Pri artritisu pomaga jogurt, a ne vsak

Pri artritisu pomaga jogurt, a ne vsak. Vsem nam je znano, da je jogurt dober za prebavo, je pa tudi močan umirjevalec vnetij. Zaradi tega predstavlja jogurt pomemben sestavni del prehranskega programa za zdravljenje artritisa. Koristne bakterije v jogurtu, še posebej L. bulgaricus, B. bifidus, L. casei in L. reuteri, ne le zmanjšujejo vnetje, ampak krepijo celoten imunski sistem, ki je izjemno pomemben pri zdravljenju artritisa. Ti mikro-borci proti artritisu pa poleg tega še krepijo vašo sposobnost absorbiranja nujnih hranil, še posebej kalcija.
 A niso vsi jogurti enaki

Izogibajte se jogurtom, ki vsebujejo sladkor, umetna sladila, umetna barvila, koščke sadja, keksov ali podobnega. Takšni so pravim jogurtom podobni samo po imenu, dodani sladkor in kemikalije pa vam ravno tako ne morejo koristiti. To pomeni, da se je potrebno izogniti veliki večini znanih blagovnih znamk, ki jih najdemo na policah običajnih trgovin. Mnogi komercialni jogurti so poleg tega še pasterizirani, kar pomeni, da žive bakterije, ki narede jogurt tako učinkovit pri artritisu, niso več prisotne.

Pri nakupovanju pazljivo berite deklaracije o vsebnosti. Iščite ekološki, neobdelan jogurt, na katerega deklaraciji piše “vsebuje žive kulture” ali “žive aktivne kulture” in ne vsebuje sladkorja.

Koliko jogurta naj zaužijem?

Za optimalno zdravljenje in splošno dobro počutje zaužitje najmanj eno skodelico čistega manjmaščobnega jogurta dnevno. Za zajtrk dodajte sveže sadje, žlico mletih lanenih semen, nasekljanih orehov in ščepec cimeta. Za kosilo zmešajte nizkokalorični smoothie poln še drugih proti-artritičnih super-živil, kot je zmrznjeno ali sveže jagodičje, banana in mleto laneno seme ali pšenični kalčki. Z jogurtom lahko pripravite tudi odlično zabelo za solate in zelenjavo. Ali pa zaužijte jogurt za obrok pred spanjem. Tako kalcij kot beljakovine vam bodo pomagale zaspati.
 
Za spremembo poskusite grški jogurt, ki je gostejši in bolj okusen. Lahko pa spijete tudi kozarec manjmastnega kefirja, jogurtovega bolj tekočega bratranca. Kefir vsebuje svojo edinstveno mešanico koristnih bakterij, vključno z Lactobacillus Caucasus, rodom Acetobacter in Streptococcus. Brez zadržkov lahko za boljši okus dodate ščepec cimeta in sok iz različnih vrst jagodičja.

Save