Naravni lek zoper kandido: kokosovo olje odpravlja glivične težave

Naravni lek zoper kandido: kokosovo olje odpravlja glivične težave. Čeprav pogosto napačno diagnosticirana in celo negirana je kandida kriva za vrsto težav. Simptomi, ki so povezani s kandido vključujejo utrujenost, spominske motnje, spremenljivo razpoloženje, kronični kašelj, pogoste okužbe sinusov, pogoste glivične okužbe, zamegljen vid, želja po sladkem in bolečine v trebuhu, če omenimo le nekatere.

Mnogi ljudje, ki se ubadajo s kandidiazo, se osredotočajo na simptome, namesto da bi se posvetili vzroku težave, kar povzroči neskončno trpljenje, pogosto tudi več let. Celo tisti, ki prepoznajo, da so njihovi simptomi povezani s kandido, kmalu ugotovijo, da farmacevtska zdravila ne ponujajo trajne ali učinkovite rešitve. Da sploh ne omenjamo, da medicinske terapije pogosto spremljajo stranski učinki, ki so lahko celo hujši od prvotnih simptomov. Nič čudnega torej ni, da bolniki s kandidiazo iščejo alternativne naravne rešitve. In na srečo jim lahko kokosovo olje ponudi ravno to.

V deželah, kjer kokos redno uživajo, je pojavnost kandide presenetljivo redka, ugotavlja dr. Bruce Fife, odločen zagovornik zdravilnih učinkov kokosovega olja. Čeprav mnogi ljudje teh predelov žive v razmerah, ki tipično spodbujajo prevlado kandide, je kandidiaza resnično redka.

To pa zato, ker je kokosovo olje bogato z lavrinsko in kaprilno kislino, ki delujeta obe antivirusno in protiglivično. Ti sestavini kokosovega olja uničujeta patogene bakterije in pustita dobrodejne bakterije pri miru, kar pomaga uravnavati floro v prebavnem traktu. Poleg tega uničita tudi drugo odvečno glivično razmnoževanje v telesu. Študije na Islandiji in v Nigeriji so pokazale, da je kokosovo olje učinkovito sredstvo za uničevanje kandide.

Če ste kdaj brali nasprotujoča si poročila in vas skrbi, ali je kokosovo olje zdravo, ne pozabite, da so naravne, nerafinirane maščobe v kokosovem olju srednje-verižne nasičene maščobe, in sicer takšne vrste, ki se v telesu lažje pretvarjajo v energijo, kot pa se shranjujejo. Dodajanje zmernih količin kokosovega olja v prehrano velja za zdravo. Zaradi vsebnosti nasičenih maščob v kokosovem olju je to odlična izbira pri kuhanju, saj je olje bolj odporno na visoke temperature od drugih olj.

Poskrbite le, da ne kupite hidrogeniranega kokosovega olja. Hidrogeniranje uniči koristne atribute kokosovega olja in ustvari nevarne trans-maščobe. Najboljša vrsta kokosovega olja je ekološko deviško kokosovo olje, ki je še najbližje njegovi naravni obliki in zagotavlja največje zdravilne učinke.

Tako dr. William G. Crook, kot dr. Bruce Fife priporočata postopno povečevanje odmerkov, dokler ne dosežemo treh jedilnih žlic dnevno. Najboljše je pričeti z eno čajno žličko na dan in nato zlagoma povečevati odmerek do treh jedilnih žlic. Hujšo okužbo s kandido kot imate, počasneje morate povečevati količino, da preprečite simptome, ki jih povzročajo umirajoče bakterije. Ti simptomi spominjajo na gripo in vključujejo glavobole, mrzlico in utrujenost. Običajno trajajo od tri do pet dni, kar je odvisno od resnosti vaše okužbe s kandido.

Dodajanje kokosovega olja v prehrano ni težavno. Sicer odvisno od blagovne znamke, je na splošno kokosovo olje zelo blagega okusa in je primerno za praktično vse namene v kuhinji. Z njim lahko brez težav nadomestite maslo na kruhu ali katero koli drugo olje pri kuhi. Poskusite ga dodati kakšno žličko jutranji kavi ali kosmičem za zajtrk.

Kokosovo olje lahko uporabljate tudi zunanje, na koži, v primeru atletskega stopala ali glivične okužbe. Ravno tako ga lahko uporabite za lokalizirano obravnavo srbečice ali glivic okoli spolovil. Za kakršno koli zunanjo terapijo nanesite malo količino kokosovega olja na oboleli predel 3-4 krat dnevno. Ta terapija je še posebej učinkovita, če kokosovo olje tudi uživate.

Kokosovo olje je eno najboljših naravnih hranil. Materino mleko velja zaradi svoje popolne sestave hranil in sestavin, ki krepijo imunski sistem za najbolj popolno živilo na svetu za človekovo prehrano. Najbližji naravni približek materinemu mleku pa najdemo znotraj kokosovega oreha. To osnovno živilo tropskih krajev je izjemno bogato z več močnimi maščobnimi kislinami, ki mu dajejo specifičen okus in pravo zakladnico zdravilnih učinkov.

Kokosovo olje krepi prav vsak telesni sistem. Najbolj je poznano po svoji sposobnosti dramatične krepitve imunskega sistema, za kar se lahko prvenstveno zahvali vsebnosti srednjeverižnih trigliceridov, kakršen je lavrinska kislina. V telesu se lavrinska kislina presnovi v monoglicerid monolaurin. Ta utekočinja maščobne celične membrane mikrobov, kar povzroči njihov razpad. Prav možno je, da je to eno najmočnejših antimikrobnih sredstev.

Kokosovo olje po drugi strani pomaga uravnavati hormone, stabilizirati ravni krvnega sladkorja in pospešuje procese zdravljenja na celični ravni. Ravno tako je znano, da spodbuja delovanje žleze ščitnice in zmanjšuje obremenitve, ki sta jim izpostavljena jetra in trebušna slinavka. To pospešuje presnovo, kar nam pomaga do učinkovitejšega kurjenja maščob in hkratne izrabe čistejših virov energije, ki nam prinašajo boljše počutje.

Minimalni dnevni odmerek srednjeverižnih trigliceridov iz kokosovega olja, ki naj bi ga bili deležni, bi moral ustrezati količini, ki jo je deležen dojenček iz materinega mleka. Količina, ki jo zaužijejo dojenčki, jim pomaga oblikovati njihov lastni naraven imunski odziv, ki jih zaščiti pred nalezljivimi obolenji, medtem ko jim obenem zadovoljuje prehranske potrebe nujne za rast in pravilen razvoj. Glede na velikost telesa, bi moral odrasli človek povprečne teže 70 kg zaužiti 3,5 jedilne žlice kokosovega olja dnevno.

V spodnji razpredelnici lahko razberete dnevno količino kokosovega olja, ki ustreza različni teži posameznika:

Telesna teža v kg

Število jedilnih žlic kokosovega olja

79

4

68

3,5

57

3

45

2,5

34

2

23

1,5

Uživanje takšne količine kokosovega olja, ki ustreza vaši telesni teži, bi moralo zadostovati, da si zagotovite optimalne učinke srednjeverižnih trigliceridov. Na srečo pa so antimikrobni in krepilni učinki srednjeverižnih trigliceridov na imunski sistem, akumulativni, torej se še seštevajo. To pomeni, da je v mnogih primerih več tudi boljše. Tako lahko brez strahu uživate tudi dvakratnik ohranjevalnega odmerka, in počutili se boste odlično.

Mnogi holistični zdravniki, ki poznajo zdravilne učinke superživila kokosovega olja, priporočajo zelo hudo bolnim ljudem jedilno žlico kokosovega olja na vsake 2 do 3 ure. To kokosovo olje jim lahko zagotovimo čezkožno, torej jih preprosto namažemo z njim, ali pa po oralni poti skozi usta.

Mnogi hudo bolni ljudje se začno daviti, ko dobijo v usta kar koli … zato jim je boljše kokosovo olje vtreti v kožo. S kokosovim oljem poskušajte prekriti čim večji del njihovega telesa, še posebej pa tiste predele, kjer se bolezen najbolj izkazuje. Če nekdo trpi za okužbo dihal, ga s kokosovim oljem namažite po predelu grla in prsnega koša, tako da bo na te predele vplivalo najhitreje.

Ker je kokosovo olje super živilo in ne zdravilo, ni bojazni, da bi z njim predozirali. Mnogi prebivalci tropskih krajev ga celo svoje življenje uživajo vsakodnevno tudi v dva ali trikratnih količinah, kot so priporočene zgoraj, in to povsem negativnih učinkov na zdravje. Naturopat dr. Bruce Fife, navaja, da je užival tudi do 14 jedilnih žlic kokosovega olja povsem brez kakršnih koli težav.

Kokosovo mleko je še ena odlična pot zagotovitve učinkov srednjeverižnih trigliceridov v vsakodnevnem življenju. Kokosovo mleko je zelo polno in kremasto. Odlično je kot dodatek smutiju iz jagodičja, lahko pa ga vmešamo v humus, guacamole, riževe jedi in juhe. Pazite le, da si zagotovite neobdelano ali polnomastno mleko v steklenici ali pločevinki, in ne v plastenki ali kartonski embalaži. Iščite ekološke, ali bio ali organske izdelke brez dodanih konzervansov in drugih dodatkov. 0,35 litra kokosovega mleka ustreza nekako 4 jedilnim žlicam kokosovega olja.