‘Zlata’ kurkumina pasta – koristi in uporaba

V prispevku Dokaz, da kurkuma prekaša Prozac, Ibuprofen in druge, kot so Lipitor, kortikosteroidi, Metformin, in še celo vrsto drugih protivnetnih zdravil … vse to brez vsakršnih stranskih učinkov. Kurkumina zlata pasta je odlično sredstvo za zagotovitev teh koristi.

Tradicionalno se kurkuma uporablja v curryjih v Indiji, kjer so veliko nižje stopnje raka, alzheimerjeve bolezni in drugih kroničnih obolenj, kot na Zahodu. Kdorkoli je obiskal Indijo ve, da se začimba še vedno na široko uporablja vsepovsod.

Zato se mnogi sprašujejo, kako jo uporabiti in v kakšni količini.

Preprost recept za pripravo kurkumine oz. ‘Zlate paste’ najdete tukaj, v nadaljevanju prispevka pa spoznajte nekaj načinov njene uporabe v prehrani. Na koncu pa še nekaj priporočil o njenem doziranju.

In nikar ne spreglejte znanstvenih razlogov, zakaj naredi dodajanje črnega popra kurkumo zelo bio-dostopno. Prav neverjetno je, kako so ljudje že pred tisočletji portdili zdravilnost kurkume brez kakršnihkoli dvojno-slepih znanstvenih študij.

Znanstveniki nam ZDAJ razlagajo, da deluje kurkuma proti-vnetno, da lahko zbije vročino in zmanjša bolečine, enako kot Tylenol ali Ibuprofen. In da deluje enako kot najnovejša proti-vnetna zdravila imenovana zaviralci cox-2: Celecoxib in Vioxx. Oba omenjena zdravila povzročata resne stranske učinke, zato je ameriški FDA pozval k umiku zdravila Vioxx s tržišča iz varnostnih razlogov. Na drugi strani pa je kurkuma, ki je uveljavljena sestavina človekove prehrane, varna in jo ljudje zelo dobro prenašajo.

Cela vrsta znanstvenih raziskav se je osredotočila na sposobnost kurkume oz. kurkumina za borbo proti raku. Kurkumin uniči celo vrsto rakavih celic (potrjeno v laboratoriju). Pri živalih kurkumin prepreči ali upočasni rak kože, dojk, jeter, želodca, dvanajsternika in debelega črevesja. Kurkumin deluje tudi proti angiogeno, kar pomeni, da kurkumin občutno upočasni nastanek novih krvnih žil v tumorjih, da povzroča zadušitev tumorjev (asfiksiacija), s čemer preprečuje njihovo rast in metastaziranje.

Zakaj črni poper zviša ravni kurkume v krvi

Kurkumin je aktivna sestavina kurkume, ki je odgovorna za njeno zlato barvo, vendar se v telesu zelo slabo absorbira. Ko ga enkrat zaužijemo, se večina kurkumina hitro prebavi še preden se lahko absorbira. Piperin (tisto, kar v črnem popru peče) pomaga narediti kurkumin bolj bio-dostopen, saj začasno upočasni jetra pri njegovem odstranjevanju iz krvi.

Zdaj nam je že jasno, da se dramatično poveča bio-dostopnost, serumske ravni in raven absorpcije, če sta prisotni obe učinkovini skupaj.

V eni raziskavi so odkrili, da ostanejo celo po zaužitju 2 gramov (dober odmerek) kurkumina, serumske ravni zelo nizke. Če pa se doda 20 mg piperina, se bio-dostopnost kurkumina poveča za 2.000%!1

A sploh ni potrebna tolikšna količina. Že droben ščepec popra – 1/20 čajne žličke – lahko občutno zviša serumske ravni kurkumina.

 

Recept za pripravo ‘zlate’ kurkumine paste najdete tukaj.

 

7 preprostih načinov uporabe kurkumine ‘zlate’ paste

Večina teh priporočil temelji na filozofiji, da naj bi bila, kadar je le možno, kurkuma zaužita kot hranilo in ne zgolj v obliki prehranskega dopolnila.

  1. Vzemite ¼ do ½ čajne žličke raztopljene v vodi. To je zelo pogost način jemanja, če vam okus zlate paste ni preveč všeč in najboljši za porazdelitev prek celega dneva. Najboljše je zaužiti manjšo količino 3 – 4 krat dnevno, še posebej, če se ubadate s kronično nevro-degenerativno, kardio-vaskularno, pljučno, presnovno, avtoimunsko boleznijo ali rakom.

  2. Kurkumina pasta z medom. Nekateri ne marajo okusa kurkumine paste, zato ga zmešajo z medom. Neobdelan oz. nepredelan med prinaša vrsto zdravstvenih koristi, z mešanjem s kurkumino pasto, pa še okrepimo zdravilne koristi obeh.

  3. Dodajanje paste toplemu ali hladnemu mleku. Kurkumino mleko je ena najbolj priljubljeni oblik uživanja kurkume. To mleko je posebej priljubljeno v azijskih državah. Pri alergiji na kravje mleko, ga lahko nadomestimo z mandljevim ali kokosovim mlekom. Priprava je preprosta. Mleku dodajte določeno količino paste po okusu, premešajte in spijte.

  4. Dodajanje mesnim jedem in vročim juham. Kurkumino pasto dodajte jedem preden jed postrežete. Okus se praviloma ne bo čutil, saj ga običajno preglasijo močnejši okusi jedi.

  5. Dodajanje smutijem. Pri tem vas lahko ovira le razpon vaše domišljije. Eksperimentirajte in dodajajte zlato pasto vašim vsakodnevnim smutijem in jih naredite še bolj zdrave.

  6. Dodajanje jedem z rižem. Zlata pasta se lepo sklada z rižem. Še toplemu kuhanemu rižu dodajte žličko ali več zlate paste in dobro premešajte, da se okusi prepojijo.

  7. Priprava kurkuminega čaja. V skodelico vroče vode ali že pripravljenega zeliščnega ali pravega čaja dodajte ¼ čajne žličke kurkumine zlate paste, osladite z malo medu, morda dodate še curek mandljevega mleka in kurkumin čaj je pripravljen. Okus in tekstura sta precej drugačna od običajnega čaja, saj sta notri tudi poper in olja … vendar je zelo okusen.

Doziranje kurkumine zlate paste

Mleta kurkuma: 1 čajna žlička (2.000 mg ali 2 g)

Po navodilih poznavalcev tradicionalne medicine je 2.000 mg maksimalna količina standardiziranega 95% izvlečka kurkumina, ki naj bi se ga zaužilo dnevno, čeprav so v več znanstvenih študijah uporabili tudi do 8.000 mg brez toksičnosti, kar samo po sebi pove veliko. Rak predstavlja eno tistih okoliščin, kjer se priporoča večja količina.

Za kuhanje s kurkumo v prahu raziskovalci iz univerze Maryland priporočajo do 3 grame dnevno. . Tri grame je nekako 1½ lajne žličke kurkume v prahu.2

Poleg kurkume v prahi in kurkumine paste kupujem tudi kurkumin v obliki prehranskega dopolnila v kapsulah, saj ni vedno dovolj časa za pripravo paste ali priložnosti za uporabo pri kuhanju. Zaradi izjemne kakovosti in odličnih ocen strokovne javnosti kupujem dopolnilo CurcuminX4000.

Dnevno jemljem po tri kapsule, ob posebnih potrebah tudi do 4 kapsule dnevno.

Kurkumi se velja izogibati med nosečnostjo in dojenjem, čeprav jo ženske iz azijskih dežel uporabljajo tudi takrat.

Reference:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

2 http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric

Save