Brazilski oreščki neprekosljiv vir selena proti artritisu

Brazilski oreščki neprekosljiv vir selena proti artritisu. Pri ljudeh, ki trpe za osteoartritisom (OA) ali za revmatoidnim artritisom (RA), so izmerili nizke ravni selena. Selen je antioksidantni mineral. Uničuje škodljive molekule prostih radikalov, ki nastajajo med oksidacijo slabega, LDL holesterola, in napadajo celice ter vodijo neposredno v kronični vnetni odziv organizma, ki je predpogoj nastanka artritisa in drugih obolenj. Zdravniki, ki priporočajo dopolnila s selenom, predpisujejo artritičnim bolnikom 200-300 mikrogramov dnevno. To ustreza nekako štirim brazilskim oreščkom dnevno, zaradi česar postanejo ti slastni oreščki logična izbira za vsakogar, ki se ubada s simptomi artritisa. 

Brazilski oreščki so dokazano bogat vir selena

V novozelandski študiji iz leta 2008, ki je bila objavljena v strokovni reviji American Clinical Journal of Nutrition, so izmerili ravni selena pri 60 prostovoljcih. Prva skupina dvajsetih je pojedla po dva brazilska oreščka dnevno, medtem ko sta ostali dve skupini po dvajset prostovoljcev prejemali ali 100-mikrogramov dopolnilnega selena ali pač placebo. Po 12 tednih so bile krvne vrednosti selena pri uživalcih oreščkov in dopolnil približno enake: 64.2% povišanje v skupini na brazilskih oreščkih in 61% povišanje v skupini na dopolnilnem selenu, medtem ko je bilo v skupini na placebu to povišanje le 5.3%. Vsakodnevno uživanje brazilskih oreščkov zvišuje krvne ravni selena in izničuje potrebo po uživanju dopolnil s selenom ali dodatnih količin s selenom bogatih živil. Kaj je lahko še preprostejše?

Ali je selen toksičen?

Medtem ko so selenove soli v velikih količinah toksične (nad 400 mikrogramov dnevno), pa je količina minerala v sledovih, ki je potrebna za pravilno delovanje celic pri večini živali, zlahka dosegljiva z uživanjem ustreznih živil. Prehranski selen se tako nahaja v oreščkih, žitaricah, mesu, ribah, jajcih, tunini, rakih in jastogih. A daleč najbogatejši vir selena predstavljajo brazilski oreščki. Priporočen dnevni odmerek (RDA) za selen je 55 mikrogramov, in to količino nam zagotovi že en sam brazilski orešček; 30 gramov brazilskih oreščkov nam zagotavlja neverjetnih 554 mikrogramov selena.
 

Strite par oreščkov

Da bi bili brazilski oreščki čimbolj sveži, jih kupujte v lupini in jih strite, ko jih nameravate uporabiti. Če kupujete že oluščene, naj bodo ti nepraženi, kupujte pa manjše količine pri zaupanja vrednem prodajalcu. Zaradi bogate vsebnosti olja postanejo brazilski orešćki hitro žarki, zato jih hranite v hladilniku.
 
Ker pa vam je verjetno jasno, da vam zgolj redno jemanje nekaj brazilskih oreščkov ne bo pomagalo do popolne ozdravitve artritisa, revne, artroze ali putike, in da je potrebno k tej zdravstveni težavi pristopiti celostno in z več orožji naenkrat, vam lahko priporočim odličen priročnik dr. Campbella, s čigar pomočjo se je uspelo pozdraviti na tisoče in tisoče ljudi po vsem svetu, tudi pri nas.
 
 

Save

Save