Astaxanthin – super-antioksidant, ki varuje naše oči

Ali obstaja hranilo, ki zaustavi sivo mreno (katarakto), zeleno mreno (glavkom) in degeneracijo rumene pege (makule)? Astaxanthin – super-antioksidant, ki varuje naše oči.

Ali ste vedeli, da morda obstaja ena skupna okoliščina, ki pripelje do do praktično vsakršne težave z vidom in očmi? Pa je res. Ob proučevanju raziskav o obolenjih oči, kakršna je zelena mrena, siva mrena in degeneracija makule, se je stalno izkazovala ena in ista okoliščina – oksidativni stres.

Oksidativni stres je, kot verjetno veste, proces odstranjevanja elektronov iz atoma ali molekule. Verjetno ste slišali, kako to poimenujejo tudi kot poškodbe zaradi prostih radikalov. A si lažje predstavljamo kot razgradnjo katerega koli atoma. Mnoge kovine, denimo, se razgradijo, ko jih izpostavimo kisiku. Kisik povzroča oksidacijo, oz. rjo. Enako se dogaja v naših celicah.

In vendar je razlika v tem, da ni kisik tisti, ki povzroča razgradnjo oz. poškodbe naših celic. Zasluga gre oksidantom. Tudi kisik se lahko spremeni v oksidanta. Drugi oksidanti pa lahko zajemajo klor, tobačni dim, težke kovine, zdravila in mnoge druge kemične toksine. Ključ do obrambe pred tem, da bi ti oksidanti poškodovali naše oči (in druge celice po našem telesu) je v uživanju hranil, ki učinkovito izničujejo to škodo. Ta hranila verjetno poznate kot ‘antioksidante.’ Nedavne raziskave pa so pokazale, kako en antioksidant še posebej resnično učinkovito ščiti naše celice pred oksidativno škodo.

V omenjeni študiji so raziskovalci povzročili oksidativni stres pri podganah z zdravilom ciklofosfamid. Oksidativni stres, ki ga povzroča to zdravilo, pogosto povzroča poškodbe DNK, še posebej v jetrih. In to lahko vodi v razvoj raka jeter.

Nato so raziskovalci dali podganam 25 mg na kg telesne teže dopolnila astaxanthin. Astaxanthin je eden najmočnejših antioksidatov, kar jih je. V tem primeru je po navedbah raziskovalcev dramatično zmanjšal obseg oksidativnega stresa, poškodb DNK in pred-rakavih simptomov.

A poškodbe jeter niso edini oksidativni stres, ki ga prepreči astaxanthin. Druga študija je razkrila, da pred oksidativnim stresom in posledičnimi vnetji obvaruje oči.

Kar ta antioksidant še posebej izdvaja, so značilnosti, ki jih drugi antioksidanti ne premorejo. Na primer, sam ne oksidira, ko odstranjuje proste radikale. To pomeni, da deluje tudi potem, ko v naše celicastaxanthin-with-dhae povrne elektrone. Poleg tega lahko odstranjuje celo vrsto različnih prostih radikalov naenkrat. To je tudi razlog, zakaj lahko istočasno deluje učinkovito tako pri jetrih, kot tudi pri očeh.

A verjetno najbolj edinstvena in privlačna karakteristika astaxanthina pa je, da lahko prehaja skozi zelo različne vrste celičnih sten, kakršne so pri celicah naših oči ali pa naših možganov. To temu antioksidantu omogoča delovanje tako znotraj naših celic, kot tudi zunaj njih. Z drugimi besedami, ne ščiti zgolj naše celice, ampak jim tudi pomaga obnoviti se od znotraj navzven.

Zaradi vsega naštetega je astaxanthin eno najboljših hranil, ki ga lahko uživate za svoje splošno zdravje, kot tudi za vaše oči in možgane. Eno najboljših prehranskih dopolnil z astaxantinom smo uvrstili med posebej pomembna hranila, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini. Ko ga boste jemali, poskrbite, da zaužijete najmanj 4 mg dnevno (to je standardni odmerek za odrasle). Tu gre za hranilo, ki lahko koristi prav vsaki celici našega telesa. In vam za povrh pomaga preprečevati in zdraviti vsakršno težavo z očmi in vidom, najsi gre za zeleno ali sivo mremo, najsi gre za degeneracijo makule, torej rumene pege.

Save