Preboj v zdravljenju obolenj srca – Nahranite svoje sestradano srce

To nima nič opraviti z dragimi zdravili ali invazivnimi kirurškimi posegi. Gre zgolj za resnični vzrok srčnega popuščanja.

Dr. Stephen T. Sinatra, ki deluje kot kardiolog že več kot 35 let, je odkril prehranski “manjkajoči člen” pri zdravljenju kardiovaskularnih obolenj. Brez teh prehranskih surovin celo najsodobnejši postopki, kot so angioplastija in bypass koronarne arterije ne morejo povsem obnoviti normalnega delovanja srca.

Posledica je, da se nekateri pacienti vračajo znova in znova. Pacientu zdravijo eno vrsto težav s srcem in ga pošljejo domov z zbirko zdravil, a se ta čez leto ali dve vrne z drugo težavo. Če je bil problem ‘rešen’, zakaj se potem splošno delovanje srca ni povrnilo na normalo?

To je vprašanje, ki je preganjalo dr. Sinatro. Navkljub neverjetnemu razvoju sodobne kardiologije, so njegovi pacienti še vedno trpeli. A on je iskal odgovore naprej. Še najbolj pa ga je peklilo dejstvo, da je bil pri skoraj polovici prvi simptom obolenja srca nenadna smrtna odpoved srca.

Odločil se je proučiti temeljno delovanje srčnih celic in kaj jih žene. Po več letih je odkril biokemično skrivnost zdravja srca in spoznal, kako obnoviti delovanje srca na celični ravni. Svoj pristop je poimenoval “presnovna kardiologija.” Ta predstavlja prihodnost zdravljenja obolenja srca.

“Energetska valuta” življenja

Naše srce je električna črpalka, ki za svoje optimalno delovanje potrebuje stalen vir energije. Zdravo srce bije kakšnih 100.000 krat na dan in prečrpa vsako minuto kakšnih 5 litrov krvi. Ta stalen pretok krvi po telesu dobavlja kisik in hranila vsem celicam našega telesa.1

Pomembno je, da ostanejo arterije odprte in omogočajo prost pretok krvi skoznje. Ko se arterije enkrat zožijo zaradi nalaganja plaka, naše celice doseže manj kisika in hranil. To stanje imenujemo arterioskleroza ali poapnenje arterij, ki je temeljni vzrok srčnega infarkta in možganske kapi.

Ko se srce trudi močneje prečrpavati kri, pritisk v arterijah naraste, kar pripelje do povišanega krvnega tlaka. To povzroči še več škode na arterijah. Gre za destruktivno zanko, ki se lahko odvija več desetletij brez vsakršnih simptomov, zaradi česar je visok krvni tlak imenovan tudi “tihi morilec.”

A četudi je krvni tlak nadzorovan, četudi arterije odpremo z angioplastijo ali stentiranjem, obolenje srca pogosto napreduje. In to je peklilo dr. Sinatro. Počutil se je, kot bi paciente z zdravili in terapijami, ki delujejo le kratek čas, le zavajal, saj nikoli ne bi prodrl do dna in odpravil temeljnega vzroka njihovega obolenja.

Dr. Sinatra je začel iskati odgovore izven domene tradicionalne medicine. Najprej je postal certificirani psihoanalitik in proučeval povezavo med duhom in telesom, ter vložil leta v študij prehrane. Zlagoma so koščki sestavljanke začeli izrisovati prepoznavno sliko in zdravstveno stanje njegovih pacientov se je izboljševalo, kakovost njihovega življenja pa občutno zvišala. Med njimi so bili tudi takšni, ki so čakali na presaditev srca, in ne le da so jih lahko izbrisali iz seznama, ampak so lahko zaživeli normalno življenje.

Dr. Sinatra je namreč odkril naslednje: obolelemu srcu strahovito primanjkuje energije. Takšno srce lahko primerjamo s pojemajočo baterijo. Ko je akumulator vašega avta šibak, avto še vedno pelje, a žarometi ne svetijo z normalno močjo in ni dovolj energije, da bi istočasno uporabljali gretje in poslušali radio. Enako velja za srce. Takšno srce še vedno deluje, vendar z zmanjšano močjo. Preprosto ni dovolj energije, da bi lahko srce delovalo na vso moč.

In kaj je vir srčne energije? Ista spojina kot za vse ostale celice našega organizma. Gre za spojino imenovano adenozin trifosfat (ATP). Biologi jo imenujejo “energetska valuta življenja.”2

ATP – čudežni vir energije

ATP je molekula, ki hrani energijo, kot nekakšen akumulator. Je dobesedno naš celični – in življenjski – vir energije. A pri energiji je problem ta, da ne gre za spojino, ampak silo, ki je rezultat kemične reakcije.

Ko se molekula ATP razgradi, odda svojo energijo in se spremeni v adenozin difosfat (ADP). To pomeni, da je molekula prešla s treh fosfatov na dva. In že omenjeno energijo proizvede ta odstranitev tretjega fosfata.

Na srečo je telo sposobno reciklirati ADP nazaj v ATP s dodajanjem tretjega fosfata nazaj. To izvaja tako, da obnovi molekule s hranili in kisikom, ki jih zagotavlja kri. Gre za konstanten proces, ki mora biti uravnotežen. Če se tvorba in recikliranje ATP upočasni, energija v celicah upade, podobno bateriji, ki se prazni.

Ker je energija sila, je v telo ne moremo vnesti s tableto ali napitkom. Zagotoviti je potrebno tiste surovine, ki jih telo potrebuje za tvorbo in recikliranje ATP. Torej ATP ni vitamin ali mineral, ki bi ga lahko vzeli ob zajtrku, ampak se neprenehoma tvori in reciklira v vseh naših celicah. In dr. Sinatra je odkril, kako okrepiti in obnoviti energetski proces ATP.

Večina kardiologov se osredotoča na obnavljanje dobave s kisikom obogatene krvi do srca. In čeprav je to pomembno, je kisik le ena od stopnic na poti do ATP. Kisik je ključen, vendar ni energija življenja … to je ATP. ATP poganja procese, ki koristijo kisik. Ko energije primanjkuje, celo kisik ne koristi prav dosti – podobno kot gorivo ne more zagnati avta, ki ima prazen akumulator,

Kisik je ključen, vendar ni energija življenja … to je ATP.

Na primer, srčne bolnike, ki opravljajo preskus obremenitve na tekočem traku, ženejo do točke, ko se potreba srca po kisiku poveča. Na tej točki se preskus obremenitve prekine, potreba po kisiku pa se sčasoma normalizira.

Ko je enkrat raven kisika obnovljena, bi se moralo normalizirati tudi delovanje srca, vendar bolniki pogosto tožijo nad izčrpanostjo, oslabelostjo in kratko sapo še nekaj dni po preskusu obremenitve. Zakaj se to dogaja, če pa je na voljo dovolj kisika? Dr. Sinatra je ugotovil, da je to zaradi energetske izčrpanosti – torej dejstva, da se ATP ne reciklira tako hitro, kot se ga porablja.

Ljudje s kardiovaskularnimi obolenji imajo okvarjeno tvorbo ATP v srčnih celicah. Dobava zaostaja za potrebami in tako srcu stalno primanjkuje ATP. Brez zadostne količine ATP, srčne celice na morejo izvajati svojih običajnih procesov in dejavnosti. Celice so podobne akumulatorju – še vedno žive, vendar nesposobne za polno delovanje.

Kardiolog dr. James Roberts, je to potrdil tudi pri svojih pacientih. Odkril je, da ostaja gibanje srčne stene abnormalno še dneve in tedne po opravljeni angioplastiji ali stentiranju. Človeku bi se zdelo logično, da se bo srce normaliziralo, takoj ko je obnovljen dotok kisika, vendar se to ne zgodi. Zakaj ta zakasnitev?

Zato, ker se ne more povrniti v normalno stanje dokler se delovanje ATP ne obnovi, to pa lahko traja dneve ali tedne. Iz tega razloga dr. Roberts počaka z nadaljnimi testiranji nekaj tednov, da arterije, ki so bile uspešno razširjene ne dajejo lažno pozitivnih rezultatov o zamašanosti, ko to v resnici niso več.3 Če torej zaključimo naslednje, pri srcu ne gre zgolj za kisik, ampak predvsem za ATP.

“Tolpa štirih”

ATP se tvori v mitohondrijih, majhnih energetskih tovarnah v naših celicah. Ko se ATP razgradi, sprosti svojo energijo in nastane adenozin difosfat, ali ADP. Vendar, ker ga je možno ponovno napolniti, se lahko reciklira nazaj v ATP, vse dokler so celici na voljo ustrezna hranila in kisik.

Ko ni na voljo dovolj ustreznih hranil in kisika, proces recikliranja ATP ne morete dohajati celičnih potreb. Energetski potencial celic se tako zniža.

Naše celice lahko naredijo ATP iz osnovnih surovin, vendar je to proces, ki lahko traja dneve ali tedne. Recikliranje in polnjenje je veliko učinkovitejše. A kakor koli že, pomanjkanje kisika ali osnovnih surovin, ki sestavljajo ATP, povzroči krizo in stanje pomanjkanja energije. Celice potrebujejo velike količine ATP za ohranjanje zdravja srca.

In katere so osnovne surovine, ki pomagajo tvoriti ATP v celicah? Dr. Sinatra jih imenuje “tolpa štirih,” in vsaka izmed njih igra ključno vlogo pri zagotavljanju celične energije. Te so:

 • Koencim Q10

 • L-karnitin

 • D-riboza

 • Magnezij

Mitohondriji za tvorjenje ATP zahtevajo redno dobavo vsake od teh spojin. Poglejmo si podrobneje delovanje vsake od njih.

CoQ10 zagotavlja iskro

Koencim Q10 je v maščobah topna, vitaminu podobna spojina, ki jo najdemo v vsaki od naših celic. Zaužijemo ga lahko z živili, kot so brokoli, zelje, morske ribe, meso in oreščki, vendar ga večina nastaja v telesu. A tako kot pri večini drugih hranil, se sposobnost telesa za tvorbo CoQ10 po štiridesetem letu upočasnjuje.

V eni od študij uporabe CoQ10 pri kongestivnem srčnem popuščanju so opazovali 2.664 bolnikom. Po trimesečnem jemanju 100 mg CoQ10 dnevno se je zadrževanje vode zmanjšalo za 79%, zastajanje tekočin v pljučih za 78%, prehiter srčni ritem (palpitacija) za 75% ter kratka sapa za 53%.

Vir: Baggio E, et al. “Italia multicenter study on safety and efficacy of coenzyme Q10,” Mol Aspects Med 1994;15:S287-S294

CoQ10 je ojačevalec energije. Je tisto, kar zagotavlja iskro v mitohondrijih, ki sproži sproščanje energije iz ATP. In glede na to, da je srce črpalka, ki ohranja telo pri življenju in v gibanju, potrebuje velike količine CoQ10, ki kroži po krvi. Dejstvo namreč je, da so tkivne ravni CoQ10 do desetkrat višje v zdravem srcu, kot v kateremkoli drugem organu v telesu.

Ljudem s kongestivnim srčnim popuščanjem (CHF) pogosto primanjkuje CoQ10. Do CHF pride, ko srce ne prečrpava krvi v zadostni meri. To povzroči, da se začne kri nabirati v nekaterih delih telesa, denimo v pljučih in nogah. Študije so razkrile, da lahko CoQ10 zmanjša otekanje nog in nabiranje tekočine v pljučih z energiziranjem srca k močnejšem črpanju.4

CoQ10 ne le izboljša proizvodnjo energije v celicah, ampak tudi preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Ljudje, ki dnevno dopolnjujejo s CoQ10 najkasneje tri dni po srčnem napadu, imajo manj možnosti za bolečine v prsih ali še en srčni napad. Ravno tako imajo manj možnosti, da bodo umrli zaradi bolezni srca od tistih, ki ne jemljejo dopolnilnega CoQ10.5

CoQ10 je poleg tega močan antioksidant. Uživanje dopolnilnega CoQ10 pred operacijo srca zmanjša poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Srce okrepi in pomaga uravnavati srčni utrip med okrevanjem.6

Zdravila, ki izničujejo CoQ10 v telesu vključujejo statine (za zniževanje holesterola) and beta blokatorje. Uživanje dopolnilnega CoQ10 odpravi pomanjkanje, poleg tega pa tudi zmanjša bolečine v mišicah, ki jih pogosto povzročajo statini.7l-carnitine-plus-CoQ10

Produkcija CoQ10 v telesu se dramatično zmanjša po osemdesetem letu, kar sovpada s povečano incidenco kongestivnega srčnega popuščanja. Starejše srce je zelo občutljivo na stres in pomanjkanje kisika, vendar je neka študija razkrila, da lahko CoQ10 zagotovi povečanje bremena, ki ga lahko prenese postarano srce, za kar 28%.8

L-karnitin pretvarja maščobe v gorivo

L-karnitin je vitaminu podobno hranilo, ki si ga lahko zagotovimo z živili, kot je rdeče meso in mlečni izdelki. Poleg tega nastaja po naravni poti v telesu, čeprav s starostjo ta tvorba upada.

L-karnitin pomaga telesu pri proizvodnji energije z dobavljanjem maščobnih kislin mitohondrijem, kjer se pokurijo kot gorivo. Da bi lahko srce bilo s 60 do 100 utripi na minuto vse dni, potrebuje stalno dobavo goriva, zato je ta transport energije ključen.

L-karnitin in srčni napad

160 bolnikov, ki so bili sprejeti v bolnišnico zaradi srčnega infarkta, so razdelili v dve skupini. 80 jih je prejemalo 4 g L-karnitina dnevno v obdobju 12 mesecev. 80 jih je prejemalo placebo. To je bilo dopolnilo standardnemu zdravljenju. Pri vseh bolnikih se je izboljšal krvni tlak, srčni ritem in holesterol, a se je stopnja umrljivosti pri skupini na L-karnitinu ustavila pri 1,2% v primerjavi s skupino na placebu, ki se je ustalila pri 12,5%.9

Na svoji poti nazaj ven iz celic L-karnitin odstranjuje toksične stranske produkte, ki motijo proizvodnjo energije. Deluje kot nekakšen tovornjak, ki prevaža življenjsko pomembne spojine v celice in iz njih. Gre za izjemno pomemben proces, saj je to za te spojine edina pot noter in ven.

L-karnitin je tudi vasodilator, ki ohranja naše krvne žile odprte. Z boljšim krvnim pretokom pride več kisika do srca in vseh drugih delov telesa. In dober dotok kisika omogoča bolj učinkovito delovanje srca.

Glede na način kako L-karnitin izboljšuje celično proizvodnjo energije, ni čudno, da ga uporabljajo športniki za krepitev vzdržljivosti in moči. Dodaten učinek L-karnitina pa je, da pomaga odstranjevati odvečno mlečno kislino iz telesa. To prispeva k hitrejši regeneraciji, saj mlečna kislina povzroča mišične bolečine in utrujenost. Zmanjševanje vsebnosti mlečne kisline pa zmanjšuje utrujenost tudi srčnih bolnikov.

d-riboseplusD-riboza – sladkoba na delu

D-riboza je vrsta sladkorja, ki nastaja v telesu. Najdemo jo v vsaki celici telesa, pogosto pa se jo koristi kot zdravilo, saj zvišuje mišično energijo. Poleg tega pomaga preprečevati krče, bolečine in otrdelost po telesni vadbi.10

Za razliko od ostalih treh spojin ‘tolpe štirih’ je D-riboza sestavni del ATP. Ostale tri sestavine so prekurzorji – torej spojine, ki so potrebne, da se proces proizvodnje ATP sploh izvede. D-riboza pa je resnični sestavni del. To pomeni, da gre za gradbeni material, ki pomaga obnavljati energijo v celicah.

D-ribozo sicer najdemo v telesu, vendar se v celicah ne more shranjevati. Celice jo morajo narediti vsakič, ko jo potrebujejo. In ker gre za vrsto sladkorja, je njena presnova zelo hitra. Kakšnih 97% dopolnilne D-riboze se absorbira v kri v 30 do 120 minutah. Od tam se hitro prenese v tkiva za pokrivanje energetskih potreb.11

Zaradi hitre presnove predstavlja D-riboza hitro gorivo za srce. Ishemija (pomanjkanje kisika) zaradi obolenja srca lahko povzroči do 50% zmanjšanje zalog ATP v celicah srca. Tudi ko se obnovi krvni obtok in dotok kisika do prizadetega srca, lahko traja tudi do deset dni preden uspe srce obnoviti svojo osnovno celično energijo. Ko pa dopolnjujemo z D-ribozo, se lahko enak proces energetske obnove izpelje v vsega enem do dveh dneh.12

Raziskovalci so preskušali D-ribozo v študiji z dvajsetimi moškimi s kroničnim obolenje koronarne arterije in angino pektoris. Vsi so najprej prestali preskus vzdržljivosti. Naslednje tri dni je polovica udeležencev jemala D-ribozo, druga polovica pa glukozni placebo. Ob ponovnem izvajanju preskusa vzdržljivosti je skupina na D-ribozi na tekočem traku ostala veliko dlje. Tudi angina pektoris se je pri skupini na D-ribozi pojavila kasneje.13

D-riboza ravno tako pomaga obnoviti energijo srca po operaciji. Kirurški posegi delujejo na srce zelo stresno, bolniki pa to občutijo kot poslabšanje srčnega delovanja po operaciji. V neki študiji so bolniki sedem dni po operaciji aortne zaklopke dobivali intravensko D-ribozo. Le 20% bolnikov iz skupine na D-ribozi je kazalo znake srčnega popuščanja (merjenega z upadom iztisnega deleža najmanj za 15%). V skupini, ki je prejemala samo glukozni placebo so izmerili 85% upad srčnega delovanja. D-riboza je zagotovila srcu več energije za lažje črpanje.14

Iztisni delež

Količina krvi prečrpane iz srca ob vsakem utripu se imenuje iztisni delež. Normalni iztisni delež je 50 – 70%, kar pomeni, da levi prekat ‘iztisne’ 50 – 70% krvi ob vsakem utripu, preostanek pa ponovno napolni prekat.

Zapomniti si velja, da se D-riboza v celicah ne shranjuje. Če bi se odločili dopolnjevati z njo, jo boste morali jemati prav vsak dan. Poveča lahko celično energijo, vendar se zelo hitro porabi. D-riboze ne morete jemati samo dokler se ne počutite boljše in nato prenehati, saj takoj ko prenehate, v vašem telesu ni več na voljo dodatne D-riboze.

Magnezij – Mineral rešitveancient_minerals_magnezij

Magnezij je četrti najbolj obilno zastopan mineral v našem telesu. Najbolj koncentriran je v mitohondrijih in igra ključno vlogo pri tvorbi ATP. Poleg tega pomaga ohranjati krvne žile odprte s sproščanjem arterijskih sten. Zaradi svojega sproščujočega učinka lahko magnezij pomaga zniževati krvni tlak. To je potrdila študija, v kateri so udeleženci tri mesece vsak dan dopolnjevali s 300 mg magnezija. Sistolični/diastolični tlak se je pri tistih na dopolnilnem magneziju znižal za 17,1/6,7 mmHg v primerjavi z vsega 3,4/0,8 v skupini na placebu.15

Ustrezno dopolnjevanje z magnezijem znižuje tudi tveganje za nenadno odpoved srca. Raziskovalci iz Brigham and Women’s Hospital of Harvard Medical School so pregledali 26 let podatkov iz The Nurses’ Health Study. Ugotovili so, da so imeli tisti z najvišjimi krvnimi vrednostmi magnezija za 37% nižjo incidenco nenadne srčne odpovedi.16

Magnezij najdemo v zeleni listni zelenjavi, denimo v špinači in polnozrnatih žitih, vendar večini ljudi ne uspe zagotoviti si zadostnih ravni magnezija iz hrane. Prekomerni vnos kofeina in nikotin izpirata magnezij iz telesa, enako tudi diuretiki. Ljudem s kongestivnim srčnim popuščanjem pogosto primanjkuje magnezija zaradi uporabe diuretikov za nadzor zastajanja vode v telesu. To lahko vodi v neenakomeren srčni utrip, če seveda magnezija ne nadomestimo.17

1 + 1 + 1 + 1 = Veliko več kot samo štiri!

Štirje stebri zdravja srca – CoQ10, L-karnitin, D-riboza in magnezij – so ključne sestavine proizvodnje ATP (vir energije) v vsaki celici. Še posebej pomembni pa so pri zagotavljanju energije srcu. Tako sploh ne preseneča, da ljudem s srčnimi obolenji teh hranil primanjkuje.

In vendar, čeprav je vsako od teh hranil močno samo sebi, je prav neverjeten njihov učinek, ko delujejo skupaj. Takrat lahko dobesedno ponovno napolnijo in nahranijo energije lačno srce.

Nobeno od teh hranil ne deluje samostojno. Vsako je odvisno od določenega delovanja drugega, da zažene proces, ki sprošča energijo. In potreben je stalen dotok energije, da lahko srce opravlja svoje delo. Energija je življenje.

Dr. James Roberts tem štirim hranilom pripisuje zasluge za to, da bolnikom ni potrebno v bolnišnico. Nekoč je dr. Roberts menil, da je prehranska medicina “nepreskušena.” A ko je opazoval izboljševanje zdravja prijatelja, ki je jemal CoQ10, ga je začel dajati tudi svojim pacientom. V kombinaciji z L-karnitinom so začeli njegovi pacienti kazati presenetljiva izboljšanja, sam pa prejemati manj klicev na pomoč sredi noči.

Sčasoma je dr. Roberts svojim pacientom začel v terapevtski program dodajati še D-ribozo in opazovati še očitnejši napredek. Celo do te mere, da ima, medtem ko je bil nekoč že skoraj inventar kardiološke urgentne ambulante, zdaj na kardiološkem oddelku komaj še kakšnega pacienta. Ponovni sprejemi njegovih bolnikov v bolnico zaradi odpovedi srca so se zmanjšali skoraj na nič, sam pa le še izjemoma sredi noči vstaja iz postelje in hiti na obisk bolniku.

Dr. Sinatra priznava, da mu ni jasno, kako je lahko izvajal kardiovaskularno medicino brez teh štirih ključnih hranil. Ti prinesejo tolikšno razliko v kakovosti življenje njegovih pacientov, da bi se ob neuporabi te prehranske terapije počutil, kot da prikriva življenjsko pomembne informacije.

Re-energiziranje srca na celični ravni

Štiri ključna hranila energetske proizvodnje, CoQ10, L-karnitin, D-riboza in magnezij so prestala tudi najbolj zahtevne raziskave. Njihov učinek na re-energizacijo srca so potrdile številne klinične študije. Skupaj lahko negujejo, utrjujejo in krepijo celično zgradbo srca.

 • CoQ10 je iskra, ki zaneti energetsko presnovo.

 • L-karnitin tovori maščobe v celice, kjer se uporabi kot gorivo, in odnaša strupene stranske produkte.

 • D-riboza je gradbeni material za ATP in pomaga hitro obnoviti energetske rezerve.

 • Magnezij je “energetski mineral” in ključen za kakršno koli reakcijo, ki vključuje ATP.

Vsaka sestavina posebej ima svojo vrednost, a ko delujejo skupaj, je njihov učinek na zdravje srca osupljiv. Sledi nekaj splošnih napotkov za njihovo dodajanje vašemu programu dopolnjevanja.

CoQ10

Vodotopne in v maščobah topne oblike te spojine so boljše od suhih različic, saj večji odstotek hranila prodre v krvni obtok. Priporočajo se naslednji odmerki:

 • 90 – 150 mg dnevno za preprečevanje kardiovaskularnih obolenj.

 • 180 – 360 mg dnevno za srčne bolnike, ki trpe za angino pektoris, visokim krvnim tlakom, aritmijo ali pa jemljejo statine.

 • 300 – 360 mg dnevno ob blagem ali zmernem kongestivnem srčnem popuščanju.

 • 360 – 600 mg dnevno pri resnejših obolenjih srca.

Ko je izboljšanje doseženo, se lahko odmerek zniža. Terapevtski odmerek določite v sodelovanju s svvojim zdravnikom, da se zagotovi vzdrževanje napredka.

L-karnitin

L-karnitin je bolj slabo bio-dostopen. Najboljše se bo absorbiral, če ga užijete v več manjših odmerkih trikrat dnevno, na prazen želodec. Nekatera podjetja kombinirajo CoQ10 in l-karnitin v enem samem dopolnilu. Splošna priporočila so naslednja:

 • 400 – 800 mg dnevno za preprečitev pomanjkanja (še posebej pri vegetariancih).

 • 500 – 1.000 mg dva do trikrat dnevno za srčne bolnike.

 • 1.000 – 2.000 mg dnevno pri aritmiji.

 • 2.000 -4.000 mg dnevno pri kongestivnem srčnem popuščanju ali po srčnem infarktu.

D-riboza

Vsakršna količina D-riboze, ki jo zagotovimo energije lačnim celicam, jim daje pospešek. Koliko je potrebujete, je odvisno od tega, kaj bi radi dosegli. Športnikom, ki bi radi odložili izčrpanost po intenzivni vadbi na kasneje, bi koristil odmerek 5 gramov (1 čajna žlička) pred treningom in po njem. Bolniki z obolenji srca ali cirkulatornimi problemi potrebujejo veliko več D-riboze, saj se ta zelo hitro porabi – pogosto že v kakšne pol ure. Večji odmerek je potreben, če se mora D-riboza prebijati skozi zožene in zamašene arterije, da bi prišla do tkiv.

D-riboza je vodotopna in jo lahko dodamo vsakršni pijači. Priporočeni odmerki so naslednji:

 5 – 7 gramov na dan za ljudi, ki se ukvarjajo intenzivno telesno dejavnostjo.

 7 – 10 gramov na dan za tiste kongestivnim srčnim popuščanjem ali angino pektoris, ali za tiste, ki okrevajo po srčnem napadu ali operaciji srca.

 10 – 15 gramov na dan za tiste z napredovanin obolenjem srca in tiste, ki čakajo na presaditev srca.

Nasvet: Odmerek razdelite na 5 gramske porcije prek celega dneva, namesto da zaužijete celoten dnevni odmerek naenkrat.

Magnezij

Veliki večini ljudi magnezija primanjkuje, ne glede na prehranski vnos. Če vaša prehrana ne vključuje veliko zelene listne zelenjave in svežega sadja, potem vam skoraj zagotovo magnezija primanjkuje. Dober začetek je zagotavljanje 400 mg dopolnilnega magnezija dnevno. Poskusite s čezkožnimi magnezijevimi pripravki, saj se po tej poti magnezij najboljše absorbira, po drugi strani pa ne povzroča prebavnih motenj in napenjanja.

Sledi kratek vodnik v uporabo štirih stebrov srčnega zdravja

Splošni protokol:

CoQ10: 90 – 150 mg na dan

L-karnitin: 250 – 750 mg na dan

D-riboza: 5 gramov na dan

Magnezij: 400 mg na dan

Visok krvni tlak:

CoQ10: 180 – 360 mg na dan

L-karnitin: 500 – 1000 mg na dan

D-riboza: 5 – 10 gramov na dan

Magnezij: 400 – 800 mg na dan

Ugotovljeno obolenje srca:

CoQ10: 180 – 360 mg na dan

L-karnitin: 1000 – 2000 mg na dan

D-riboza: 7 – 10 gramov na dan

Magnezij: 400 – 800 mg na dan

Nasvet: Če imate kakršno koli obolenje srca in zanj jemljete zdravila, se glede dopolnjevanja posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. Na splošno velja, da so prehranska dopolnila varna, če jih jemljemo v predpisanih odmerkih, vendar pa lahko pride do kakšnih navzkrižnih reakcij z nekaterimi zdravili.

Stalna dobava energije

Obolenja srca ostajajo v zahodnem svetu vzrok smrti številka ena, tako pri moških, kot tudi pri ženskah. Celo kirurški posegi kot sta obvod koronarne arterije in angioplasija ne pozdravita obolenja srca. Zato velja natančno oceniti svoj življenjski slog in se prepričati, ali počnete vse, kar morete za obvarovanje in nego vašega srca. Prehrana in telesna aktivnost sta vedno dejavnika po vašim popolnim nadzorom. Ravno tako upravljanje s stresom.

Pomena zagotavljanja stalne dobave energije vašemu srcu ne velja podcenjevati. Najosnovnejši proces, ki napaja vaše srce, je sprostitev energije ob razgradnji ATP v vaših celicah. Vse kar naredite v podporo tega procesa, bo naredilo vaše srce močnejše in učinkovitejše. ATP sicer ne morete vzeti v obliki tablete, vendar lahko zagotovite vašim celicam, kar potrebujejo, da to uresničijo same.

Viri:

 • 1 Heart and Circulatory System – How They Work, MayoClinic.com, Aug 7,2009

 • 2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/biology/atp.html

 • 3 Sinatra S, The Sinatra Solution, Basic Health Publications, Inc., 2005

 • 4, 5, 6, 7, Ehrlich S, CoEnzyme Q10, University of Maryland Medical Center, 3/20/09

 • 8 Rosenfeldt F, F Miller, P Nagley, et al. “Response of the senescent heart to stress: Clinical therapeutic strategies and quest for mitochondrial predictors of biological age,” Ann NY Acad Sci. 2004;1019:78-84

 • 9 Sethi R, et al. Improvement of cardiac function and beta-adrenergic signal transduction by propionyl L-carnitine in congestive heart failure due to myocardial infarction. Coron Atery Dis, 2004. 15(1):p 65-71

 • 10 Ribose, WebMD.com, http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-827-RIBOSE.aspx? activeIngredientId=827&activeIngredientName=RIBOSE

 • 11 Sinatra S, The Sinatra Solution, Basic Health Publications, Inc., 2005

 • 12 Sinatra S, The Sinatra Solution, Basic Health Publications, Inc., 2005

 • 13 Pliml W, T von Arnim, C Hammer, “Effects of ribose on exerciseinduced ischaemia in stable coronary artery disease,” Lancet 1992;340:507-510

 • 14 Vance R, S Einzig, K Kreisler, et al. “D-Ribose maintains ejection fraction following aortic valve surgery,” FASEBJ 2000;14(4):A419

 • 15 Fedich J, Magnesium and Heart Health, examinor.com, Sep 4, 2009

 • 16 Daniells S, Magnesium reduces sudden heart failure risk for women: Harvard study, Nutraingredients.com, Nov 29, 2010

 • 17 Iezhitsa IN, Potassium and magnesium depletions in congestive heart failure–pathophysiology, consequences and replenishment, Clin Calcium. 2005 Nov;15(11):123-33