Jod in antibiotiki

Čudovit občutek varnosti uživajo starši, ki uporabljajo zdravilno sredstvo, kakršno je jod. To je tisto, kar dajem svojim otrokom namesto nevarnih antibiotikov, ko zbolijo. To je tisto, kar uporabim vsakič, ko se pokažejo prvi simptomi gripe, in s tem prihranim otrokom najhujše trpljenje, ki ga povzroča obolenje. Ko enkrat sprejmemo, da je jod odlično sredstvo proti virusom, bakterijam, glivicam, plesnim in kvasovkam, začnemo šele zaznavati katastrofalnost napake, ki jo delamo z nadomeščanjem joda z farmacevtskimi antibiotiki.

Antibiotiki ne ubijajo glivic, prav zagotovo pa tu in tam kakšnega človeka.[1] Ne le, da nekateri antibiotiki povečujejo tveganje za nenaden zastoj srca, ampak vodijo včasih tudi v popuščanje in odpoved jeter. Navkljub vse bolj razširjeni rabi antibiotikov, sta ameriški državni center za nalezljive bolezni in Center za nadzor bolezni objavila podatek, da je smrtnost za nalezljivimi obolenji med Američani med leti 1980 in 1992 narasla za več kot 50%, zaradi česar predstavljajo tretji največji vzrok smrti. providone

Študije so potrdile povezavo med rastjo uporabe anti-mikrobnih sredstev in razvojem odpornih okužb, zato bi bilo potrebno zdravnike, ki jih neracionalno predpisujejo, pozvati na odgovornost. Med specialisti za nalezljive bolezni, epidemiologi in strokovnjaki za nadzor iz ZDA in Evrope se vse bolj krepi konsenz glede temnih plati uporabe antibiotikov. V pravilni obliki je jod najbolj čislano, super-učinkovito zdravilo vsake odgovorne matere, saj lahko pomaga otroku tudi pri obolenjih, pri katerih mu antibiotiki, vse pogosteje ne morejo.

Po navedbah več študij, porodničarji in ginekologi v ZDA napišejo 2.645.000 receptov za antibiotike vsak teden. Internisti jih napišejo na teden 1.416.000. To znese skupaj 211.172.000 receptov letno v ZDA zgolj za ti dve specialnosti. Pediatri predpišejo letno za več kot 500 milijonov dolarjev antibiotikov samo za eno obolenje, za vnetja ušes. In vendar je čezkožni jod povidone (PVP-I) vsaj tako učinkovit kot čezkožni ciprofloxacin, ob velikanski prednosti, da povzročitelji nanj niso odporni, dodatna vrednost pa je velikansko znižanje stroškov zdravljenja.[2]

Mnoge ženske po jemanju antibiotikov spoznajo, da so pridobile vaginalno glivično okužbo, ki je posledica porušenega normalnega bakterijskega ravnotežja. Antibiotiki omogočajo glivične okužbe in okužbe s kvasovkami, na katere bomo sčasoma gledali kot na enega dodatnih povzročiteljev raka, saj vse več in več onkologov prepoznava kvasovke in glivične okužbe kot integralni del rakavih obolenj in vzrokov zanje. S tem, ko so okužbe vpletene ali povzročajo več kot 40 odstotkov vseh rakov[3], se postavlja vprašanje glede uporabe antibiotikov in potrebe po nečem varnejšem in učinovitejšem.

Jod reklamni banner

Vsak dan novi soji bakterij, glivic in drugih patogenih mikroorganizmov postaja odpornih na antibiotike, zaradi česar bi jih morali predpisovati skrajno pazljivo.

Čeprav ubije 90 odstotkov bakterij na koži v vsega 90 sekundah, njegovo uporabo kot antibiotika povsem ignorirajo. Jod izkazuje delovanje proti bakterijam, glivicam, kvasovkam, praživalim in mnogim virusom; resnično, med vsemi antiseptičnimi pripravki, ki so primerni za neposredno uporabo pri ljudeh in živalih ter na tkivih, je le jod sposoben ubijati patogene vseh vrst: gram-pozitivne in gram-negativne bakterije, mikobakterije, glivice, kvasovke, viruse in praživali. Večino bakterij ubije v 15 do 30 sekundah po stiku.

Jod je daleč najboljši antibiotik, protivirusno sredstvo in antiseptik vseh časov.

Dr. David Derry

Dr. Derry pravi, da je jod učinkovit pri “standardnih patogenih, kot je Staphylococcus, a je njegovo delovanje veliko širše, prinaša najmanj stranskih učinkov in ne povzroča bakterijske odpornosti.” Velikanska razlika je med uporabo antibiotikov – proti-življenjske spojine – in antibiotičnega, protivirusnega in protiglivičnega sredstva, kakršen je jod, ki neguje življenje in mu služi, ker je temeljna in najnujnejša prehranska spojina.

Jod ubija enocelične organizme z vezavo na aminokislini tirozin ali histidin, kadar sta izpostavljeni zunaj-celičnemu okolju. Vse enoceličarje, ki imajo tirozin na svoji zunanji celični membrani, ubije v trenutku, kar je posledica preproste kemične reakcije, v kateri jod denaturira beljakovine. Narava in evolucija sta nam podarili pomemben mehanizem nadzora nad patogenimi življenjskimi oblikami, ki bi ga morali izkoriščati in mu zaupati, da nas bo obvaroval na načine, na katere nas antibiotiki ne morejo.


[1] Ray WA, et al. (2004). Oral erythromycin and the risk of sudden death from cardiac causes. New England Journal of Medicine, 351(11): 1080–1096. A recent large study indicates that people who take erythromycin along with certain common medications may increase their risk of sudden cardiac death.

[2] Evaluation of topical povidone-iodine in chronic suppurative otitis media; Java C et al; Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Oct;129(10):1098-100 ; Entrez Pubmed

[3] A major U.S. scientist says cancer – always believed to be caused by genetic cell mutations — can in reality be caused by infections from viruses, bacteria, yeasts, molds and fungus parasites. “I believe that, conservatively, 15 to 20 percent of all cancer is caused by infections; however, the number could be larger — maybe double,” said Dr. Andrew Dannenberg, director of the Cancer Center at New York-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center.” Dr. Dannennberg made the remarks in a speech in December 2007 at the annual international conference of the American Association for Cancer Research.