstavlja učinkovit terapevtski odmerek? Dr. Klenner je predpisoval tudi do 300.000 miligramov (mg) na dan. Na splošno je predpisoval med 350 in 700 mg na kilogram telesne teže dnevno. In to je veliko vitamina C.
Pa vendar, poglejmo si še enkrat njegov seznam uspehov.

Dr. Klenner je poudarjal, da majhni odmerki ne delujejo. Učil je: “Če hočete rezultate, uporabljajte zadostne odmerke askorbinske kisline (vitamina C).”

Če bi se radi natančneje informirali o terapevtski rabi vitamina C, vam priporočamo naslednje knjige:
How To Live Longer and Feel Better, avtor: dr. Linus Pauling, (Freeman, 1986)
The Healing Factor: Vitamin C Against Disease, avtor: Irwin Stone (Putnam, 1972)
The Vitamin C Connection, avtor: dr. Emanuel Cheraskin et al (Harper and Row, 1983)
Clinical Guide to the Use of Vitamin C, avtor: dr. Lendon H. Smith, (citiran zgoraj)

Reference:
1. Vsi spisi dr. Klennerja so zajeti z izvlečki v Clinical Guide to the Use of Vitamin C (ur. dr. Lendon H. Smith, Life Sciences Press, Tacoma, WA, 1988. To delo je zdaj v skrajšani oblili objavljeno nahttp://www.whale.to/a/smith_b.html
2. McCormick W J. Lithogenesis and hypovitaminosis. Medical Record 1946, 159:7, July.
3. Cathcart R F. http://orthomolecular.org/
4.Gerster H. No contribution of ascorbic acid to renal calcium oxalate stones. Ann Nutr Metab. 1997;41(5):269-82.
5. Hickey S andRoberts H. Vitamin C does not cause kidney stones. Orthomolecular Medicine News Service, July 5, 2005. http://orthomolecular.org/resources/omns/v01n07.shtml

Kaj je ortomolekularna medicina?
Linus Pauling je definiral ortomolekularno medicino kot “zdravljenje bolezni z zagotavljanjem optimalnega molekularnega okolja, še posebej z optimalnimi koncentracijami snovi, ki so normalno prisotne v človeškem telesu.” Ortomolekularna medicina uporablja varne in učinkovite prehranske terapije za borbo proti boleznim. Za več informacij: http://www.orthomolecular.org