10 dejstev, ki jih morate poznati preden se odločite za kakršnokoli artritično zdravljenje

10 dejstev, ki jih morate poznati preden se odločite za kakršnokoli artritično zdravljenje. Vsako zdravljenje, najsi bo s strani uradne medicine, najsi bo s strani katere druge modalitete, prinaša prednosti in pomanjkljivosti. Ker je uradna pot prva, na katero stopi novopečeni artritik, si poglejmo na kaj ga velja opozoriti, preden se poln upanja prične basati s tabletkami, prejemati injekcije in ostalo iz barvite ponudbe našega državnega ali zasebnega zdravstva.

 

 1. Povezava med zaviralci (inhibitorji) COX-2 – zadnjo generacijo protiartritičnih protivnetnih zdravil – in njihovo nevarnostjo za zdravje je prisilila ameriško Food and Drug Administration (FDA) v razmišljanje o umiku zdravil Vioxx in Celebrex zaradi potencialnega tveganja za kardiovaskularne težave. Pred tem je medicinska strokovnjakinja FDA, Maria Lourdes Villalba, odločila, da mora biti na embalaži zdravila Vioxx enako opozorilo kot na ostalih NSAID-ih (Ne-steroidnih protivnetnih zdravilih) o potencialnih gastrointestinalnih (GI) problemih kot so čiri, krvavitve in perforacije in predpisala dodatek opozorila o tveganju za srčni infarkt in možgansko kap.
 2. Samo v ZDA 100.000 ljudi umre vsako leto zaradi nasprotnih reakcij na legalno predpisana zdravila – kar predstavlja enega od najpogostejših vzrokov smrti v ZDA.
 3. Od teh jih kakšnih 16.000 umre zaradi gastrointestinalnih komplikacij, ki jih povzroča uporaba zdravil NSAID.
 4. Ocenjujejo, da povzročajo zdravila NSAID kakšnih 80.000 hospitalizacij letno.
 5. Vsa zdravila motijo delovanje jeter. To lahko pripelje do cele vrste negativnih zdravstvenih stanj.
 6. Če imate v zobeh amalgamske zalivke (plombe), dobro premislite glede jemanja MSM (Metil SulfonilMetan) – ki ga pogosto priporočajo kot naravno sredstvo proti bolečinam. Žveplo v MSM se veže na minerale, in če se veže na živo srebro v zalivkah, lahko le tega prenese prek bariere možgani/kri in povzroči Alzheimerjevo bolezen.
 7. Medtem ko so za S-AdenozilMetionin (SAM ali SAM-e) ugotovili, da spodbuja tvorbo hrustanca in deluje kot blagi analgetik in protivnetno, pa njegovo dolgotrajnejše jemanje v obliki prehranskih dopolnil zavira naravno sposobnost organizma za tvorbo SAM. Organizem lahko sam tvori zadostne količine SAM, če mu zagotovimo zadosti ustreznih hranil. Vsako pomanjkanje koencimske oblike vitaminov B6, B12 ali folne kisline omejuje tvorbo SAM, medtem ko zmanjšana tvorba SAM zmanjša nato preoblikovanje vitamina B12 in folne kisline v njihovo koencimsko obliko. Ta pomanjkljiva B6-B12-folat-SAM presnova pa pripelje do akumulacije homocisteina – ki je spoznan kot glavni vzročni dejavnik bolezni srca in ožilja.
 8. Vitamin E, najmočnejši antioksidant, ki ga pogosto priporočajo artritičnim bolnikom, saj je bilo dokazano, da preprečuje uničenje hrustanca, je učinkovit le, če vsebuje tokotrienole … in te najdemo zgolj v prehranskih virih – ne v sintetični vitaminih. In ne le to, sintetični vitamini in minerali se vežejo na vpojne vitamine in minerale, ki se že nahajajo v telesu, s čemer povzročajo njihovo pomanjkanje. To lahko pripelje do izgube ravno tistih hranil, ki ste jih v bistvu skušali nadomestiti.
 9. Ko postanejo sklepi boleči, se skušajo mnogi ljudje izogibati gibanju, še posebej telesni vadbi. To je napaka. Močnejše kot so mišice, ki obkrožajo sklep, več opore nudijo, kar zmanjšuje bolečine. Poleg tega zagotavljajo močne mišice pravilno naravnanost sklepa, kar pomaga zmanjševati nadaljno obrabo in poškodbe hrustanca.
 10. Magnezij in kalcij sta oba nujna za zdrave kosti in sklepe. A magnezij je prisoten tudi v mehkem tkivu in mišicah v 5 do 10 kratni koncentraciji kot kalcij. Če je vaš vnos magnezija v primerjavi s kalcijem nižji, lahko to povzroči kopičenje kalcija v mehkih tkivih, ko skuša organizem kompenzirati pomanjkanje magnezija.

  Magnezij in kalcij morata biti v pravilnem razmerju, sicer postane kalcij onesnaževalec v telesu in povzroča bolezni srca, artritis, poapnenje žil, senilnost, osteoporozo ter poapnenje organov in tkiv.

  Magnezijevi pripravki Ancient Minerals

  Magnezijevi pripravki za čezkožni vnos Ancient Minerals

  Glede na to da minerali v sledovih niso več dostopni v povprečni dnevni prehrani in ima večina mineralnih prehranskih dopolnil, ki jih najdemo na trgu, zelo nizko stopnjo absorbcije – ni nič čudnega, da pretežnemu delu populacije primanjkuje teh življenjsko pomembnih hranil. Pri večini prehranskih dopolnil hranila, ki naj bi jih ti zagotavljali, niso dostopna na celični ravni, kjer so najbolj potrebna.

  Minerali, ne glede na vir, so uporabni in lahko učinkoviti le, če se lahko absorbirajo v krvni obtok in so lahko dostopni za uporabo ali hrambo v določenih tkivih. To preprosto preizkusite tako, da vaše izbrano mineralno prehransko dopolnilo vržete v kozarec z vodo. Če se ne razstopi v roku 60 sekund, ste lahko dokaj gotovi, da ga vaše telo ne bo moglo absorbirati in ga boste le kopičili v telesu kot potencialni toksin ali pa tvorili dražji urin.

  Najučinkovitejša in najbolj prijazna pot dopolnjevanja magnezija je čezkožna pot. Za ta namen uporabljamo najpogosteje magnezijevo olje, s katerim se namažemo po telesu, ali magnezijeve kosmiče za kopeli. Na ta način lahko v organizem vnesemo največje količine magnezija, obenem pa nam ni potrebno skrbeti, da bo magnezij povzročal prebavne motnje – drisko, zaradi tipično odvajalnega učinka vseh oralnih magnezijevih dopolnil.

Save

Save