Super okusno in zdravo kokosovo olje

Super okusno in zdravo kokosovo olje. Bili so časi, ko je večina prehranskih strokovnjakov odsvetovala uporabo kokosovega olja. Prav škoda, še posebej zato, ker je že nekaj časa znano, da gre za enega nabolj zdravilnih in najokusnejših olj tega sveta. Pogosto smo lahko slišali opozorila, je “škodljivo in nevarno” zaradi vsebnosti nasičenih maščob, pa je resnica takšna, da prinaša vrsto zdravilnih učinkov.

Kokosovo olje ne vsebuje omega-3 maščobni kislin. (Če iščete dober rastlinski vir le-teh, je poleg najbolj znanega vira, torej lanenega olja, zelo zanimivo tudi olje Sacha Inchi.) Vendar je nasičena maščoba, ki jo najdemo v kokosovem olju edinstvena maščoba, ki pomaga preprečevati bolezni srca, pomaga krepiti imunski sistem in se ne spreminja v maščobo v vašem telesu. Še več, pomaga pospeševati vašo presnovo … in “kuriti” maščobe ter povečevati vaš energetski potencial!

Tako kot materino mleko, je kokosovo olje eden najboljših naravnih virov srednjeverižnih maščobnih kislin, srednjeverižnih trigliceridov (MCTs) in lavrinske kisline. Po zaužitju se MCTs spremenijo v monogliceride in srednjeverižne maščobne kisline. In te se zelo razlikujejo od maščob v rastlinskih oljih. Ko zaužijete lavrinsko kislino, ta spodbudi imunski sistem k boju proti infekcijam in boleznim. Za lavrinsko kislino je znano, da deluje protivirusno, protibakterijsko in protiglivično. Nadalje kokosovo po drugi strani še stabilizira ravni krvnega sladkorja, kar je koristno za ljudi z diabetesom in ljudi, ki se trudijo zmanjšati telesno težo. Poleg tega so odkrili, da pomaga pri težavah s ščitnico in pri simptomih povezanih z menopavzo in PMS-om.

Torej kakšno kokosovo olje se priporoča in koliko tega? 3 do 4 jedilne žlice dnevno zagotavlja dovolj lavrinske kisline potrebne za krepitev imunskega sistema. Izogibajte se hidrogeniranega kokosovega olja, saj vsebuje trans-maščobne kisline in se potrudite poiskati nerafinirano, deviško kokosovo olje.

Save