Vitamin C in najdlje zanemarjana teorija o nastanku kardio-vaskularne bolezni

Vitamin C in najdlje zanemarjana teorija o nastanku kardio-vaskularne bolezni.
 
“Vitamin C je predmet raziskav, objavljenih v več tisoč poročilih, vse od njegovega odkritja pred kakšnimi petdesetimi leti. Čeprav so nekateri zdravniki že pred štiridesetimi, petdesetimi leti ugotovili, da imajo stokratno ali celo tisočkratno višji odmerki od tistih, ki jih določa RDA, sposobnost nadzorovati različne bolezni, je večina zdravnikov in znanstvenikov te izsledke preprosto ignorirala.” Citat iz knjige Linusa Paulinga: HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER, 1986, str. 106, broširana izdaja.

V medijih pogosto slišimo teorije, s katerimi skušajo razložiti vzroke kardio-vaskularnih bolezni, ki vodijo v srčni infarkt in možgansko kap.
Obstaja holesterolna teorija, maščobna (nasičene in večkrat nenasičene maščobe) teorija, dolgo prezrta homocisteinska teorija dr. Kilmer McCullyja, teorija o oksidiranem holesterolu, teorija prostih radikalov/težkih kovin in celo mikrobna teorija. Vsaka od naštetih teorij skuša razložiti, kaj povzroča poškodbe na arterijah, ki so prekurzorji za bolezni srca in ožilja.

Vsaj ena pomembna teorija ni nikoli omenjena v medicinskih revijah in laičnih medijih: teorija vitamina C. Linus Pauling in dr. Matthias Rath, sta skupaj prepoznala veliki problem kardio-vaskularnih bolezni kot bolezni pomanjkanja vitamina C; kroničnega in ne akutnega pomanjkanja. To trditev mora sodobna medicina še temeljito raziskati in potrditi ali ovreči.

Kardiologi nenehno govorijo svojim pacientom, da ni nobenega ‘potrjenega’ razloga za jemanje vitamina C pri boleznih srca. Tehnično je morda ta trditev točna, vendar zavajajoča. Implicira namreč, da so bile raziskave, s katerimi bi dokazali, da vitamin C nima nikakršnega vpliva, opravljene. Pa niso bile še nikoli. Ravno nasprotno, vse znane raziskave in eksperimenti potrjujejo dokaze o visoki terapevtski vrednosti vitamina C. 1

Prav neverjetno je, da več kot desetletje po prvi objavi Združene teorije Linusa Paulinga in dr. Matthiasa Ratha, sodobna medicina in njene šole, farmacevtske družbe, kot tudi vlade, niso naredili niti koraka v smeri raziskav učinkov visokih odmerkov vitamina C in aminokisline lizina v povezavi z boleznimi srca in ožilja. To je še bolj nerazumljivo, če pomislimo, da ne poznamo niti enega resnično učinkovitega zdravljenja za bolezni srca. Po trditvah dr. Juliana Whitakerja, by-pass operacije srca in angioplastije niso bile nikoli klinično ‘dokazane’, preden jih je medicina sprejela.

Prezrta teorija vitamina C, ki jo je predlagal Nobelov nagrajenec Linus Pauling in njegov sodelavec dr. Matthias Rath, je združena teorija, ki vključuje tako homocistein, lipidno neravnovesje vključno s preobiljem Lp(a), vnetja in stres, prehrano, proste radikale, poškodbe na stenah arterij, odsotnost bolezni srca in ožilja pri večini živalih, in izpostavlja pomembno vprašanje mehaničnega stresa v krvnem obtoku.

Argumentacija je nekomplicirana in jo lahko razume večina ljudi. Če bi več pacientov spoznalo Teorijo vitamina C, bi se trpljenje mnogih končalo. Paulingovo priporočeno zdravljenje z visokimi odmerki vitamina C prinaša spektakularne uspehe pri laični javnosti, ki ga je imela priliko spoznati.

Jeff Fenlason – ‘čudežno’ izboljšanje že po vsega dveh dneh

Jeff Fenlason, 52, iz Severne Karoline je le eden od tisočev, ki so doživeli čudež Paulingove terapije. Njegov primer ponuja jasne in prepričljive dokaze v prid teorije vitamina C. Jeff je dovolil objavo svojega polnega imena kot tudi celotnega pričevanja na spletni strani www.PaulingTherapy.com.

Fenlason je do neke mere izjemen v tem, da ni prestal niti očiščevalne terapije za težke kovine (Chelation therapy) niti kakšne druge alternativne terapije, preden je začel s Paulingovo terapijo visokih odmerkov vitamina C. Njegovo izboljšanje ‘v dveh dneh’ je nastopilo po desetletju terapij moderne kardiologije.

Alternativni zdravniki, ki rutinsko ponujajo pacientom prehransko podporo, verjetno ne bodo priče čudežu podobnem Fenlasonovemu. Vendar pa smo priče temu ‘čudežu’ skoraj vsakič, ko pacient obravnavan s strani sodobne kardiologije prične s to terapijo, najverjetneje zaradi tega, ker tem ljudem nenehno govorijo, da jemanje večjih odmerkov vitamina C nima nikakršnega učinka. Hitra ‘kura’ predpisuje 5-6 g aminokisline l-lizin z najmanj enako količino vitamina C dnevno. (Opomba: Fenlason navaja, da je od vsega začetka jemal 14 g vitamina C dnevno skupaj s 5-6 g lizina.)

Modrost Linusa Paulinga velja ponoviti: ‘Čeprav zdravnike med njihovim študijem uče, da morajo biti odmerki predpisanega zdravila zelo pazljivo določani in nadzorovani, kaže, da si težko zapomnijo, da enako velja tudi za vitamine.” Citat iz knjige Linusa Paulinga: HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER, str. 142, mehka vezava.

Kakšna so dejstva?
Kako naj torej znanstveniki ali laična javnost izbira med nasprotujočimi teorijami? Prvi korak je analiza zbranih podatkov in poskus izluščenja dejstev. Za namene te diskusije se osredotočamo na kardio-vaskularne bolezni in ne nujno tudi na miokardijski infarkt – srčno kap. Pauling/Rath-ova teorija vitamina C velja okluzivno za kardio-vaskularne bolezni. Torej, kako in zakaj se tvori plak. (Seveda se arterije obložene s plakom niso sposobne raztezati v odgovor na strdek, tako kot se lahko zdrave arterije, zaradi česar je srčni infarkt bolj verjeten.)

Pa začnimo s pregledom tistega, kar menimo, da vemo o kardiovaskularni bolezni:
1.Kardio-vaskularna bolezen, ki vodi v srčni infarkt, je glavni vzrok smrti v ZDA (Vir: American Heart Association http://www.amhrt.org/catalog/Scientific_catpage70.html)

2.V ZDA se stopnja smrtnosti zaradi kardio-vaskularne bolezni povečuje od zelo nizke stopnje v začetku 20. stoletja, do vrhunca v šestedesetih in sedemdesetih letih taistega stoletja. (Vir: MMWR, 16. februar 2001 / 50(06);90-3, Mortality From Coronary Heart Disease and Acute Myocardial Infarction — United States, 1998 http://cisat.isciii.es/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5006a2.htm)

3.Stopnja smrtnosti zaradi kardio-vaskularne bolezni je v ZDA padla za 40% od svoje najvišje vrednosti (nekako 1970). (Vir: Linus Pauling HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER, 1986. Število smrti povezanih s srcem je bilo leta 1970 okoli 740.000. American Heart Association umešča število smrti leta 2000 med 400.000 in 500,000. Opomba: večje število prebivalstva v letu 2000.)

4.Po izidu Paulingove prve knjige o vitaminu C leta 1970, se je potrošnja vitamina C v ZDA povečala za 300%, s čemer so bile ZDA edina industrializirana država, ki je beležila 40% zmanjšanje smrtnosti zaradi bolezni srca. (Vir: Linus Pauling Institute of Science and Medicine.)

5.Večina višje razvitih sesalcev a) sama proizvaja svoj lastni vitamin C v velikih količinah (3-11 g dnevno) v jetrih (ali ledvicah) in b) ne obolevajo za enako vrsto kardiovaskularnih bolezni kot ljudje. (Morski prašički ne proizvajajo lastnega vitamina C in ob pomanjkanju zunanjega vira vitamin C obolevajo za enakimi kardio-vaskularnimi boleznimi kot ljudje.) (Različni viri vključno z Linus Paulingovo HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER, 1986 in Skupno teorijo Pauling/Rath)

6.Enstromova analiza (1992) podatkov ameriškega National Institutes of Health navaja, da dopolnilni vitamin C v odmerku vsega 500 mg dnevno podaljšuje dolgoživost pri moških za 40% (ali skoraj 6 let) in malo manj pri ženskah. (Vir: Enstrom, Epidemiology 1992. Harvard/Rimm študija, ki je bila očitno zasnovana z namenom ‘izpodbijanja’ Enstromovih navedkov, je upoštevala le 667 ljudi, pri katerih je prišlo do kardio-vaskularnih bolezni in povsem ignorirala dopolnilni vnos vitamina C pri 39,243 ljudehi, pri katerih ni prišlo do KVB.)

7.Ravni homocisteina narastejo, ko so ravni vitamina C nizke. Dr. McCully je citiran v Skupni teoriji Pauling/Rath zaradi eksperimenta, ki je pokazal, da se ravni homocisteina pri skorbutnih morskih prašičkih zvišajo, ne pa tudi v kontrolni skupini. (Vir: McCully KS, Homocysteine metabolism in scurvy, growth and arteriosclerosis. Nature 1971;231:391-392 from Pauling/Rath Unified Theory. Glej tudi www.orthomed.org)

8.Ponovljivi eksperimenti z morskimi prašički kažejo, da odtegovanje vitamina C pri živalih povzroča aterosklerozo, ki je zelo podobna človeški. Pri kontrolni skupini, ki je bila deležna ‘ustrezne’ količine vitamina C, se plaki niso tvorili. (Vir: The Reversibility of Atherosclerosis, G. C. Willis, Canad M. A. J, July 15, 1957, Vol 77)

9.Pauling in Rath navajata, da se apo(a)/Lp(a) poveča pri živalih, ki jim ne zagotovimo vitamina C, pri kontrolni skupini pa se ne. (Vir: Immunological evidence for the accumulation of Lp(a) in the atherosclerotic lesion of the hypoascorbemic guinea pig, Pauling/Rath, Pro. Nat. Acad. Sci USA, Vol 87, pp 9388-9390, Dec 1990, Biochem)

10.Bolezen srca se začne s poškodbo arterije. (Vir: Brown-Goldstein Scientific American 1982, and Linus Pauling Heart Disease Video)

11.Venam na splošno ne grozijo obloge plaka. (Vir: Splošno znano dejstvo iz medicinske literature).

12.Plaki so pogosto lokalizirani na področjih okoli srca (koronarne arterije ali karotidne arterije). (Vir: An Experimental Study of the Intimal Ground Substance in Atherosclerosis, G. C. Willis, Canad M. A. J., July 1953, Vol 69, pg 17)

13.Vitamin C je potreben (in porabljen) za tvorbo kolagena – najpogostejše beljakovine v človeškem telesu. (Vir: Roger J. Williams, Nutrition Against Disease, 1971, Linus Pauling HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER, 1986)

14.Skorbut povzroča nezmožnost tvorbe kolagena, kar je posledica pomanjkanja vitamina C. (Vir: James Lind, 1753, Linus Pauling HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER 1986)

15.Beisiegelove študije človeških aort preminulih leta 1989 v Nemčiji so odkrile, da sestavlja plake le Lp(a) – lipoprotein (a) – in nič drugega kot Lp(a) – brez običajnega LDL. (Vir: Morphological detection and quantification of lipoprotein(a) deposition in atheromatous lesions of human aorta and coronary arteries in Virchows Arch A Pathol Anat Histopathol 1990;417(2):105-11, Niendorf A; Dietel M; Beisiegel U; Arps H; Peters S , Wolf K; Rath M and Lipoprotein(a) in the arterial wall. Beisiegel U; Rath M; Reblin T.; Wolf K.; Niendorf A., Eur Heart J 1990 Aug;11 Suppl E:174-83)

16.Povišan holesterol so povezovali s kardio-vaskularnimi boleznimi, vendar so bile mnoge študije opravljene še preden so odkrili Lp(a), Lp(a) so enačili z LDL. Septembra leta 2000, je oxfordska meta-analiza 27 velikih študij razkrila, da so pri ljudeh s povišano vrednostjo Lp(a) za 70% večje možnosti, da bodo doživeli srčni infarkt ali možgansko kap. (Vir: Circulation, september 2000)

17.Po navedbah Life Extension Foundation, 50% od vseh 50 letnikov in mlajših, ki umrejo za boleznijo srca, premine brez ugotovljenih kakršnihkoli dejavnikov tveganja. (Vir: Life Extension Foundation Treatment Protocols, Fibrinogen and Cardiovascular Disease, Glej: www.lef.org/protocols/prtcls-txt/t-prtc149a.html)

18.Povišana vrednost homocisteina velja za poglavitni dejavnik tveganja za bolezen srca. (Vir: Life Extension Foundation Treatment Protocols, Fibrinogen and Cardiovascular Disease. Glej: www.lef.org/protocols/prtcls-txt/t-prtc149a.html)

19.Eksperimenti s primati kažejo, da pomanjkanje vitamina B6 pri teh povzroča aterosklerozo (Vir: Roger J. Williams, Nutrition Against Disease, 1971.)

Zaenkrat nam niso znane nikakršne nasprotne trditve zgoraj naštetim dejstvom in vabimo vse, da predlagajo še kakšna dodatna dejstva, ki lahko našo debato narede še zanimivejšo. Obstaja tudi vrsta splošnih opažanj, ki se lahko izkažejo za koristna.

Proces kardio-vaskularne bolezni se s pospešenim tempom izkazuje pri starejših, pri ljudeh, ki uživajo večkrat nenasičene maščobe brez potrebnih količin vitamina E in pri ljudeh, ki so prestali by-pass operacijo na srcu ali angioplastijo. Popularni avtorji (denimo Adell Davis) v petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in kasneje so pomagali razširjati vedenje o zdravstveni vrednosti prehranskih dopolnil, še posebej vitamina C.

Ko je postalo to znanje bolj razširjeno, se je stopnja smrtnosti zaradi kardio-vaskularnih bolezni zaustavila in se začela zmanjševati. Znano je, da tudi mladi ljudje obolevajo za kardio-vaskularnimi boleznimi in da tudi 30-letniki umirajo za srčnim infarktom. Starejši ljudje obolevajo za boleznijo perifernih arterij, vendar je kardio-vaskularna bolezen praviloma lokalizirana v koronarnih ali karotidnih arterijah ob srcu.

Pomanjkanje bakra povezujejo z aterosklerozo. Pisec tega besedila ne pozna nobenega primera posameznika, ki bi redno in dosledno užival več kot 10.000 mg vitamina C dnevno in se ubadal s kakršno koli obliko kardiovaskularne bolezni.

Katera teorija najbolj ustreza dejstvom?
Dve glavni spoznanji ali dejstvi, ki lahko pomagata pri izbiri najustreznejše med obilico predstavljenih teorij, sta naslednji:
a) živali na splošno ne trpe za enako obliko KVB kot ljudje in
b) obloge plaka so pravilo (ne naključje) in običajno v arterijah blizu srca.

Prvo spoznanje, da živali na splošno ne trpe za KVB, razkriva, da obstajajo razlike v genetski zasnovi med ljudmi in večino ostalih živali. Ne moremo ugotoviti, kako lahko katerakoli priljubljena teorija, razen morda prehranska, razloži ta fenomen. Ena prvih velikih razlik med večino živali in ljudmi je ta, da smo ljudje praktično edini (skupaj s primati, morskim prašičkom in sadnim netopirjem), ki ne proizvajamo vitamina C v svojem telesu. Drugi sesalci proizvajajo med 3000 in 11.000 mg vitamina C v svojih jetrih (odvisno od telesne teže), ki se sprošča naravnost v krvni obtok. Ljudje ne moremo proizvesti niti ene same molekule vitamina C.

Drugo spoznanje, da so obloge plaka praviloma blizu srca, skoraj zagotovo izključuje vlogo strupov, ki krožijo po krvi (npr. oksidiran holesterol, maščobe ali homocistein) kot glavni vzrok za razvoj kardio-vaskularnih bolezni (čeprav te spojine verjetno omogočajo ali pospešujejo razvoj bolezni). Teoretiki holesterola, homocisteina, oksidiranega holesterola, mikrobov, maščob, in celo težkih kovin ali prostih radikalov, morajo še razložiti, zakaj niso obloge plaka naključno razporejene po celem krvnem obtoku. Vprašati se moramo, zakaj se infarkti ne dogajajo v ušesih, nosu ali prstih, če nekaj v krvi, denimo maščobe ali homocistein, povzroča poškodbe, ki vodijo v nastanek kardio-vaskularnih bolezni.

Teorija vitamina C razlaga ta spoznanja kot posledice mehanskega stresa na arterijah, ki jim primanjkuje zadostna količina kolagena, da bi ostale močne in odporne. Nastanejo ranice ali razpoke, ki privabljajo Lp(a). Teorija vitamina C (kolagena) pri aterosklerozi razloži tudi pomen vitamina B6 (ravno tako nujen za tvorbo kolagena) in bakra (enako potreben za tvorbo kolagena).

Običajno pa je pomanjkanje vitamina C poglavitni dejavnik. Na primer, vitamin B6 in baker običajno pri skorbutu nista problem. Antioksidantne sposobnosti vitamina C in njegova sposobnost podpore imunskemu sistemu, so dobro znane, kar lahko razloži tudi odkritja o oksidiranem holesterolu ter mikrobno teorijo.

Irwin Stone je razložil, da vitamin C pravzaprav sploh ni vitamin, ampak ga je bolje označiti kot manjkajoči stresni hormon pri človeku. In končno, McCully je potrdil, da so vrednosti homocisteina pri skorbutnih morskih prašičkih povišane, kar verjetno ob pomanjkanju vitamina C celo povzroči aterosklerozo.

Zaključek
Priznane teorije o bolezni srca pokleknejo, ko se soočijo z naslednjima dvema preprostima spoznanjema:
Plaki se na splošno ne tvorijo pri živalih, ki same proizvajajo lastni vitamin C, po drugi strani se pa plak ne tvori pri človeku naključno po celotnem krvnem obtoku.

Ti dve spoznanji sta temelj Skupne teorije vitamina C Pauling/Rath-a. Teorija vitamina C, ki trdi, da deluje Lp(a), ena od oblik LDL, kot nadomestek za vitamin C, ustreza tudi vsem ostalim znanim dejstvom in večini spoznanjem. Na tem nekaj je. In je skoraj preveč preprosto. Kar težko je verjeti, da bi jo medicinska znanost lahko spregledala, vendar je po drugi strani ravno to razlog, ki ga je navedel Pauling, ko so ga vprašali, zakaj je napisal svojo prvo knjigo o vitaminu C: da bi uravnovesil nasprotovanje medicinske znanosti vitaminom, še posebej askorbinski kislini. (Vir: Linus Pauling v Svojih lastni razmišljanjih, uredila Barbara Marinachi)

Morda bo kdo drug ponudil še kakšna druga dejstva in spoznanja, vendar smo prišli do zaključka, da je Pauling/Rath-ova teorija v temelju pravilna in da je Paulingova terapija z visokimi odmerki vitamina C in lizinom ustrezno zdravilo za kardio-vaskularne bolezni.

Naše prepričanje nadgrajujemo z izzivom potrditve KATEREKOLI konkurenčne terapije v kliničnem okolju – o stavi se lahko dogovorimo. (Glej http://www.internetwks.com/pauling/short.html za pogoje in merila.) Vse pripade zmagovalcu. Terapija nasprotne strani ne sme vključevati več kot 200 mg dopolnilnega vitamina C ali dodatnega lizina/prolina. Zaenkrat se ni javil še nihče. Sami smo neposredno izzvali ustanovo Life Extension Foundation in njihovo terapijo folne kisline, vitaminov B6 in B12 ter homocisteina. William Faloon je izziv odklonil z izgovorom, da bolniki s kardio-vaskularno boleznijo potrebujejo vitamin C.

Piscu članka ni jasno, zakaj se je človek razvil tako drugače, kot večina drugih živali. Kako smo lahko preživeli kot vrsta brez sposobnosti tvorbe lastnega vitamina C? Človek se spomni na domišljijsko ‘Lizinsko naključje’ iz Jurskega parka. (Morda so tisti, ki so nas oblikovali, v svoj načrt vgradili podoben nadzorni mehanizem za človeško vrsto?)

Pa pustimo teološka vprašanja, nobenega dvoma ni, da je ta velika pomanjkljivost v naši genetski zasnovi, torej izgubljena sposobnost tvorbe encima L-gulonolakton oksidaze v naših jetrih, encima ki bi nam sicer omogočal pretvorbo običajne glukoze (sladkor) v askorbinsko kislino, to pa je uzguba, ki na koncu povzroča kardio-vaskularne bolezni.

Owen R. Fonorow
The Vitamin C Foundation
www.vitaminCfoundation.org
www.PaulingTherapy.com
Fax: 630-416-1309
fonorow@foxvalley.net

Save