Superučinkoviti bratranec vitamina E

✓ znižuje skupni holesterol
✓ znižuje ‘slabi’ LDL holesterol
✓ zvišuje ‘dobri’ HDL holesterol
✓ znižuje trigliceride
✓ znižuje C-reaktivni protein (C-RP)
✓zvišuje CoQ10
 
Vse do sedaj ste imeli za zniževanje svojega holesterola na voljo le nekaj možnosti. Lahko ste se odločili za striktno, dolgočasno dieto. Lahko ste se odločili za redno telesno vadbo. Lahko ste se odločili za konvencionalne terapije, ki prinašajo neprijetne stranske učinke. Ali pa ste poskusili z jemanjem naravnih pomagal, kot so ribje olje, česen, lecitin, gugulipid, niacin, krilovo olje ali policosanol.

Brez dvoma nekatera od teh naravnih pomagal delujejo dobro. A ne pri vsakomur. In nekatera morate uživati zelo dolgo časa preden se pokažejo kakršni koli učinki.
No, če ste poskusili karkoli od naštetega in bili razočarani nad rezultati ali težavnostjo omenjenih pristopov, imam za vas izjemno novico. Obstaja izjemna nova pot zniževanja vašega holesterola.
Ta je učinkovitejša od katerekoli že omenjene, saj:

  1. je za razliko od diete in telesne vadbe preprosta in netežavna
  2. za razliko od konvencionalnih terapij ne izropa organizma CoQ10 (še več, ravni CoQ10 celo zvišuje)
  3. za razliko od večine naravnih pomagal, deluje hitreje in boljše.

Še bolj presenetljivo je, da ta potrjena pot zniževanja holesterola ostaja v glavnem neznana, čeprav študije razkrivajo, da:

  • dviguje telesne ravni CoQ10 tudi do 20%…
  • znižuje SKUPNI holesterol za 15%…
  • znižuje ‘slabi’ LDL holesterol za 15%…
  • zvišuje ‘dobri’ HDL holesterol za 4-8%…
  • znižuje nevarne krvne TRIGLICERIDE za 20-25%

Kaj je torej to superučinkovito hranilo?tokotrienoli

Imenuje se tokotrienol in je bratranec vitamina E. Verjetno ste že slišali, da je vitamin E dober za srce in ožilje. A tokotrienoli sežejo veliko dlje kot običajni vitamin E.

Zakaj? Zato ker imajo rahlo drugačno zgradbo. Jedro vitamina E in tokotrienolov je enako. Razlika se skriva v stranski verigi ali na ‘repu’ molekule.
Ta rep je pri tokotrienolih za 30% krajši. In to je tisto, kar jim daje posebne zdravilne sposobnosti. Daljši rep se globoko zasidra v celične membrane, krajši pa ne toliko. Zaradi tega je molekula tokotrienola bolj mobilna in se lahko prosto giblje od ene celice na drugo. In to posledično pomeni, da se premika po celem telesu in ščiti vaše srce in arterije.

Bistveno: tokotrienoli zagotavljajo ŠEST vrst ključne zaščite vašega srca in arterij. In tu gre za takšne vrste zaščite, ki nam je ne ponuja nobena druga oblika protiholesterolne terapije. A ne zanašajte se samo na mojo besedo, ampak mi dovolite, da vam razložim, zakaj lahko tokotrienoli znižajo vrednosti vašega holesterola.

 

Odlične vitamin E tokotrienole švicarskega proizvajalca Good Health Naturally lahko po ceni 19,95 EUR kupite tukaj.

1. Tokotrienoli pomagajo ohranjati zdrave ravni holesterola in zvišujejo ravni CoQ10
Verjetno že veste, da igra holesterol v vaši prehrani sila majhno vlogo pri vaših ravneh krvnega holesterola. Konec koncev, jetra proizvedejo 80% vašega telesnega holesterola — kakšnih 1.000 miligramov dnevno. Ostalih 20% prihaja iz hrane, ki jo zaužijete. Torej je očitno holesterol v vaši hrani precej nepomemben.

Naprej, vaša jetra uporabljajo za tvorbo holesterola v telesu encim imenovan HMG ko-reduktaza. In ravno ta encim je tisti, na katerega ciljajo konvencionalne terapije za zniževanje holesterola. Tisto, kar naredi tokotrienole tako izjemne pa je to, da nevtralizirajo ta encim brez zaustavitve telesne produkcije CoQ10. To pa ravno zaradi njihovega posebnega “repa.” Repa, o katerem smo govorili malo prej. Tokotrienoli zavirajo encim HMG drugače od konvencionalnih terapij, zaradi česar tvorba CoQ10 ni ogrožena.
In res, kot sem že omenil, je nedavna študija razkrila, da tokotrienoli celo zvišajo uporabnikove ravni CoQ10 zaradi svojega posebnega ”repa” v povprečju za 20%. To je za uporabnika enako, kot bi jemal dnevno po 10-20 mg dopolnilnega CoQ10.
Kot mi je znano, so tokotrienoli na svetu edina srcu prijazna dopolnila, ki lahko potencialno dvignejo ravni CoQ10 znotraj telesa.
 
Ne pozabite — to je eden od šestih načinov, kako tokotrienoli ščitijo vaše srce in arterije. Naj nadaljujem …
 
2. Tokotrienoli znižujejo vaš skupnih holesterol HITREJE od katerega koli drugega znanega naravnega sredstva
Omenil sem že, da delujejo tokotrienoli tako, da znižujejo encim HMG ko-reduktazo, ki je vir 80% vsega holesterola v telesu. Posledično znižujejo vaš skupni holesterol hitreje, kot katero koli drugo naravno sredstvo.
Dobra novica postane s tem še boljša. Veliko boljša.
3. Tokotrienoli odstranijo VEČ “slabega” LDL holesterola
Za LDL velja, da je to “slabi” holesterol, saj se, če ga imamo preveč v svojem krvnem obtoku, lahko lepi na stene naših arterij. To kopičenje plaka povzroča trdenje arterij, pri čemer postajajo arterije vse ožje, kar otežkoča pretok krvi skoznje.

In to je razlog, zakaj več slabega LDL holesterola kot imate, to povečuje tveganje za resen koronarni “dogodek.” Dogodek, ki ga lahko povzroči arterije mašeči plak BREZ kakršnih koli predhodnih simptomov.

Ocenjujejo, da 1% znižanje ravni LDL zmanjša vaše skupno tveganje za koronarni “dogodek” za 2%. Zavedajoč se tega razmerja večina ortodoksnih zdravnikov predpisuje konvencionalne terapije bolnikom s povišanim holesterolom.

Vendar sam nasprotujem terapijam, ki prinašajo potencionalno škodo, ko pa so na voljo varne, naravne in učinkovite alternative.
In ena takšnih izjemnih alternativ so tokotrienoli. V več študijah so bolniki, ki so jemali tokotrienole doživeli izboljšanje svojih ravni LDL že po vsega dveh tednih. In večina med njimi celo 15-20% znižanje ravni svojega LDL že po vsega 30 dneh. To je osupljivo.

In vendar to še ni zadnji za srce koristen učinek, ki jih prinašajo tokotrienoli. Še zdaleč ne. Torej poglejmo si, kako …

4. Tokotrienoli pomagajo vašemu telesu tvoriti VEČ “dobrega” HDL holesterola
HDL, t. i. “dobri” holesterol, ima najpomembnejše delo. Odstranjuje namreč odvečni LDL iz krvi in lušči obloge plaka iz sten vaših arterij.
A to še ni vse. HDL odnaša ta odvečni holesterol nazaj v jetra, tako da ga lahko telo odstrani iz telesa. Tako lahko rečemo, da je resnični reševalec življenja, saj neutrudno drgne naše arterije kot nekakšen rezkalni stroj. To pa je tudi razlog, zakaj ga nikoli ne moremo imeti preveč.

Dejstvo namreč je, višje kot imamo ravni HDL – bolj smo zaščiteni pred resnimi težavami s srcem. A tu nastopi problem: če se ukvarjate redno s telesno vadbo, zelo težko zvišate svoje ravni HDL holesterola.

Na srečo pa lahko tokotrienoli hitro zvišajo naše ravni HDL. Tu je dokaz: udeleženci več študij so uživali po 100 mg tega naravnega čudeža za zvišanje ravni svojega “dobrega” HDL holesterola na dan in ga zvišali za 4-8% v roku enega meseca. To je občutno zvišanje.

In to zato, ker pomeni vsako zvišanje HDL za odstotek, 3-4% zmanjšanje tveganja za srčni “dogodek”. Če torej tokotrienoli zvišajo vaš HDL holesterol za 5 odstotkov, se vaše tveganje hud koronarni dogodek zmanjša za 15-20%. To je ogromno.

A, ko govorimo o koristih tega do srca prijaznega hranila, najboljše šele prihaja.

5. Tokotrienoli ZNIŽUJEJO trigliceride — nevarne krvne maščobe
Trigliceridi so še ena vrsta krvne maščobe, ki je nevarna. V velikih količinah naredijo trigliceridi kri bolj gosto in manj sposobno za prenos kisika, še posebej skozi najtanjše krvne žilice. In še pomembneje, pogosto so povezani z nizkimi ravnmi HDL holesterola.

Torej, več kot imate trigliceridov, več maščob, ki lahko zamašijo vaše krvne žile, je v vašem sistemu. Ni torej presenetljivo, da imajo lahko ljudje z normalnimi vrednostmi holesterola, če so njihovi trigliceridi močno povišani, še vedno kak usoden koronarni “dogodek”.

Nadalje, trigliceridi so poleg tega pomemben marker nečesa drugega. Inzulinske rezistence. Če so ravni vaših trigliceridov visoke (prek 150 mg/dl oz. 1,6935 mmol/l,) ste izpostavljeni resnemu tveganju za inzulinsko rezistenco.

Razveselilo vas bo spoznanje, da tokotrienoli predelujejo nevarne maščobne trigliceride učinkoviteje od katerega koli drugega dopolnila za zniževanje holesterola. In še bolje, udeleženci različnih študij so znižali svoje krvne trigliceride za osupljivih 20-25 odstotkov! To očitno kaže, da lahko tokotrienoli izboljšajo vašo inzulinsko rezistenco.tokotrienoli

In kot bi vse našteto še ne bilo dovolj, nam tokotrienoli prinašajo še en nepričakovan učinek pri zaščiti našega srca in arterij.

6. Tokotrienoli ZMANJŠAJO c-reaktivni protein (CRP) — pomemben marker vnetij
Kot mogoče veste, je c-reaktivni protein verjeten partner pri vnetjih sten krvnih žil. Vnetje se povečuje skladno s stopnjo nastajanja arterijskega plaka.

Študije, ki sem jih že omenil, so spremljale tudi ravni C-reaktivnega proteina. Ugotovili so, da jih tokotrienoli zmanjšajo od 20-50%. Da bi običajni vitamin E dosegel enak rezultat, bi ga potrebovali dnevno od 800-1.200 IU. Torej so tokotrienoli 7 do 11 krat učinkovitejši pri zniževanju CRP od vitamina E. Presenetljivo, kajne?

Še bolj presenetljivo pa je, da lahko eno samo močno dopolnilo pomaga odpraviti kar vseh šest glavnih nevarnosti za naše srce in arterije. In to lahko dosežemo brez naporne telesne vadbe, spremembe prehrane ali nevarnih konvencionalnih terapij.

 
Odlične vitamin E tokotrienole švicarskega proizvajalca Good Health Naturally lahko po ceni 19,95 EUR kupite tukaj.