Brazilski oreški neprekosljiv vir selena proti artritisu

Brazilski oreški neprekosljiv vir selena proti artritisu. Pri ljudeh, ki trpe za osteoartritisom (OA) ali za revmatoidnim artritisom (RA), so izmerili nizke ravni selena. Selen je antioksidantni mineral. Uničuje škodljive molekule prostih radikalov, ki nastajajo med oksidacijo slabega, LDL holesterola, in napadajo celice ter vodijo neposredno v kronični vnetni odziv organizma, ki je predpogoj nastanka artritisa in drugih obolenj. Zdravniki, ki priporočajo dopolnila s selenom, predpisujejo artritičnim bolnikom 200-300 mikrogramov dnevno. To ustreza nekako štirim brazilskim oreškom dnevno, zaradi česar postanejo ti slastni oreški logična izbira za vsakogar, ki se ubada s simptomi artritisa. 
 
Brazilski oreški so dokazano bogat vir selena
V novozelandski študiji iz leta 2008, ki je bila objavljena v strokovni reviji American Clinical Journal of Nutrition, so izmerili ravni selena pri 60 prostovoljcih. Prva skupina dvajsetih je pojedla po dva brazilska oreška dnevno, medtem ko sta ostali dve skupini po dvajset prostovoljcev prejemali ali 100-mikrogramov dopolnilnega selena ali pač placebo. Po 12 tednih so bile krvne vrednosti selena pri uživalcih oreškov in dopolnil približno enake: 64.2% povišanje v skupini na brazilskih oreških in 61% povišanje v skupini na dopolnilnem selenu, medtem ko je bilo v skupini na placebu to povišanje le 5.3%. Vsakodnevno uživanje brazilskih oreškov zvišuje krvne ravni selena in izničuje potrebo po uživanju dopolnil s selenom ali dodatnih količin s selenom bogatih živil. Kaj je lahko še preprostejše?

Ali je selen toksičen?

Medtem ko so selenove soli v velikih količinah toksične (nad 400 mikrogramov dnevno), pa je količina minerala v sledovih, ki je potrebna za pravilno delovanje celic pri večini živali, zlahka dosegljiva z uživanjem ustreznih živil. Prehranski selen se tako nahaja v oreških, žitaricah, mesu, ribah, jajcih, tunini, rakih in jastogih. A daleč najbogatejši vir selena predstavljajo brazilski oreški. Priporočen dnevni odmerek (RDA) za selen je 55 mikrogramov, in to količino nam zagotovi že en sam brazilski orešek; 30 gramov brazilskih oreškov nam zagotavlja neverjetnih 554 mikrogramov selena.


Strite par oreškov
Da bi bili brazilski oreški čimbolj sveži, jih kupujte v lupini in jih strite, ko jih nameravate uporabiti. Če kupujete že oluščene, naj bodo ti nepraženi, kupujte pa manjše količine pri zaupanja vrednem prodajalcu. Zaradi bogate vsebnosti olja postanejo brazilski oreški hitro žarki, zato jih hranite v hladilniku.

Save

Save