4 koristi kurkume pri gripi

Gripa ali influenca je virusna okužba, ki prizadene predvsem dihala in traja kakšen teden dni. Označuje jo nenadna povišana temperatura, slabost, bolečine v sklepih in mišicah, razbolelo grlo in kašelj. To je nekaj drugega od trebušne gripe, kjer gre za okužbo prebavil.

Poznamo tri vrste virusov gripe: A,B in C. Eden zadnjih izbruhov gripe je bil posledica nove oblike tipa A/H1N1 virus. Virus gripe se prenaša kapljično s kihanjem ali kašljanjem, pa tudi prek površin, ki se jih je okuženi dotaknil. Pogosto umivanje rok z milom lahko virus deaktivira in prepreči širjenje bolezni.

Na voljo so cepiva in različna zdravila, a so zaradi stranskih učinkov in razvoja na zdravila odpornih virusov potrebne nove, varnejše možnosti.

Kurkuma je začimba, ki spada v družino ingverja. Ima močan vonj in okus, v prahu pa je zlato-rumene barve.

Kurkumin je njena najpomembnejša bioaktivna sestavina, zaradi katere se ta zdravilna rastlina oz. njena korenina, ponaša z vrsto izjemnih zdravilnih učinkov.

Kurkumino mleko v Indiji pijejo kot zdravilo zoper prehladna obolenja, v tem prispevku pa bomo razkrili, kaj o tem meni sodobna znanost.

1. Kurkuma deluje proti-virusno

Kurkuma je naravni antibiotik širokega spektra, kar pomeni, da izkazuje virucidne (uničuje viruse) učinke proti mnogim virusom.

Večino virusov označuje specifična zgradba, pri kateri je del, ki povzroča okužbo skrit v nekakšni kapsuli.

Ob stiku s človeško celico, se okuženi del sprosto v celico in prepusti razmnoževanju.

Klinična študija je potrdila, da kurkumin selektivno zatre dejavnost tovrstnih virusov ter da so potrebne zelo nizke koncentracije kurkumina za deaktivacijo virusa gripe.

Laboratorijske študije so razkrile, da kurkumin zaduši dejavnost virusa ptičje gripe. Na državni univerzi Chung Hsing na Tajvanu so odkrili še en nov učinek kurkumina na virus gripe.

Hemaglutinin je beljakovina, ki je prisotna na površini virusov, ki uporabijo to beljakovino za vdor v druge celice. Ugotovili so, da kurkumin ovira to aktivnost in preprečuje razmnoževanje in invazijo virusa.

Nadalje je študija razkrila, da deluje kurkumin na zgodnjih stopnjah okužbe in zaduši dejavnost beljakovine imenovane jedrni faktor kapa B (NF-kB), ki nadzira vnetje, njegovo zmanjšano delovanje pa upočasnjuje razmnoževanje virusa.

Poleg tega so potrdili, da za razliko od drugih proti-virusnih sredstev, ki povzročajo odpornost na zdravila, kurkumin tega ne povzroča.

Nevraminidaza je še ena beljakovina, ki deluje kot encim, ki je prisoten na površini virusa influence tipa A in igra pomembno vlogo pri širjenju okužbe.

Razvili so mnoga proti-virusna zdravila, ki dušijo aktivnost te beljakovine, vendar ne brez posledic: stranski učinki, niz bio-dostopnost in razvoj na zdravila neobčutljivih sojev virusov.

Skupina korejskih znanstvenikov je razkrila, da kurkumin in drugi kurkuminoidi zadušijo aktivnost te beljakovine in izkazuje proti-virusne učinke pri virusu gripe H1N1 in na zdravila odpornem soju virusa gripe H1N1.

Računalniške študije kažejo, da derivati kurkumina ravno tako izkazujejo učinke proti virusu gripe, a na žalost niso tako učinkoviti kot kurkumin.

2. Kurkumino olje tudi zavira širjenje virusa

Germakron je spojina, ki so jo osamili iz kurkuminega olja, in za katero so odkrili, da zaustavlja razmnoževanje virusov gripe. Deluje tako pri virusih gripe tipa A in B. In sicer tako, da prepreči vdor ali priklop virusa na celico, poleg tega pa še preprečuje repliciranje virusa.

Poleg tega ščiti pred smrtonosnimi okužbami, zmanjšuje populacijsko številčnost virusov v pljučih in deluje v sinergiji z drugimi proti-virusnimi zdravili.

Študije kažejo, da kurkumino olje ovira dejavnost virusov gripe in parainfluence tipa I, II in III. Kurkumino olje v pršilu se lahko uporablja tudi za zdravljenje okužb dihal.

3. Pomaga pri omilitvi simptomov vročine in prehlada

Kurkumino mleko je domače zdravilo, ki ga v Indiji uporabljajo ob vročini in prehladu. Vročino običajno namreč povzročajo ali okužbe ali vnetja.

Jedrni faktor kapa B je gospodar vnetnih procesov, saj uravnava dejavnost genov, ki povzročajo proizvodnjo pro-vnetnih kemikalij.

Živalske študije so potrdile, da kurkumin blokira dejavnost jedrnega faktorja kapa B in preprečuje proizvodnjo kemikalij, ki povzročajo vnetja, kot so tumorski nekrozni faktor in interlevkini. V tej vlogi znižuje temperaturo.

Kurkumino olje potrjeno lajša kašelj in zmanjšuje nastajanje sluzi ter deluje terapevtsko pri dihalnih težavah.

4. Kurkuma krepi imunski sistem

Če obstaja posamezna zdravilna rastlina, na katero se lahko zanesete, da nas bo obvarovala pred praktično vsakršnimi zdravstvenimi težavami, potem je to kurkuma. Kurkuma deluje proti-vnetno, antioksidantno, proti-rakavo, antibiotično in poseduje še vrsto drugih farmakoloških sposobnosti.

V primeru vnetja, kurkuma zmanjša dejavnost imunskega sistema. Zanimivo pa je, da v obdobju splošne oslabelosti ali v primeru okužbe, kurkuma deluje spodbujevalno na imunski sistem.

Študije potrjujejo, da tako izvleček kurkumine, kot tudi kurkumin povečujeta dejavnost imunskega sistema in imunskih celic, za kar menijo, da lahko koristi v primerih bolnikov, katerih imunski sistem je oslabljen.

Doziranje kurkume pri gripi

Najboljši način olajšanja od gripe in prehlada je uživanje kurkuminega čaja ali kurkuminega mleka. Nič ne deluje hitreje in boljše.

Vzamete lahko tudi kurkumino oz. ‘zlato’ pasto. Začnite z manjšimi odmerki, kot ¼ – ½ čajne žličke in če ne začutite nikakršnih stranskih učinkov, zlagoma povečujte odmerek na 1 – 2 čajni žlički 2 – 3 krat dnevno nekaj tednov.

Najboljše jo je jemati s hrano, da se izognete težavam s kislino. In ne jemljite je hkrati z drugimi zdravili.

Opozorilo

Kurkuma je kot začimba povsem varna, a pretiravanje naredi škodljivo celo izvirsko vodo. Ob pričetku uporabe kurkume so možne blažje prebavne motnje.

Kurkuminemu dopolnjevanju se velja izogibati pri naslednjih zdravstvenih stanjih:

  • Nosečnost in dojenje

  • Pred kirurškimi posegi

  • Ob težavah z žolčnikom

  • če jemljete zdravila za redčenje krvi ali zdravila proti prekomerni želodčni kislini

Če ste nagnjeni k ledvičnim kamnom ali se ubadate s putiko, velja omejiti količino zaužite kurkume.

Zaključek

Niti najmanjšega dvoma ni, da nas lahko kurkuma ubrani pred gripo in njej podobne simptome.

Gre za starodavno zdravilo, ki se je v Indiji in drugih azijskih deželah prenašalo iz generacije v generacijo, in jo lahko iz lastnih izkušenj priporočim s čistim srcem.

Poleg tega trditve o njeni dobrodejnosti in koristih podpira tudi sodobna znanost. Širite naprej!