30 poti za naravni dvig testosterona

30 poti za naravni dvig testosterona je prispevek, ki je namenjen predvsem moškim, ki želijo zvišati svoje ravni testosterona hitro in učinkovito, in kar je najpomembneje, NARAVNO in BREZ stranskih učinkov, torej brez testosteronskih zdravil ali steroidov. Ta navodila lahko upoštevajo iz športnih razlogov ali zgolj za osebno dobro počutje.
 
Prvič sem se začel zanimati za testosteron, ko sem se ukvarjal z body-buildingom in spoznal, kako pomemben je za moške in kako pogosto je predmet pogovorov na raznih forumih. Začel sem raziskovati in odkril veliko okusnih naravnih živil, ki nam pomagajo ohranjati njegove visoke ravni.

Kaj torej testosteron je in kako ga lahko zvišujemo? Testosteron je osnovni moški hormon, ki povzroča moške značilnosti, kot so poraščenost po obrazu, globok glas, poraščenost po telesu, spolno slo, moč, itn. Testosteron je ključen za dobro počutje in zdravje moškega.

Ko se moški starajo, se ravni testosterona počasi znižujejo – čeprav je ta proces pri večini moških skoraj neopazen.

Vendar moški vseh starosti občasno potrebujejo hiter dvig ravni testosterona, še posebej po bolezni, ob preutrujenosti in za potrebe športnega udejstvovanja.

Pri večini moških je ‘vrhunec’ prostega testosterona med 20-tim in 30-tim letom starosti, medtem ko je ‘vrhunec’ skupnega testosterona v starosti med 35 in 40 let.

Prosti testosteron je pomembnejši od skupnega testosterona, saj je prosti testosteron tisti, ki ga organizem lahko uporabi. Torej, več kot imate prostega testosterona, več učinkov testosterona boste občutili.

Kakšnih 80% moških začuti opazno znižanje ravni skupnega testosterona v starosti od 43 do 50 let in sicer tako, da se začno počutiti bolj utrujene, občutijo manjšo spolno slo, manj moči, slabšo koncentracijo, izgubo mišičnega tonusa in povečano nabiranje maščobe na trebuhu in prsih, trpijo za tesnobo ali depresijo, itd.

So pa tudi takšni, ki še naprej ohranijo visoke ravni prostega in skupnega testosterona, podobno kot mlajši moški, in vse do poznih petdesetih ali šestdesetih let ne opazijo praktično nikakršnih sprememb – vendar to velja za vsega kakšnih 20% moških po petdesetem.

Teh 20% običajno predstavljajo moški, ki živijo zdrav način življenja in nevede upoštevajo ali izvajajo nekatere od nasvetov, ki so opisani v nadaljevanju.

Razkril vam bom, kaj lahko storite za občuten NARAVEN dvig ravni vašega testosterona, brez vsakršnih testosteronskih zdravil ali steroidov, ki so dolgoročno zelo nevarna. Držite se spodnjih nasvetov in razlike ne boste spregledali.

30 poti za zvišanje ravni testosterona

(za poglobljeno informiranje s prispevki na povezavah je potrebno znanje angleščine)

Opustite kajenje

Kajenje zmanjšuje celotni krvni pretok in očitno tudi dotok krvi v penis ter povzroča motnje erekcije (ED). Kajenje poleg tega vnaša v telo strupene toksine, ki že sami po sebi znižujejo raven testosterona. Preberi:
http://healthland.time.com/2011/09/15/guys-quitting-smoking-makes-it-bigger-really/

Prenehajte s prekomernim uživanjem alkohola

Redno uživanje alkohola lahko pri moških občutno zviša raven estrogena, kar posledično zniža ravni testosterona. Prekomerno pitje je tudi glavni vzrok ginekomastije (moških dojk) zaradi preobilice estrogena, ki kroži po telesu. Občasno pitje je v redu, če se pa to dogaja vsak dan, je pogubno. Poskusite vsaj zmanjšati uživanje alkohola in tako znižati povišani estrogen.

Alkohol in testosteron

Ali alkohol zvišuje ali znižuje vaš testosteron? Za tiste od nas, ki hočejo optimizirati svoje hormonske in testosteronske ravni, je alkohol, ali etanol kot mu rečemo strokovno, vse prej kot prijatelj. Študije na živalih, denimo, so odkrile, da alkohol znižuje ravni testosterona pri podganah za kakšnih 40%. [1] Ravno tako tudi vemo, da je pri hudih pivcih (brez obolenja jeter) občutno znižana številčnost spermijev, njihova gibljivost in prosti testosteron. [2] Mimogrede, alkohol ne vpliva le na testosteron ampak tudi na raven rastnega hormona. [3]

Kratkoročni razlog je v tem, da acetilaldehid, osnovni razpadni produkt etanola (alkohola), deluje neposredno na Leydigove celice in zmanjšuje tvorbo testosterona. Že majhne količine alkohola zmanjšujejo tvorbo testosterona v posamičnih Leydigovih celicah pri podganah, kar je resnično zelo slab znak. [4] Upad tvorbe testosterona je lahko še hujši pri tistih z osiromašeno ravnjo Vitamin E. Raziskovalci so v neki študiji izmerili celo 50% upad! [5] In razmislite o naslednjem: podgane, ki so jih hranili s hrano s 5% etanola so izgubile 50% teže svojih testisov. [6] Joj!

OPOMBA: Raziskovalci ameriškega Državnega inštituta za zdravje predvidevajo, da alkohol znižuje raven testosterona na štiri ključne načine: 1) z zviševanjem opiodnega beta-endorfina, 2) z zmanjšanjem modnega dušikovega oksida, 3) z oksidativnimi poškodbami in 4) s celičnimi poškodbami (zaradi povečane oksidacije). [10] Vsi ti mehanizmi znižujejo testosteron in nam razložijo, zakaj je alkohol tako močan zniževalec testosterona, še posebej pri prekomernih pivcih alkohola.

Prav, torej alkohol škodi podganam in psom – kaj pa ljudem? Mi je prav žal, ampak za alkohol so ugotovili, da je povsem enako škodljiv za človeški testosteron. V eni študiji so ugotovili, da alkohol (v veliki količini) pri moških zniža testosteron (in zviša kortizol) za celih 24 ur! [7] Novejša študija, skoraj petindvajset let kasneje, je potrdila, da imajo redni pivci med poklicnimi vojaki znižane ravni prostega in skupnega testosterona (in povišane ravni estrogena). [8]

In kaj če ne popijete preveč? V tem primeru so rezultati malo manj strašljivi, navaja študija, ki so jo izvedli na Nizozemskem. Ti raziskovalci so ugotovili, da zmerno pitje alkohola zniža testosteron za 7% (a zviša ‘dobri’ HDL holesterol za 12%). [9]

Poleg tega je alkohol ravzpit zviševalec estrogena. To je posledica negativnega vplivanja na P450 jetrni encimski podsistem. V bistvu upočasni telesno sposobnost predelave estrogena, zaradi česar se ta začne kopičiti v krvnem obtoku. To pomeni, kot vedo osveščeni poznavalci testosterona, da se testosteron zniža, saj estrogen znižuje raven testosterona.

Če malo pomislite, ugotovite, da alkohol škoduje vašemu testosteronu na skoraj vse možne načine: njegovi razpadni produkti neposredno znižujejo proizvodnjo v Leydigovih celicah, kar zvišuje kortizol in estrogen, za oba pa je znano, da sta blokatorja testosterona! In končno, pitje alkohola obenem še povečuje tveganje za nastanek raka prebavil.

Mnogi pijejo iz družabnih razlogov in za močno srce, vendar preprosto ne vidim nikakršne koristi, če upoštevamo dejstvo na tako negativen način vpliva na ravni testosterona, estrogena in kortizola. To je še posebej pomembno pri moških srednjih let in starejših, ki imajo že tako ali tako težave s temi tremi hormoni zaradi procesa staranja. Če se rekreirate in se izogibate napačnim maščobam, bo vaše srce že tako ali tako bolj zaščiteno. Z drugimi besedami, alkohola ne potrebujete.

In če zaključim, alkohol res ni potreben, zakaj se sploh ukvarjati z njim? Občasni kozarček v družbi ni nič slabega, sicer pa velja držati se čistega in aktivnega življenja in skrbeti za ustrezno raven svojega testosterona. Potrebovali ga boste čisto vsega, ki si ga lahko zagotovite.

Vedno operite sadje in zelenjavo

Nikar ne pozabite oprati sadje in zelenjavo pred zaužitjem, saj so pesticidi, s katerimi jih škropijo, estrogeni.
Glej: http://www.litalee.com/documents/The Breast Cancer – Pesticide Connection.pdf

Izogibajte se soji

Izogibajte se uživanju soje, vseh živil, ki jo vsebujejo ali sojinega lecitina. Vse našteto močno zvišuje raven estrogena pri moških in znižuje raven testosterona. Na žalost našteto najdemo v mnogih živilih, kot je kruh, keksi, čokolada, itn. Če smo bolj pazljivi, se jim lahko skoraj povsem izognemo.
Glej http://www.menshealth.com/nutrition/soys-negative-effects?fullpage=true

Izločite sladkor

Sladkor znižuje testosteron. Vem, da se je sladkorju v večini živil težko izogniti, a najočitnejša so čokolada, piškoti, sladice in sladkane pijače, itn.
Glej: http://www.endocrine.org/news-room/press-release-archives/2010/testosteronedecreasesafteringestionofsugar

Uživajte tudi živalske maščobe

Maščobe in holesterol iz živil (res je, holesterol pomaga testosteronu, saj je testosteron v bistvu narejen iz holesterola), kot je rdeče meso, jajca, mleko in druga živila z ‘živalskimi maščobami’ pomagajo zviševati raven testosterona.
Glej: http://www.cutandjacked.com/Saturated-Fat

Telesna vadba

Enako kot prehrana je tudi telesna vadba zelo pomembna za raven testosterona. Že sprehod v dolžini 1 do 2 km dnevno zvišuje raven testosterona pri vsakršni starosti. Ravno tako, ali še bolj, intenzivnejša telesna vadba. Vožnja z avtomobilom nič ne koristi našemu testosteronu ali telesni teži.
Glej: http://www.mensfitness.co.uk/exercise/exercise_tips/1905/10_ways_to_boost_testosterone.html

Vitamin D

Vitamin D ali ‘sončni vitamin’. Zanj se je pokazalo, da zvišuje raven testosterona in krepi splošno zdravje in dobro počutje. Ljudem iz dežel bolj oddaljenih od ekvatorja, kakršna je tudi naša, se priporoča dopolnjevanje v obliki dopolnil. Najpomembneje ga je jemati v času med septembrom in junijem, saj je takrat sonce prenizko, da bi lahko pretvarjal holesterol v koži v vitamin D3. Skušajte se čim bolj približati odmerku 1.000 IU na 11 kg telesne teže na dan. Več o vitaminu D3 si lahko preberete tukaj.
Glej: http://www.mindandmuscle.net/articles/vitamin-d-testosterone/

Zmanjšajte stres in zaskrbljenost

Oboje zvišuje raven kortizola. Za tega pa je znano, da znižuje raven testosterona.
Glej: http://www.bodybuilding.com/fun/drobson.htm

Selen

Ta mineral je pomemben za živahnost spermijev in verjetno tudi zvišuje testosteron. Več o selenu si lahko preberete tukaj.
Glej: http://www.livestrong.com/article/189285-vitamins-to-improve-sperm-count/

Gobe

Različne gobe, še posebej šampinjoni, občutno znižujejo raven estrogena v telesu, kar posledično zvišuje raven testosterona. Ravno tako so dobre za ženske z rakom dojk. Estrogen je namreč eden od povzročiteljev raka dojk.
Glej: http://physique-iq.hubpages.com/hub/White-Button-Mushroom

Čebula

Čebula zvišuje testosteron.
Glej: http://www.ergo-log.com/onionjuice.html

Cimet

Cimet poleg mnogih drugih učinkov zvišuje tudi testosteron, pazite le, da izberete pravega, to je Cejlonski cimet, ki je dražja oblika in precej neobičajna na policah z začimbami. Najdete ga v trgovinah z zdravo hrano. Že sam vonj vzburi marsikaterega moškega.
Glej: http://www.livestrong.com/article/413695-herb-nutrients-that-increase-testosterone/

Ingver

Ta znana azijska začimbna korenika zvišuje testosteron.
Glej: http://www.tonicquest.com/herbs/ginger-an-easy-way-to-boost-testosterone/

Česen

Tudi česen zvišuje ravni testosterona. O drugih koristih česna si lahko preberete tukaj.
Glej: http://www.ironmagazine.com/blog/2011/the-anabolic-effect-of-garlic/

Kardamom

Marsikomu neznana začimba poleg dobrega, eksotičnega okusa zvišuje tudi testosteron.
Glej: http://www.ayushveda.com/top-8-spices-to-boost-sex-drive-in-men-and-women/

Nagljnove žbice

Nageljnove žbice zvišujejo testosteron.
Glej:http://www.ergo-log.com/clovetest.html

Magnezij

Magnezij je eden najbolj vsestransko potrebnih mineralov v telesu, ki poleg vsega ostalega zvišuje še testosteron. Da pa ne boste izgubljali čas in denar z oralnimi magnezijevimi pripravki, vam posebej priporočamo najučinkovitejšo pot dopolnjevanja magnezija, in sicer skozi kožo z naravnimi pripravki magnezijevega klorida in naravno prisotnih mineralov v sledovih Ancient Minerals, ki jih lahko kupite tudi v naši e-trgovini.
Glej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20352370

Muškatni orešček

Tudi za muškatni orešček so ugotovili, da najverjetneje vpliva na testosteron in potenco.
Glej: http://www.herbaldestination.com/Natural_Health-Nutmeg_for_Male_Libido-117.aspx

Božja rutica oz. jastrebina

Znano domače zelišče božja rutica oz. jastrebina zvišuje testosteron.
Glej: https://speakerdeck.com/johncandrews986/how-does-fenugreek-boost-testosterone-levels

Kurkuma

Kurkuma občutno zniža raven estrogena v telesu in je tako kot nekatere gobe odlična pomoč pri premagovanju raka na dojkah. Na spodnji povezavi si lahko ogledate video o tem, kako učinkovita je kurkuma in kako uničuje estrogen v telesu, več o kurkumi in njeni najučinkovitejši sestavini, kurkuminu, pa si lahko preberete tukaj.
Glej: http://www.youtube.com/watch?v=1v7Aj738Azs

Origano

Ta priljubljena dišavnica znižuje estrogen in zvišuje testosteron.
Glej: https://books.google.co.uk/books?id=Yu7ip-jA5ikC&pg=PA21&lpg=PA21&dq=oregano+estrogen&source=bl&ots=X0ccXA92X1&sig=pTx15glXxRw9wftmyppp3kOHlCc&hl=en&sa=X&ei=0yzWUOuwN-S80QX0xIGoBQ#v=onepage&q=oregano estrogen&f=false

Cink

Cink je ravno tako pomemben za ravni testosterona poleg tega pa znižuje estrogen. Zadostuje že 5mg dnevno, saj ga vnašamo že s hrano, denimo z rdečim mesom. Še več informacij o cinku lahko najdete tukaj.
Glej
: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/812/Top_Ten_Benefits_of_Zinc.aspx

Kreatin monohidrat

Kreatin monohidrat zvišuje DHT (Dihidrotestosteron), ki je vezan na prosti testosteron. Tu je potrebna pazljivost, saj povzroča prevelika količina DHT plešavost.
Glej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741313

Bor

Tu gre za mineral in ne drevo. Zvišuje raven testosterona.
Glej: http://www.peaktestosterone.com/Boron_Testosterone.aspx

Matični mleček

Za matični mleček sem izvedel šele pred kratkim in ravno tako zvišuje testosteron
Glej
: http://www.ergo-log.com/royal-jelly-testosterone-red-blood-cells.html

Goji jagode

Goji jagode zvišujejo testosteron in verjetno tudi znižujejo estrogen.
Glej: http://www.naturalnews.com/022924_berries_goji_foods.html

Kokosovo olje

Kokosovo olje zvišuje testosteron. O drugih zdravilnih koristih kokosovega olja si lahko preberete tukaj.
Glej: http://www.bodybuilding.com/fun/coconut_oil.htm

Tongkat Ali

Tongkat Ali, latinsko Eurycoma longifolia, znan tudi kot malajski ginseng, je zdravilna rastlina značilna za malezijski deževni gozd. Je zelo priljubljena v tradicionalnem zdravilstvu, predvsem za namene krepitve zdravega libida in zagotavljanja normalnih ravni hormonov pri moških. Zvišuje testosteron.
Glej: http://www.tong-kat-ali.com/testosterone-booster-longjack.html

 

Torej, uživanje zgoraj naštetih živil in dodatkov ter redna telesna aktivnost sta najboljša ukrepa za zagotovitev ustreznih ravni testosterona.

Na trgu ponujajo celo vrsta zdravil in dopolnil, ki obljubljajo gradove v oblakih, na koncu pa večinoma ne občutimo nič in nimamo kaj pokazati.

In vendar so raziskave zadnjih let razkrile in potrdile nekaj zdravilnih učinkovin, katerih dopolnjevanje posredno močno vpliva na zviševanje ravni testosterona, pa ne zgolj to, ampak tudi pomagajo urejati še celo vrsto zdravstvenih motenj in težav. Za razliko od farmacevtskih zdravil, ki seveda obljubljajo veliko in ne prinesejo skoraj nič drugega, kot neželene stranske učinke, so te učinkovine varne in tudi delujejo, čeprav praviloma ne od danes na jutri.

Pri naravnih zdravilnih učinkovinah in živilih, ki sem jih omenil, vsaj veste, da uživate varne in preizkušene zviševalce testosterona in zniževalce estrogena.

Torej, preskusite moja priporočila, vztrajajte pri njih in po vsega dveh tednih boste zagotovo občutili, da se vaše sposobnosti pri športu in v postelji opazno izboljšujejo na vseh področjih. Ne pozabite, nič se ne spremeni prek noči. Potrebno je nekaj dni, da se začne naše telo odzivati na zaužita hranila in učinkovine, vendar boste zato sčasoma nagrajeni in se bodo stvari le še izboljševale.

Poleg tega priporočam, da vsake toliko časa menjate hranila in učinkovine, da morda izzovete še boljši odziv organizma, saj sčasoma opazni učinki zaužitih niso več tako močno izraženi, kot na začetku.

REFERENCE:

  1. Biology of Reproduction, Jan 1 1990, 42(1):55-62, “Effects of chronic ethanol diet on pituitary-testicular function of the rat”

  2. Alcoholism, Clinical and Experimental Res, 1997, 21(1):128-133, “Testicular function in asymptomatic chronic alcoholics: Relation to ethanol intake”

  3. J of Endocrinology, 1997, 152:477-487, “Ethanol, growth hormone and testosterone in peripubertal rats”

  4. Oxford Journals Medicine Alcohol and Alcoholism, 1987, 22:17-22, “Ethanol-induced inhibition of testosterone biosynthesis in vitro: lack of acetaldehyde effect”

  5. Int J Vitam Nutr Res, 1987, 57(3): 267-71, “Plasma testosterone in rats exposed to ethanol during vitamin E deficiency”

  6. Endocrinology Vol, 1979, 105(4):888-895, “Alcohol-Induced Testicular Atrophy in the Adult Male Rat”

  7. Alcohol, Jan-Feb 1984, 1(1):89-93, “Sex hormones and adrenocortical steroids in men acutely intoxicated with ethanol”

  8. Bone, 2009 Sep, 45(3):449-54, Epub 2009 May 18, “Effect of alcohol consumption on bone mineral density and hormonal parameters in physically active male soldiers”

  9. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, Published Online 13 Apr 2006, 28(5):780-785

  10. Mary Ann Emanuele, M.D., and Nicholas Emanuele, M.D., “Alcohol and the Male Reproductive System“, http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-4/282-287.htm

  11. So quite literally smoking and drinking a lot makes you less of a man. The image to some people of smoking and drinking to excess might be manly, but the after effects and long term uses of them are certainly not.

Povzeto po spletni strani http://increasetestosterone.webs.com/