Kurkuma in kurkumin prekašata prozac, ibuprofen in druga zdravila

Kurkumo uporabljam v kuhinji že osem let, kurkumin pa v obliki prehranskega dopolnila zadnji dve leti, sem zelo zadovoljen z njunimi proti-vnetnimi učinki in za preventivo pred alzheimerjevo boleznijo. A se vse do pred kratkim nisem zavedal, da sta tudi odlična proti bolečinam in prvovrstna za izboljševanje razpoloženja.

Ena od stvari, ki jo pri urejanju spletnega portala vsi-zdravi še posebej cenim, je to, da se nenehno spoznavam z najnovejšimi znanstvenimi izsledki, ki razkrivajo varnost in učinkovitost mnogih zdravilnih rastlin in učinkovin, ki so nam dandanašnji na voljo. V mnogih pogledih naravna zdravila in učinkovine daleč prekašajo farmacevtske približke, še posebej če upoštevamo strašljive stranske učinke, po katerih so znana farmacevtska zdravila, še posebej anti-depresivi.

Pomanjkljivosti farmacevtskih anti-depresivov

  • Simptome zgolj prikrijejo in v mnogih primerih povzročajo vseživljenjsko odvisnost.

  • Povečujejo verjetnost, da se bo depresivni osebi, še posebej mlajši od 25 let, duševno stanje še poslabšalo in bo morda celo poskusila storiti samomor.

  • Povzročajo spolne motnje, zmanjšujejo spolno slo pri obeh spolih, in impotenco pri moških.

  • Povečujejo tveganje spontanega splava in so povezane s porodnimi okvarami in avtizmom, kot navaja prispevek v strokovni reviji Archives of General Psychiatry.

Za številne druge stranske učinke si preberite članek Prozac Addiction. (A kljub vsem naštetim in še drugim pomanjkljivostim, prinaša celotni trg antidepresivov kakšnih 12 milijard dolarjev letno. Ta številka naj bi se leta 2018 povečala na 13,5 milijard dolarjev letno.)

Mejnik med znanstvenimi študijami: kurkumin vs. Prozac

Še enkrat so znanstvene raziskave potrdile, da so naravna zdravila in učinkovine najboljše. Izjemna nedavna študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji Phytotherapy Research, razkriva, da kurkumin ni le učinkovit pri zdravljenju depresije, ampak je celo učinkovitejši od nekaterih najbolj uporabljanih anti-depresivov, ki jih najdemo na trgu.

Medtem ko so prejšnje študije, od prve do zadnje, potrdile učinkovitost kurkumina pri zdravljenju hude depresije, pa je študija raziskovalcev Farmakološkega oddelka Državne medicinske šole v indijskem Bhavnagarju, v zvezni državi Gujarat, prva randomizirana, dvojno slepa in kontrolirana te vrste. V njej so primerjali učinke kurkumina in Prozaca (fluoksetina), tako skupaj, kot posebej, pri 60 bolnikih z diagnozo hude depresivne motnje (MDD).

“Medtem ko študija nakazuje, da je kurkuma enako učinkovita kot Prozac, pa ne upošteva negativnih stranskih učinkov Prozaca, kar močno dvigne vrednost kurkume. Za Prozac je znano, da povzroča “samomorilne misli ali druge psihotične motnje,” to pa so strašljivi stranski učinki, ki pri uporabi kurkume povsem izostanejo.” vir

Kurkuma: ali je to najpomembnejša zdravilna rastlina?

Kurkuma v prahu

Kurkuma v prahu

Kurkuma prav gotovo obrne na farmaciji temelječ medicinski model na glavo. Namesto povzročanja negativnih stranskih učinkov, kot je to primer pri veliki večini patentiranih farmacevtskih zdravilih, prinaša kurkuma na stotine koristnih, dobrodejnih stranskih učinkov, saj so empirično dokazali, da vpliva pozitivno na več kot 160 različnih fizioloških procesov v telesu.

Kurkuma je resnično izjemna tudi po svoji neprimerljivo visoki stopnji varnosti, ki se ji zdravila kot so hidrokortizon, ibuprofen, kemoterapevtska zdravila in druga ne morejo niti približati. In prav nič iz velikanskega arzenala farmacevtskih zdravil se še zdaleč ne more primerjati z več kot tri tisočletno izkušnjo varne rabe v drugih kulturah. Poleg tega nam je prosto dostopna, saj zanjo ne potrebujemo zdravniškega recepta!

Zakaj kurkuma nikoli ne bo dobila potrditve s strani FDA?

Navkljub svojemu velikanskemu zdravilnemu potencialu, kurkuma najverjetneje nikoli ne dobila potrditve s strani FDA (ameriška uprava za hrano in zdravila) in to zaradi nezmožnosti njenega patentiranja in posledičnega ustvarjanja velikih dobičkov. Razen seveda v primeru, da bi se bil nek potencialni investitor pripravljen izpostaviti tveganju in potrošiti 800 milijonov dolarjev in več za s strani FDA predpisane večstopenjske dvojno slepe randomizirane klinične študije. A to se vsekakor ne bo zgodilo.

Dokazi več kot 5000 preverjenih znanstvenih študij – medicinska baza podatkov na dosegu naših prstov

Pregled izvlečkov več kot 5.000 študij o kurkumi in kurkuminu lahko najdete v spleni bazi podatkov Ameriške medicinske knjižnice PubMed, kot tudi več kot 600 potencialni zdravilnih koristi kurkume in njenega glavnega polifenola, kurkumina.

Nekatere najbolj osupljive sposobnosti vključujejo:

Ne pozabimo dejstva, da raste kurkuma prosto v naravi zaradi česar je dostopna vsem, kar nam pove tudi, zakaj že sam njen obstoj ogroža milijonske dobičke farmacevtske industrije. Oboroženi z znanjem lahko potrošniki onemogočimo njihov cilj zastrupiti cl svet s svojimi farmacevtskimi proizvodi.

Kako sam jemljem kurkumo?

V moji zakladnici naravnih zdravil je kurkuma začimba, ki jo dodajam mnogim jedem, kurkumin pa vsakodnevno dopolnilo, ki ga nikoli ne pozabim vzeti.

Za ta namen imam vedno na zalogi kurkumin v kapsulah, ki ga jemljem trikrat dnevno ob vsakem obroku.

Hvaležni smo lahko, da obstajajo varne in logične naravne alternative, ki pomagajo našemu telesu pri njegovem samo-zdravljenju, in vse to brez vsakršnih stranskih učinkov. Po mojem globokem prepričanju si lahko z izogibanjem zdravstvenemu sistemu, kakršnega poznamo danes, prihranimo veliko gorja in tudi denarja, in živimo zdravo in zadovoljno življenje.