Kurkumin čaj spodbudi jetra k izločanju strupov iz telesa in pomladitvi celic

Jetra so eden največjih (in najbolj pomembnih) organov v telesu. Izvajajo na stotine nalog, vključno s predelavo hranil iz hrane, tvorjenjem žolča za odplakovanje strupov iz telesa, ter sintetiziranjem in distribuiranjem beljakovin po celem telesu — zatorej je življenjskega pomena, da jih ohranjamo zdrave in negovane.

Na žalost so lahko naša jetra, zaradi kemikalij in pesticidov v hrani, ki jo uživamo, preplavljena z nagrmadeno strupeno nesnago. Če so naša jetra ‘preobremenjena’ in niso pravilno razstrupljana, lahko to vodi v prebavne motnje, PMS, glavobol, slabo prebavo, napihnjenost, pridobivanje teže, jetrne pege, težave z žolčem, zgago in še in še.

Kurkumin čaj in razstrupljanje jeter

Ena od poti ohranjanja zdravja jeter je z razstrupljanjem. Kurkumin čaj je znan kot eden najboljših razstrupljevalcev jeter — ta napitek spodbuja žolčnik k izločanju žolča, ki ga nato jetra izkoristijo za odstranjevanje strupov in odpadnih snovi.

Kurkuma je rastlina, ki pripada družini ingverja in se splošno uporablja v Indiji zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Je živo rumene barve — to barvo pa ji daje ključna sestavina kurkume in sicer fitokemikalija kurkumin. Kurkumin je tisti, ki spodbuja žolčnik k izločanju žolča, ki ga jetra izkoristijo za odstranjevanje s hrano zaužitih strupov in njihovo izplakovanje iz telesa.

Ko jetra izločijo določene strupe, lahko žolč pomladi nekatere celice. Ravno iz tega razloga se kurkumo masovno uporablja pri zdravljenju slabe prebave in težav z jetri.

Sestavine kurkuminega čaja

1. Sveža kurkuma: Kurkuma prinaša močne protivnetne učinke, ki pomagajo zdraviti prebavne motnje, blažijo slabost in vetrove.

2. Svež ingver: Ingver in kurkuma sta najboljši naravni sredstvi za odpravljanje sklepnih bolečin in zdravljenje gastrintestinalnih težav.

3. Črni poper: Črni poper krepi biodostopnost kurkumina.

4. Cimet: Cimet zagotavlja močne antioksidantne učinke in umirja vnetja. Deluje močno protivnetno, še posebej v kombinaciji s kurkumo in ingverjem.

5. Kokosovo mleko: Zdrave maščobe, ki jih vsebuje kokosovo mleko ravno tako pomagajo pri absorpciji kurkumina.

6. Surov, neobdelan med: Tak med je bogat z encimi, vitamini in minerali in deluje kot naravno sladilo za sladkanje čaja.

Priprava: kurkumin čaj za eno osebo

 • Skodelico do polovice skodelice napolnite z vrelo vodo.

 • Dodajte 2 čajni žlički kurkume in 1 čajno žličko ingverja.

 • Skodelico pokrijte in pustite namakati 15 minut.

 • Vmešajte 1/2 čajne žličke cimeta, 1/2 čajne žličke črnega popra in 1 čajno žličko medu.

 • Skodelico dopolnite s kokosovim mlekom in dobro premešajte.

Koristi kurkuminega čaja

V nadaljevanju so navedene nekatere najbolj običajne koristi, ki ste jih lahko deležni s pitjem kurkuminega čaja:

 • Razstruplja jeter in telo

 • Krepi odpornosti zaradi izboljšanega delovanja jeter

 • Čisti kri

 • Izboljšuje krvni obtok po celotnem telesu

 • Izboljša videz vaše kože

 • Preprečuje nastajanja krvnih strdkov

 • Znižuje holesterol