Dopolnjevanje s CoQ10 znižuje vsebnost spojin, ki povzročajo vnetja

Dopolnjevanje s CoQ10 znižuje vsebnost spojin, ki povzročajo vnetja. Dvanajsttedenska dvojno slepa študija, ki je bila objavljena v nedavni izdaji strokovne revije International Journal of Vitamin and Nutrition Research, je potrdila zmanjšanje vnetnih markerjev pri blago hipertenzivnih bolnikih, ki so prejemali koencim Q10 (CoQ10).

Poleg tega so pri udeležencih, ki so prejeli CoQ10, prav tako izmerili zvišanje vsebnosti adiponektina: beljakovine, ki se izloča iz maščobnega tkiva in deluje proti-vnetno, in za katere vsebnost je bilo ugotovljeno, da se pri visokem krvnem tlaku in kardiovaskularnih obolenjih zniža.

“Glede na to, da je koencim Q10 v zadnjih letih deležen velike pozornosti pri zdravljenju kardio-vaskularnih bolezni in visokega krvnega tlaka zaradi njegovega učinka na dejavnike vnetij, kot so citokini, predvidevamo, da bi dopolnjevanje s koencimom Q10 zmanjšalo dejavnike, ki povzročajo vnetja,” so zapisali dr. Nasim Bagheri Nesami in sodelavci iz iranske univerze medicinskih znanosti Shahid Sadoughi. “Ta študija je bila izvedena z namenom določitve učinkov koencima Q10 na vnetne dejavnike in adiponektin pri bolnikih z blago hipertenzijo.”

Naključno izbranih šestdeset moških in žensk je v obdobju dvanajstih tednov prejemalo 100 mg dopolnilnega CoQ10 ali placebo. Pred pričetkom študije in po njenem koncu so udeležencem izmerili plazemski adiponektin, visoko občutljivi C-reaktivni protein (hs-CRP, marker vnetja) in citokina interleukin 2 in interlevkin 6 ter faktor tumorske nekroze-alfa.

Po koncu študije so pri udeležencih, ki so prejemali CoQ10, izmerili znaten upad interleukina-6 in hs-CRP-ja v primerjavi s stopnjami, izmerjenimi pred pričetkom študije. Prav tako so jim izmerili povišano raven adiponektina, medtem ko so se ravni v skupini na placebu, rahlo znižale.

Avtorji študije priporočajo predpisovanje dopolnilnega CoQ10 skupaj z zdravili za zniževanje krvnega tlaka pri bolnikih z blago povišanim krvnim tlakom in izvedbo nadaljnjih raziskav, ki bi potrdile trenutne ugotovitve.