Novo staro razumevanje bolezni

Naslednji veliki preskok v zdravju bo označevala mera, koliko so ljudje pripravljeni narediti zase. Vendar pa je pripravljenost le en del enačbe – drugi del je zavedanje, kaj narediti. V svoji knjigi Never Be Sick Again, sem zarisal nov model zdravja, ki temelji na revolucionarnem konceptu ene same bolezni. Čeprav na videz raznolike in zapletene, so vse bolezni posledica okvare celic. Celična okvarjenost tako postane ena sama bolezen. Sodobna medicina trdi, da obstaja na tisoče bolezni, in vendar nam pogled na vse bolezni kot na eno samo ponuja velikansko priložnost – in sicer priložnost iz bolezni izločiti skrivnostnost in s tem pridobiti moč nad njo.

Strahotno pandemijo kroničnih in degenerativnih obolenj, ki razsaja po svetu, označujejo kompleksne motnje v delovanju nevrološkega, imunološkega, hormonalnega in gastrointestinalnega sistema. Če zanemarimo kompleksnost tega pojava, lahko rečemo, da se vse bolezni začno na molekularni in celični ravni, vemo pa tudi, da imajo praktično vse znane bolezni in obolenja skupne vzroke in skupne rešitve.

Tako obstaja le ena bolezen ali obolenje in le dva vzroka le-e: pomanjakanje in toksičnost. Celice, ki jim karkoli primanjkuje ali so izpostavljene čemurkoli škodljivemu, bodo začele kazati motnje v delovanju. Brez motenj v delovanju celic ni bolezni. Tisoči različnih bolezni, s katerimi se ubadamo, niso nič drugega kot posledica kombinacij pomanjakanja in toksičnosti, ki delujejo v kombinaciji z gensko zasnovo, okoljem ter našimi prepričanji, mislimi in čustvi. Preprečevanje ali odpravljanje bolezni je tako le stvar preprečevanja in odpravljanja motenj celičnega delovanja.

Obseg obolelosti v zahodnem svetu je grozljiv. Le pri vsakem četrtem ne moremo diagnosticirati kroničnega obolenja. To je posledica tega, da smo skoraj vsi preobremenjeni s toksini ter obenem v kroničnem pomanjkanju enega ali več nujnih hranil. Naša v zgodovini še nikoli tolikšna izpostavljenost strupenim kemikalijam ogroža naše celično delovanje in povzroča motnje v njihovem delovanju in s tem bolezni. Kronično pomanjkanje zgolj enega hranila zmanjšuje učinkovitost vseh ostalih, kar povzroča motnje v celičnem delovanju in s tem bolezen.

Glede na to, da se obseg pomanjkanja in toksičnosti v naši družbi še naprej nenehno povečujeta, so bolezni, ki so nekoč prizadele le starejše, povzročile že pravo epidemijo med mladostniki. Otroci se rojevajo z okvarami možganov in imunskega sistema. Zgodovinsko gledano je nekoč za rakom obolevala le desetina odstotka populacije. Pre sto leti je obolevalo 3 odstotke. Dandanašnji že kar polovica ljudi lahko pričakuje raka v svojem življenju. Če ne vzpostavimo nadzora nad to epidemijo kroničnih obolenj, bodo ekonomske in socialne posledice katastrofalne.

Na srečo imamo vse potrebno znanje za zaustavitev te epidemije. Z osredotočanjem na preprečevanje in odpravo dveh vzrokov motenj celičnega delovanja, lahko preprečimo in odpravimo večino danes znanih bolezni. Vendar pa moramo najprej izobraževati – saj je preprečevanje naše najpomembnejše orodje. Pa si pobliže poglejmo nekatere motnje celičnega delovanja, ki so skupni imenovalci bolezni in raziščimo, kako bi jih lahko preprečili in odpravili. Najprej se posvetimo razmerju kalij/natrij v celici.

Kalij in natrij sta ključnega pomena pri delovanju celice, vendar morata biti v ravnovesju. Sodobni prehranjevalni vzorci povzročajo resno neravnovesje. Naši predniki so uživali prehrano z malo natrija in veliko kalija. Njihovo razmerje natrij/kalij je bilo zdravih 1:4, kar je bila posledica uživanje velikih količin sadja in zelenjave. Naše sedanje razmerje je obrnjeno v nezdravih 4:1, posledica prevelikih količin soli (še posebej v umetni, prepripravljeni hrani) in premajhnih količin svežega sadja in zelenjave. Celice delujejo kot nekakšne majhne baterije. Imajo električni naboj, ki ga ustvarja razlika v količini kalija znotraj celice in količina natrija zunaj nje. S spreminjanjem razmerja natrij/kalij v naši prehrani, in posledično znotraj vsake celice, poškodujemo “baterijo življenja” in resno zmotimo samouravnalne in samozdravilne mehanizme telesa. Na primer, zvišanje prehranskega natrija pri laboratorijskih živalih pospeši metastaziranje raka. Preprečevanje in odprava tega običajnega vzroka obolenj je preprosto: uživajte manj soli in več svežega sadja in zelenjave. Tako preprosto lahko pridobimo moč nad boleznimi!

Drug običajen skupni imenovalec bolezni je abnormalni celični pH. Normalni celični pH je 7.4; ohranjanje takšnega je bistvenega pomena. Če postanejo vaše celice preveč kisle ali preveč bazične, to določene funkcije ovira, druge pa spodbuja. To povzroči motnje celičnega delovanja in bolezen – rak je običajno bolezen prevelike zakisanosti. In od kje izvira ta zakisanost? Povzroča jo prehrana prebogata s hrano, ki tvori kislino, kot je sladkor, bela moka, mlečni izdelki in kola napitki. Kole kombinirajo sladkor s fosforno kislino, kar prinaša močan kislinski učinek. Odstranitev hrane, ki ustvarja kislino, iz svoje prehrane ter obenem uživanje hrane, ki povzroča bazičnost, kot denimo sveže sadje in zelenjava, in istočasno uživanje mineralnih prehranskih dopolnil, sčasoma uravna pH, kar preprečuje in odpravlja bolezni. Tako preprosto je to!

Nepravilno delujoče celične membrane so naslednji običajen vzrok bolezni. Vsaka celica je obdana z zidom, ki ga imenujemo celična membrana. Vse, kar vstopa v celico in izstopa iz nje, mora prečkati membrano, ki predstavlja nekakšnega ‘stražarja’ in skrbi, da vanjo vstopajo in iz nje izstopajo zgolj prave stvari. Nepravilno delujoče celične membrane povzročajo motnje delovanja celic in s tem bolezni. Da bi preprečili in odpravili bolezni, morajo biti milijoni novih celic, ki jih ustvarjamo vsak dan, zgrajenih iz ustreznega gradbenega materiala. Rastlinska in hidrogenirana olja, tako običajne sestavine naše sodobne prehrane, predstavljajo napačni gradbeni material. V zgodovini je bilo razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami zdravih 1:1. Danes je to razmerje nezdravih 20:1. Laneno in ribje olje sta najboljši gradbeni material. Opustite vsa nezdrava predelana olja in jih nadomestite z zdravimi, denimo oljčnim, konopljinim, lanenim, kokosovim. Tako preprosto je to!

Skupno skoraj vsem boleznim je proces vnetja. Vnetje tvori proste radikale, ki poškodujejo celične membrane, DNK in celično delovanje. Rezultat je staranje in bolezen. Za preprečitev ali preokrenitev staranja in bolezni je nujno preprečiti ali preokreniti vnetja. Vnetja povzroča predvsem uživanje standardne zahodnjaške prehrane. Sladkor, bela moka, mlečni izdelki, gojene ribe in meso, ter procesirana olja, vse to povzroča vnetja. Zaradi uživanja živil z veliko kemičnih spojin, ki povzročajo vnetja in malo kemičnih spojin, ki jih preprečujejo, večina našega prebivalstva trpi za kroničnimi vnetji in boleznimi. Da bi bilo še slabše, zahodnjaški način prehrane zelo redi. Dva od treh zahodnjakov sta pretežka, njihove maščobne celice pa proizvajajo stalno poplavo kemikalij, ki povzročajo vnetja. Da bi preprečili in ozdravili vnetja, se je potrebno izogibati živilom, ki povzročajo vnetja in uživati hrano bogato s svežo zelenjavo, sadjem ter antioksidantnimi dopolnili. Tako preprosto je to!

Tragično, da otrokom danes ni potrebno čakati, kdaj bodo zboleli. Takšni se že rodijo. Pomanjkanja in toksičnosti staršev vplivata na zdravje zarodka, s čemer doživljenjsko ogrožajo zdravje otroka in njegovih potomcev. V začetku 20. stoletja je dr. Francis Pottenger dokazal, da uživanje industrijsko pripravljene oz. procesirane hrane škodljivo vpliva na zdravje otrok in vnukov staršev, ki uživajo takšno hrano. Dandanašnji je takšne vrste hrana temelj naše prehrane. To je razlog, zakaj se večina naših otrok rodi z abnormalnimi možgani in telesi, četudi ni to očitno na prvi pogled. Na primer, skozi celotno človeško evolucijo so se naši možgani večali. Zdaj se je proces obrnil. Možgani naših otrok so vse manjši, to zmanjšanje velikosti pa spremlja epidemija vedenjskih motenj, nasilja, samomorov in slabše šolske uspešnosti.

Za maksimiranje vseživljenjskega zdravja mora biti razvijajoči se zarodek deležen vseh surovin, ki jih potrebuje, obenem pa zaščiten pred vsemi toksini, ki lahko zmotijo njegov občutljiv proces razvoja. Na žalost je to danes v zahodnem svetu prej izjema kot pravilo. V resnici so na splošno zarodki prikrajšani za esencialne surovine in izpostavljeni celi vrsti nevarnih toksinov. Slaba prehrana v maternici in v obdobju najzgodnejšega otroštva programira gene za zgodnji izbruh hudih kroničnih obolenj. Dobra prehrana je poleg tega nujna za detoksifikacijo oz. razstrupljanje. Brez hranil, ki podpirajo detoksifikacijske procese, se toksini ne izločajo in delajo škodo še naprej.

Eden od mnogih strupov, ki prehaja z matere na otroka in povzroča bolezni pri novorojenčkih, je živo srebro. Živo srebro, najsi bo iz zobnih zalivk, cepiv ali rib, moti encime, ki nadzirajo ustroj zarodkovih možganov. Že drobne spremembe v ustroju možganov vplivajo na vedenje, učenje, razmišljanje in druge funkcije možganov, vključno z nadzorom imunskega, hormonalnega in prebavnega sistema. Fluor je drug problem. Fluorirana voda, zobna pasta, in s fluorom onesnažena živila predstavljajo velikansko zdravstveno tveganje za nerojenega otroka, znižujejo njegovo inteligenco in tako ogrožajo celotno populacijo. Aspartam, naslednje razširjeno tveganje, je umetno sladilo, ki ga najdemo v dietnih napitkih in pripravljenih živilih. Razgradi se v vrsto izjemno strupenih kemikalij, ki lahko poškodujejo zarodkov DNK, spremenijo delovanje možganov in prispevajo k razvoju raka. Za zagotovitev zdravja še nerojenih moramo zarodku zagotavljati, vse kar potrebuje in ga zaščititi pred nevarnostmi.

Nobena debata o boleznih ne more biti popolna brez opozorila, kako sodobna medicina prispeva k pomanjkanju, toksičnosti in boleznim. Medicinski posegi so eden glavnih vzrokov bolezni in brez najmanjšega dvoma glavni vzrok smrti. Medicinski arhaičen in neznanstven pristop k zdravju in bolezni je povzročil pravo plejado zmot epskih razsežnosti: rentgensko slikanje, cepljenja, nepotrebni kirurški posegi in zdravila na recept. Vsak od naštetih povzroča moteno celično delovanje in prinaša uničujoče posledice na zdravje.

Rentgensko slikanje, ki je večinoma nepotrebno, poškoduje DNK in celični ustroj, in ga navajajo kot bistvenega sodejavnika pri 60% raka in 70% obolenj srca. Cepljenje označujejo kot “medicinski napad na imunski sistem.” Vendar pa so verjetno največja zmota od vseh prav antibiotiki. Antibiotiki v temelju spreminjajo kemijo organizma in povzročajo bolezni vseh oblik.

Antibiotiki spreminjajo bakterijsko ravnovesje v prebavnem traktu, kar vodi v kaskado dogodkov z uničujočimi posledicami. Gastrointestinalni trakt deluje tako kot možgani, kot tudi kot glavna žleza z notranjim izločanjem, ki nadzira imunski sistem. Spreminjanje ravnovesja med mikroorganizmi v črevesju spreminja njegovo kemijo, kar vpliva tako na živčni kot na imunski sistem. Posledične motnje v delovanju so največji krivec za epidemijo nevrodegenerativni obolenj (alzheimerjeva bolezen, amiotropna lateralna skleroza, multipla skleroza, parkinsonova bolezen, itn.) in avtoimunske bolezni (alergije, astma, artritis, lupus, AIDS, itn.). Abnormalna črevesna flora povzroča celično pomanjkanje z zaviranjem prebavljanja in proizvodnje bistvenih hranil ter z oviranjem absorbcije hranil. K toksičnosti prispeva z omogočanjem nastanka nenormalnih bakterijskih in glivičnih endotoksinov. Ti toksini motijo sintezo beljakovin in proizvodnjo energije, kar povzroča utrujenost in končno pospešeno odmiranje celic. Glede na to, da so antibiotiki skoraj povsem nepotrebni, in je na voljo dovolj varnejših in učinkovitejših alternativ, je smiselno izogibati se jim popolnoma. Tako preprosto je to!

Zavedanje, da je bolezen rezultat motenega delovanja celic, in razumevanje, kaj povzroča to moteno delovanje, nam omogoča preprečevati in odpravljati bolezni. S posvečanjem pozornosti temu, da resnično zagotovimo našim celicam, vse kar potrebujejo, se izogibamo toksinom in živimo zdrav življenjski slog, lahko zaustavimo epidemijo kroničnih obolenj. Spremembe velja začeti uvajati takoj in kmalu boste opazili, kako se vam bo izboljšalo splošno zdravstveno stanje.

Raymond Francis je znanstvenik, ki je diplomiral na univerzi M.I.T., registrirani prehranski svetovalec, avtor knjig Never Be Sick Again in Never Be Fat Again, gostitelj oddaje Beyond Health Show, predsednik Projekta za odpravo bolezni (Project to End Disease) in mednarodno priznan strokovnjak na področju ohranjanja optimalnega zdravja.

Objavljeno z dovoljenjem:

Beyond Health® News
http://www.beyondhealth.com
Copyright 2005, Beyond Health