Skupaj z jodom je za zaščito naše ščitnice potrebno jemati selen

Če v google vnesete iskalni pojem ‘iodine deficiency’ (torej pomanjkanje joda), boste našli več strani, ki trdijo, da je pomanjkanje joda redek pojav. A če povprašate strokovnjaka, bo ta to zagotovo zanikal. V resnici je zadeva takšna, da ste lahko prepričani, da je to pomanjkanje prisotno pri skoraj vsakomur. Ob zdravniških pregledih se to izkaže praktično pri vseh. Povsem naravno bi bilo, da bi priporočali dopolnjevanje z jodom. Da bi bilo pa to povsem učinkovito, bi veljalo poleg joda jemati še nek drug mineral in sicer selen.

Kot verjetno veste, je jod ključen za pravilno delovanje žleze ščitnice. Ob pomanjkanju joda lahko nastopi hipotiroza. Večina ljudi je že slišala za problem pomanjkanja joda, niso pa slišali, da lahko pomanjkanje selena to težavo še zaostri. Zanimivo je celo, da lahko uživanje zadostne količine selena prepreči, da bi do pomanjkanja joda sploh prišlo. In prepreči škodljive posledice na delovanje možganov, ki jih pomanjkanje joda povzroča.

Že leta 1993 so znanstveniki odkrili, da nas lahko jemanje selena zaščiti pred nekaterimi nevrološkimi učinki pomanjkanja joda. Škoda, ki jo pomanjkanje joda povzroča, nam razloži tudi, zakaj mnogim ljudem s hipotiroidizmom opeša spomin in se znajdejo v nekakšni megli.

Znanstveniki so nadalje odkrili, da lahko selen prepreči, da bi do pomanjkanja joda sploh prišlo. Poleg tega pomaga pri sintezi hormonov ščitnice in vpliva s tem na učinkovitost ščitnice same. Z drugimi besedami, morda je že selen tisto, kar velja jemati ob nepravilnem delovanju ščitnice. Če to ne izboljša delovanja ščitnice, potem jemanje še dodatnega joda zagotovo uravna delovanje ščitnice na želeno raven.

Če torej trpite za težavami s ščitnico ali prebavili, prosite zdravnika, naj vam da pregledati ravni mineralov. Povsem možno je, da vam primanjkuje selena.


Vir prispevka: http://www.advancedbionutritionals.com/Nutrient-Insider/View-Archive/107/What-to-take-with-iodine-to-save-your-thyroid.htm