Raziskave razkrivajo protivnetni učinek Aloe

Raziskave razkrivajo protivnetni učinek Aloe vera. Že leta je znano, da nekateri pripravki z alojo delujejo močno proti-vnetno. Objavljeni dokazi kažejo, da to dosega z zmanjševanjem tvorbe prostanoidov v poškodovanem tkivu.
 
Študije, ki sta jih izvedla na Texas A&M University in Teksaški otroški bolnici dr. Bob Bowden in dr. Wayne Smith, so pokazale, da izvlečki aloje spodbudijo drug proti-vnetni učinek z blokiranjem določenih integrinov.

Integrini so beljakovine, ki omogočajo celično dostopnost. Tako se morajo v vnetem tkivu obrambne celice, kot so krvni nevtrofili, najprej vezati na endotelialne celice na stenah krvnih žil, preden lahko vstopijo v neko tkivo. To vezavo omogočajo integrini. Nevtrofili pa so, čeprav ključni za obrambo gostitelja, na nesrečo sposobni povzročiti dokajšnje poškodbe tkiva, ki je posledica izločanja močnih encimov in metabolitov kisika. Tako spojine, ki blokirajo prehajanje nevtrofilov, preprečujejo tudi poškodbe na tkivih in blažijo vnetja.
Predstavljeni dokazi kažejo, da se določeni ogljikovi hidrati iz aloje vežejo predvsem na mesta namenjena vezavi ogljikovih hidratov na dveh ß2-integrinih, imenovanih LFA-01 in Mac-1. S tem močno zmanjšajo prehajanje nevtrofilov pri nekaterih modelih eksperimentalnih vnetij.
Vir:
dr. Ian Tizard, Aloe-derived carbohydrates reduce inflammation by blocking neutrophil emigration mediated by certain beta2 integrins.
 
Avtor prispevka: dr. Ian Tizard, Texas A&M University, svetovalec pri Carrington Laboratories

Save