Koristi čebule pri artritisu

Koristi čebule pri artritisu. Ta preprosta zelenjava je super-živilo in sestavni del prehranskega programa zdravljenja artritisa. Gre za naravno proti-bolečinsko, kot tudi proti-vnetno živilo, ki blaži sklepne bolečine, ki jih povzroča kronični artritis. Čebula uspeva na vseh celinah, njeni zdravilni učinki in kulinarična vrednost pa je znana že tisočletja.

 Vitamin C v čebuli pomaga krotiti proste radikale

Artritično vnetje povzročajo in ustvarjajo molekule prostih radikalov, ki poškodujejo tkivo. Raziskave kažejo, da vsebuje čebula veliko vitamina C, močnega antioksdanta, ki ga človeško telo ne more proizvajati samo. Vitamin C pomaga preprečevati nastanek prostih radikalov, s čemer zmanjšuje poškodbe sklepov in bolečine. Ena velika čebula vsebuje kakšnih 20% RDA za vitamin C in 10% RDA za folat, še en pomemben antioksidant.

Quercetin v čebuli zaustavlja vnetja

Quercetin je naslednja učinkovina za umirjanje vnetja, ki jo najdemo v čebuli. Ne le da nevtralizira molekule prostih radikalov, ampak tudi duši delovanje histaminov in drugih povzročiteljev vnetij pri artritisu in artrozi. Čebula vsebuje kar trikrat več quercetina kot jabolka in dvakrat več kot zeleni čaj. Quercetina večina postokov kuhanja ne uniči, čeprav ga do neke mere dolgotrajnejše vretje. Ostale antioksidante, po drugi strani uniči visoka temperatura, zatorej čebule ni priporočljivo preveč razkuhati, če hočemo ohraniti čimveč njenih zdravilnih fitohranil.

Za zdravilne učinke uživajte čebulo čim pogosteje

Za popoln izkoristek njenih zdravilnih učinkov, uživajte čebulo vsaj trikrat tedensko. Uživajte jo presno, v polivkah, omakah, namazih, v solatah in ob sendvičih.

Save