Oljčno olje ‘podmazuje’ vaše razbolele sklepe

Oljčno olje ‘podmazuje’ vaše razbolele sklepe. Oljčno olje je ena najbolj zdravilnih spojin, ki jih lahko zaužijete – še posebej, če imate revmatoidni artritis (RA) ali artrozo, zahvaljujoč njegovi vsebnosti močnih protivnetnih spojin.
 Vrhunsko super-živilo za zdravljenje artritisa
Oljčno olje je temelj prehranskega programa zdravljenja predvsem zaradi svoje bogate vsebnosti polifenolov, močnih antioksidantov, ki jih najdemo tudi v zelenem čaju in rdečem vinu, ki blokirajo oksidativno škodo, ki jo povzročajo molekule prostih radikalov v celicah, pospešujejo staranje in degeneracijo sklepnega tkiva.

Dve jedilni žlici tega naravnega sredstva proti bolečinam

Raziskave kažejo, da zagotavlja uživanje oljčnega olja enake proti-bolečinske učinke v vaših sklepih kot 200 mg tableta ibuprofena. To je gotovo osupljivo, še posebej, če pomislite, da vas uživanje oljčnega olja ne izpostavlja tveganju za črevesne krvavitve in okvare ledvic, do katerih lahko pride ob dolgotrajnejšem jemanju zdravil vrste NSAID. A nikar ne pretiravajte: študije ravno tako kažejo, da zagotavljajo najboljše rezultate ravno dve jedilni žlici oljčnega olja in ne več.

Vendar ni vse oljčno olje zdravilno

Oljčno olje umirja sklepne bolečine z zaustavljanjem vnetja, vendar nam te zdravilne učinke zagotavlja zgolj ‘ekstra deviško’ olje, to je olje prvega stiskanja. Zaradi tega je ‘ekstra deviško’ oljčno olje veliko bogatejše z oleokantalom, naravno spojino, ki v telesu deluje močno proti-vnetno. Kako ‘zdravilno’ je določeno olje ugotavljamo sila preprosto in sicer na podlagi tega, kako močan pekoč občutek nam ustvarja v grlu. Bolj kot je pekoč, več oleokantala je v olju in s tem njegovega zdravilnega delovanja.

Z oljčnim oljem ravnajte pazljivo

Oleokantali so pravi junaki pri umirjanju artritisa, vendar jih uniči segrevanje v procesu rafiniranja, kar je razlog, zakaj velja kupovati zgolj ‘ekstra deviška’ oljčna olja. Iščite oznako “hladno stiskano” na deklaraciji embalaže, saj vam to zagotavlja, da v procesu stiskanja olja ni bilo uporabljeno segrevanje ali kemikalije. Druge vrste oljčnega olja, kot so “deviško” ali ”čisto” pomenijo, da je bilo olje rafinirano s segrevanjem, ki izniči njegovo hranilno in proti-vnetno vrednost. Tudi ‘ekstra deviško’ oljčno olje kupujte v neprosojnih ali temnih steklenicah ali pločevinkah, saj ga te in takšne zaščitijo pred učinki svetlobe, ki ravno tako zmanjšuje njegovo zdravilnost. Hranite ga njegovi dragocenosti primerno, zaščitenega pred svetlobo in vročino, najbolje v hladilniku ali v temni, hladni shrambi. Za sproti ga prelijte v manjšo stekleničko ali pločevinko, ki naj bo pri roki za vsakodnevno rabo.

Oljčnega olja ne uporabljajte za praženje na visoki temperaturi

Zdravilnost ‘ekstra deviškega’ oljčnega olja uničuje visoka vročina, zatorej z njim ne pražimo in pečemo jedi, medtem ko je za dušenje primerno. Najboljši način uživanja njegovih blagodati je na mediteranski način, ko z njim zabelimo presno ali rahlo kuhano zelenjavo, ga uporabimo za solatne polivke, za pomakanje kruha in podobno. A ne pozabite, da vsebuje oljčno olje, tako kot vsa olja, 9 kalorij na gram – kar pomeni, 3 jedilne žlice je 400 kalorij. V izogib prevelikem vnosu kalorij (in posledičnem porastu telesne teže), uporabljajte ‘ekstra deviško’ oljčno olje namesto drugih maščob in ne kot dodatek drugim maščobam.

Save