Kako po naravni poti uravnamo upočasnjeno delovanje ščitnice

Če bi rekli svojemu zdravniku, da ste pod stresom, da imate pogoste glavobole in da se vam redčijo lasje, bi vam verjetno predpisal kakšen antidepresiv, denimo Tylenol, in priporočil, da nosite klobuk.

Večina konvencionalnih zdravnikov išče posamezne simptome, ki jih nato tudi zdravijo posamič. Še posebej, kadar se zdi, da simptomi niso povezani.

In to pomeni, da pogosto zgrešijo celotno sliko.

Če pa ima bolnik srečo in obišče bolj razgledanega zdravnika, bo mogoče ta najprej pomislil na pregled žleze ščitnice.

Ta drobni organ ima velikanski vpliv na naše počutje. Če ne deluje tako, kot je treba, lahko zaznavate več kot 200 različnih simptomov.

Pomanjkanje energije … abnormalen srčni ritem … slab spomin … redčenje obrvi … visok krvni tlak … in tako naprej in naprej.

Dejstvo namreč je, da je oslabljeno delovanje žleze ščitnice ena najpogosteje napačno diagnosticiranih težav. Po izsledkih obsežne študije, ki je bila objavljena v strokovni reviji Archives of Internal Medicine, kar 13 milijonom američanom teh težav ne diagnosticirajo. Tako se sploh ne zavedajo, da imajo obolenje ščitnice.1

Za tiste, ki pa jim postavijo pravilno diagnozo, je standardna terapija sintetično zdravilo Synthroid. Ironično pa je, da vam tudi zdravilo Synthroid lahko povzroči slabo počutje. Povzroči lahko glavobole, izpadanje las, pridobivanje/izgubo telesne teže, prekomerno potenje, drisko, koprivnico, spremembe razpoloženja in razbijanje srca.

In vendar bi vam rad predstavil starodavno zelišče, ki lahko ohranja delovanje vaše ščitnice brez problemov … in brez zdravil. A naj vam najprej razložim, zakaj je žleza ščitnica tako pomembna.
Ščitnica je žleza v obliki metulja na sprednji strani našega vratu. Proizvaja dva ščitnična oz. tiroidna hormona — tiroksin (T4) in triiodotironin (T3). T3 je aktivna oblika hormona in je veliko močnejši od T4.

Naše telo potrebuje za uravnavanje naše presnove pravilno ravnovesje teh dveh hormonov. Če je naša presnova prepočasna, ščitnica pretvarja večjo količino T4 v aktivni T3. Če pa je naša presnova prehitra, naš organizem pretvarjanje T4 v T3 upočasni.

Krvna preiskava pri vašem zdravniku bi morala pokazati, ali je vaša ščitnica deluje prepočasi. A žalostna resnica je, da večina zdravnikov napačno bere rezultate krvne analize. Tako vam ponavadi rečejo, da so vrednosti znotraj “normale”, četudi zaznavate simptome.

Test pa lahko izvedete tudi samostojno doma z meritvijo osnovne telesne temperature. Če hočete izvedeti, ali vaša ščitnica morda ne deluje dovolj:

1. Pripravite si stekleni toplomer – ne digitalni — na nočno omarico.
2. Takoj, ko se zbudite — še preden vstanete iz postelje — namestite toplomer pod pazduho za 15 minut. Vsakršno premikanje vpliva na končni rezultata, zato ležite čisto pri miru in sproščeno.
3. Zapišite si izmerjeno temperaturo.
4. To ponovite tri dni zapored.
5. Po treh dneh seštejte vrednosti temperature in seštevek delite s tri.

Če je vaša povprečna temperatura pod 36,4, obstaja velika verjetnost, da vaša ščitnica deluje prepočasi.

Kot sem že omenil, predstavlja utečena terapija za preslabotno delovanje ščitnice zdravilo Synthroid. A ta vsebuje zgolj T4. Če so torej vaše težave v pretvarjanju T4 v T3, vam to ne bo pomagalo.

Namesto tega vam priporočam guggul. Gre za naravni izvleček drevesnega soka indijske mire. V ajurvedski medicini uporabljajo guggul že stoletja. Sanskrtska beseda zanj je “guggulu”, kar pomeni “zaščitnik pred boleznimi.”

Guggul vsebuje močne učinkovine imenovane guggulsteroni. Študije razkrivajo, da te spojine občutno povečajo količino joda, ki jo absorbira žleza ščitnica.2 To je pomembno, saj več joda, kot ga je sposobna ščitnica sprejeti, boljše bo delovala.

Guggul poleg tega izboljšuje pretvorbo T4 v T3, kar pomeni, da pomaga spodbujati presnovo.

Za guggulsterone so potrdili, da lahko pomagajo obnoviti presnovo na normalo.3 To lahko pomaga našemu telesu kuriti maščobe in kalorije, tako kot bi moralo. Še več, v neki študiji so potrdili, da je guggul učinkovitejši od diete ali telesne vadbe pri nadzoru telesne teže.4

Guggul je na voljo v tabletah, kapsulah, v prahu in v tekoči obliki. Kupujte dopolnila z najmanj 6% standardiziranih guggulsteronov. Marsikateri izdelek vsebuje namreč le drobec potrebnega guggula, zaradi česar tudi ne morete pričakovati kakšnih učinkov.

Priporoča se jemanje 300 — 400 mg guggula dva do trikrat dnevno v trajanju kakšnih šest tednov. Nato znova opravite ciklus merjenja temperature.

Če že jemljete zdravila za ščitnico, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Morda mo moral prilagoditi vaš odmerek zdravila glede na učinke guggula.

Reference:
1. Shomon M, “Thyroid Disease Is Far More Widespread Than Originally Thought – 13 Million May Be At Risk and Undiagnosed.” 11/19/08.
2. Panda S, Kar A. “Guggulu (Commiphora mukul) potentially ameliorates hypothyroidism in female mice.” Phytother Res. 2005;19(1):78-80.
3. Tripathi YB, Malhotra OP, Tripathi SN. “Thyroid stimulating action of Z-guggulsterone obtained from Commiphora mukul.” Planta Med . 1984;1:78-80.3.
4. Antonio, J., et al. (1999). “Effects of a standardized guggulsterone phosphate supplement on body composition in overweight adults: A pilot study.” Current Therapeutic Research Clinical and Experimental, 60, 220-227.