Čezkožni magnezij – Nova pot ohranjanja zdravja

Čezkožni magnezij – Nova pot ohranjanja zdravja. Zdravniki ne ugotavljajo pomanjkanja magnezija pri svojih pacientih in to je tragedija sodobne medicine in bolnikov, ki to pričakujejo. Dejstvo je, da postaja naš svet vse bolj toksičen. Naša potreba po magneziju se je dramatično povečala, medtem ko je istočasno količina magnezija, ki nam jo zagotavljajo osnovna živila, občutno upadla. Naša živila izgubljajo svojo prehransko vrednost, tako zaradi sodobnih postopkov kmetijske pridelave na eni strani, kot zaradi postopkov predelave živil na drugi strani.

Drug neoglaševan problem je, da zaužijemo čisto preveč kalcija. Raziskave kažejo, da se je razmerje kalcija do magnezija v paleolitski prehrani ali prehrani jamskega človeka – prvotna prehrana, ki se je oblikovala skupaj z našim telesom -spremenilo od 1:1 na današnjih 5:1 do 15:1. Z v povprečju desetkrat več kalcija kot magnezija v naši sodobni prehrani, sploh ne čudi pomanjkanje magnezija, ki ga beležimo.5

 

Raziskave kažejo, da kar 68% prebivalcev ZDA ne zaužije dnevno priporočene količine prehranskega magnezija, kar 19% prebivalcev ZDA pa ne zaužije niti polovice dnevno priporočene količine prehranskega magnezija. Čeprav je že ta statistika grozljiva v smislu zdravstvenega stanja populacije, pa je dejansko stanje še veliko hujše.

Te statistike temelje na RDA, ki je postavljen prenizko. Nedavno je Neodvisni odbor za presojo varnosti vitaminov (Independent Vitamin Safety Review Panel), neodvisno telo zdravnikov, akademikov in raziskovalcev, pozval k zvišanju priporočenega dnevnega odmerka (RDA) magnezija, saj trenutno priporočilo ne zadostuje za preprečevanje obolenj.

Čeprav je magnezij (Mg) mineral, za katerega je znano, da je nujen za več sto različnih telesnih funkcij, so zdravniki primorani s strani zdravstvenih oblasti in njihovih strokovnih organizacij, izogibati se njegovi uporabi. Namesto tega predpisujejo celo vrsto farmacevtskih zdravil, ki celo še poslabšujejo stanje pomanjkanja magnezija, saj večina farmacevtskih zdravil deluje uničujoče na celične ravni magnezija.1

Pomanjkanje tega bistvenega hranila predstavlja glavni dejavnik mnogih običajnih zdravstvenih težav.

Bolezenske težave, kot denimo prolaps mitralne zaklopke2, migrena, ADD, avtizem3, fibromialgija, tesnoba4, astma in alergije, so vse povezali s pomanjkanjem magnezija.

Seznam obolenj, ki so povezana s pomanjkanjem magnezija je praktično neizčrpen, saj je, tako kot zrak in voda, magnezij osnovni element življenja. Pomanjkanje magnezija je temeljni iniciator patologij, podobno kot pomanjkanje joda in mnogih drugih vitaminov in mineralov. Razlika je le v tem, da potrebujemo magnezija kar veliko, kakšnih 1000 mg dnevno zgolj za dohajanje temeljnih potreb organizma. Magnezij je za telo, kar je olje za motor, inj če ga ni dovolj, se hitro pojavijo problemi, kar se v človekovi fiziologiji izkazuje kot obolenja srca, kapi, nevrološke motnje in rakava obolenja.

“Če v telesu nimate zadostne količine magnezija, vaš organizem ne more tvoriti ali izkoriščati beljakovin. Podobno ne more ob pomanjkanju magnezija izkoristiti zaužitega vitamina C in E.”

magnesium-ancient-mineral-oil-8oz

Magnezijevo olje velja za najbolj koncentrirano obliko magnezijevefa klorida za čezkožno rabo

Magnezijev klorid je univerzalno zdravilo in tako učinkovito, da ga uporabljajo pri življenjsko nevarnih dogodkih med urgentnimi posegi. Njegovi zdravilni učinki so naravnost čudežni pri pravi množici zdravstvenih težav. Magnezij ima sposobnost pomlajevanja starajočega organizma, v obliki magnezijevega klorida pa je pravi velikan v zatiranju okužb. Magnezijev klorid je najbolj uporabna in najmanj toksična oblika magnezija, ki ga bo ob pravilni uporabi (torej kot temeljnega zdravila/hranila), potrebno predpisovati veliki večini bolnikov kot podlago vseh drugih terapevtskih in farmacevtskih intervencij.
Večina ljudi, ki se zaveda potrebe po dopolnjevanju z magnezijem, ga jemlje v oralni obliki, a na nesrečo na njegovo absorpcijo v črevesju vpliva mnogo dejavnikov, vključno z zdravili, ki jih posameznik jemlje. Zdravstveno stanje prebavnega trakta in ledvic odločno vpliva na absorpcijo magnezija. V najboljšem primeru se v telesu absorbira tretjina ali največ polovica prehranskega magnezija. Gastrointestinalne motnje, ki zmanjšujejo absorpcijo, kot denimo Crohnova bolezen, še dodatno onemogočijo sposobnost telesa za absorbiranje magnezija.

Najbolj omejujoči dejavnik za ustrezno absorbiranje magnezija po oralni poti je driska. Po zaužitju količine, ki je potrebna za uporabo magnezija v zdravilne namene, večina ljudi dobi drisko in ta posledično ponovno zmanjša absorpcijo magnezija, saj potuje magnezij skozi sistem prehitro. Temu se lahko izognemo s transdermalno oz. čezkožno uporabo magnezijevega klorida. Na ta način povsem zaobidemo prebavni trakt in se tako izognemo tudi omenjeni težavi.

V svoji knjigi, Sveta voda, posvečeno olje: Vodnjak mladosti (Holy Water ,Sacred Oil; The Fountain of Youth), dr. Norman Shealy dodaja, da je dilema glede oralnega magnezija, predvsem v tem, da delujejo odvajalno. Nadalje navaja, da obstajajo trdni dokazi, da je absorpcija magnezija odvisna od trajanja njegove prisotnosti v črevesju — najmanj 12 ur. Če je zaradi kakršnega koli razlogi tranzitni čas krajši od 12 ur, je absorpcija drastično zmanjšana.5

“Terapevtska vrednost magnezija za čezkožno rabo daleč presega potenciale prehranskega oz. oralnega magnezija. Čezkožna terapija učinkovito prežame tkiva, in zagotavlja velike količine magnezija tam, kjer je najbolj potreben, neposredno v krvni obtok …”

Dr. Shealyjeva knjiga o magneziju razkriva študije o magnezijevem kloridu, ki so ga uporabljali tako kot v razpršilu za celotno telo, kot tudi v kopelih za noge. šestnajst posameznikom z nizko ravnjo znotraj-celičnega magnezija so predpisali 20 minutno kopel za noge v kombinaciji s pršenjem celega telesa enkrat dnevno. Pri vseh udeležencih so opravili meritve znotraj-celičnega magnezija pred izvajanjem študije in naslednjo meritev po končani raziskavi čez mesec dni. Dvanajst od šestnajstih posameznikov, kar znese 75%, je beležilo opazno porast ravni znotraj-celičnega magnezija.

“Aplikacijo magnezijevega klorida skozi kožo uporabniki dobro prenašajo, absorbira se zelo hitro in je poceni.”

Magnezijev gel Ancient Minerals

Magnezijev gel sestavljata mnaravni magnezijev klorid in gel aloe vera

Sledi le nekaj pozitivnih rezultatov čezkožne uporabe magnezijevega klorida: pomaga pri visokem krvnem tlaku, vtiranje v artritične sklepe skoraj vedno prinese takojšnje olajšanje od bolečin, magnezijevi kosmiči v topli kopeli zagotavljajo zelo pomirjujoče kopanje in velike količine magnezija vašim celicam. Odlično se obnese pri sindromu nemirnih nog, pomaga preprečevati možgansko kap in pospešuje okrevanje po njej, odpravlja nespečnost, krepi zdravje srca, izboljšuje splošno proizvodnjo energije (ATP), pomaga ohranjati spominske sposobnosti, magnezij je bistven za odvajanje toksinov in težkih kovin,6 pomaga pri izgradnji kosti in tvorbi beljakovin, razprševanje po zgubani koži jo sčasoma zgladi,5 deluje pomirjujoče na živčni sistem, pomaga pri diabetesu s krepitvijo izločanja inzulina in izboljševanje presnove sladkorja.

Brez magnezija inzulin ne more transportirati glukoze v celice, pomaga pri avtizmu3 astma (tako tvorba histamina in bronhialni krči se povečajo ob pomanjkanju magnezija),6 cistitis – krči sečnega mehurja se s pomanjkanjem magnezija poslabšajo,6 preprečuje predmenstrualni sindrom in bolečine med menstruacijo,6 propadanje zob – pomanjkanje magnezija je krivo za nezdravo neravnovesje med fosforjem in kalcijem v slini, ki poškoduje zobe,6 magnezij pomaga pri sproščanju zakrčenih krvnih žil, ki povzročajo bolečine in omrtvelost prstov in okončin,6 pomanjkanje nadalje povzroča mišično-skeletna stanja, kot so mišični krči in bolečine, očesno trzanje in fibromialgijo6, magnezij pomaga pri zmanjševanju tesnobe in napadov panike z ohranjanjem nadzora nad stresnimi hormoni nadledvičnih člez6, zvišuje ravni DHEA, ki so bio-markerji staranja.

DHEA imenujejo tudi “glavni hormon”, in ko je njegova tvorba zadostna, to sproži tudi tvorbo vseh ostalih hormonov, katerih izčrpanje lahko povežemo z večino simptomov staranja.5

Viri:
1. Doctor Sherry A. Rogers, M.D. Detox or Die. Syracuse, New York : Prestige Publishing, 2002.
2. Alterations of Long-chain Fatty Acids and Magnesium Concentration in Acute Myocardial Infarction.”. Flink, E.B., et al. s.l. : Archives of Internal Medicine Press.
3. Doctor Bernard Rimland, Ph.D. San Deigo : Autism Research Review International, 1987, Vol 1(4).
4. Hypertension. www.pubmed.gov. [Online] August 34(2) 1999. [Cited: October 30, 2007). www.pubmed.gov. 247-52
5. Dr. Carolyn Dean M.D., N.D., The Miracle of magnesium; Ballantine Books, New York; 2003.
6. Dr. Norm Shealy, M.D., Ph. DC. Holy Water, Sacred Oil; The Fountain of Youth. 2000.
7. Dr. Carolyn Dean M.D., N.D., The Miracle of magnesium; Ballantine Books, New York; 2007.

Avtor: dr. Mark Sircus Ac., zdravnik orientalske medicine