Največji preboj na področju raka v zgodovini

Gre za največji preboj pri raku sploh. A za to skoraj nihče ni slišal. Poročilo objavljeno v reviji American Journal of Clinical Nutrition, ni izšlo še v kakšni prestižni reviji kot je denimo The New England Journal of Medicine ali Journal of the American Medical Association. Tudi njegova objava v petek, ki ni ravno dan za objavljanje pomembnih novic, je ravno tako neobičajna za objavo tako pomembne novice. Junijska številka revije American Journal of Clinical Nutrition je poleg tega izšla še s 7-dnevno zamudo. In razlog, da lahko govorimo o preboju – Vitamin D3, sončni vitamin, v obliki prehranskih dopolnil, je zmanjšal tveganje za raka za nepredstavljivih 60-77% v 3-letni študiji, ki je zajemala 1179 zdravih postmenopavznih žensk. Prevod sporočila za javnost Univerze Creighton je objavljen v nadaljevanju.

Creightonska študija dokazuje, da vitamin D zmanjšuje tveganje za raka

OMAHA, Nebraska. – Večina Američanov in ostalih zahodnjakov ne prejme dovolj vitamina D, kar jih izpostavlja resnemu tveganju za razvoj raka, opozarja študija, ki so jo izvedli na Creighton University School of Medicine. V štiriletni randomizirani študiji so spremljali 1.179 zdravih, postmenopavznih žensk iz podeželjskih predelov vzhodne Nebraske. Sodelujoče so jemale kalcij, kot tudi vitamin D3 v odmerkih, ki trikratno presegajo priporočeni dnevni odmerek (RDA) ameriške vlade, ki velja za odrasle srednjih let. Študija je ugotovila dramatično 60 in več odstotno zmanjšanje tveganja za razvoj raka v primerjavi z ženskami, ki niso prejemale vitamina.

Rezultati študije, ki se je odvijala med leti 2000 in 2005, so bili objavljeni 8. junija v spletni izdaji revije American Journal of Clinical Nutrition. “Okritja so navdušujoča. Potrjujejo dolgoletne trditve podpornikov vitamina D, ki pa vse do sedaj niso bila potrjene s kliničnimi poskusi,” je dejala vodja raiskave dr. Joan Lappe, profesorica medicine na Creightonu. “Vitamin D je eno glavnih orodij v boju z rakom kot tudi z mnogimi drugimi boleznimi.”

Udeleženke študije so bile stare 55 let in več in niso imele raka najmanj 10 let pred začetkom sodelovanja v Creightonski študiji. Obravnavankam so naključno predpisali dnevne odmerke po 1.400-1.500 mg dopolnilnega kalcija, 1.400-1.500 mg dopolnilnega kalcija v kombinaciji s 1.100 IU vitamina D3, ali placebo. Izvedbo študije je finančno omogočil ameriški National Institutes of Health.

V štiriletnem izvajanju študije so pri ženskah iz skupine kalcij/vitamin D3 beležili 60% zmanjšanje tveganja za razvoj raka v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo. Zaradi predpostavke, da so nekatere ženske morda vstopile v študijo z nediagnosticiranim rakom, so raziskovalci izbrisali, oz. niso upoštevali, rezultate pridobljene v prvem letu izvajanja študije in se osredotočili zgolj na rezultate pridobljene v zadnjih treh letih študije. Ko so to storili, so bili rezultati še bolj dramatični, saj je skupina, ki je prejemala dopolnilni kalcij v kombinaciji z vitaminom D3, izkazovala neverjetno 77% zmanjšanje tveganja za razvoj raka.

V analizi triletnega obdobja ni bilo zaznati kakšnih pomembnih razlik pri pojavnosti raka med udeleženkami, ki jo prejemale placebo ter tistimi, ki so prejemale zgolj dopolnilni kalcij. Med trajanjem študije se je pri 50 udeleženkah razvil nekožni rak, vključno za rakom dojke, debelega črevesa, pljuč in druge vrste raka. Lappe je zatrdila, da so potrebne nadaljne raziskave, da bi ugotovili ali rezultati Creightonske študije veljajo tudi za ostalo prebivalstvo, vključno z moškimi, ženskami vseh starosti in tudi različnimi etničnimi skupinami. Medtem ko so k sodelovanju pri študiji povabili predstavnice vseh etničnih skupin, pa so bile vse udeleženke belke, je dodala.

Kopiči se vse več dokazov, da lahko uživanje višjih odmerkov vitamina D pomaga pri preprečevanju in zdravljenju raka, visokega krvnega tlaka, fibromialgije, diabetesa, diabetesa mellitus, multiple skleroze, revmatoidnega artritisa in vrste drugih bolezni. Ljudje tvorijo svoj lastni vitamin D3, ko se izpostavljajo soncu. Dejstvo je, da že 10-15 minut dnevno na močnem poletnem soncu, ustvari zadostno dnevno količino vitamina D3, navaja dr. Lappejeva. Vendar pa morajo biti ljudje pazljivi, saj UV B žarki s sonca lahko po drugi strani povzročijo kožnega raka, medtem ko zaščitna sredstva za sončenje skoraj povsem onemogočajo tvorbo vitamina D.

Poleg tega tudi zemljepisna širina, na kateri živite vi ali so živeli vaši predniki, vpliva na sposobnost vašega telesa za pretvorbo sončne svetlobe v vitamin D. Ljudje s temnejšo poltjo imajo večje težave pri tvorbi vitamina D. Ljudje ki živijo na zemljepisni širini severno od 37. vzporednika – Slovenija leži na 46. vzporedniku, torej severneje – ne morejo v zimskih mesecih pretvoriti dovolj vitamina D po naravni poti iz sončne svetlobe, zaradi nizkega kota sonca.

Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da je potrebno RDA** za vitamin D korenito dvigniti, vendar debata o velikosti tega dviga še ni končana. Kot dopolnilo je dosegljiv v dveh oblikah – vitamin D2 in vitamin D3. Raziskovalci iz Creightona priporočajo vitamin D3, saj je bolj aktiven in posledično za človeka koristnejši.

** RDA priporočila za vitamin D so 200 IU/na dan, od rojstva do 50-tega leta; 400 IU/na dan, od 50-70 leta; in 600 IU/d, od 70-tega leta naprej.