Vloga vitamina B3 oziroma niacina

Vloga vitamina B3 oziroma niacina. Ta vitamin je nujen za naš organizem in predstavlja enega od osmih vodotopnih vitaminov skupine B. Večina jih sodeluje pri pretvorbi ogljikovih hidratov v sladkor ali glukozo, ki nato služi za proizvodnjo energije. Govorimo torej o enem izmed vitaminov B kompleksa, ki pa pomaga telesu pri razgradnji beljakovin in maščob. Vitamini skupine B (B kompleks) igrajo zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju mišičnega tonusa v prebavnem traktu, kot tudi ohranjanju zdravja kože, živčnega sistema, jeter, oči, las in ust.
 
B3 oz. niacin je poleg tega pomemben pri izločanju škodljivih oz. toksičnih spojin iz telesa. Po drugi strani sodeluje pri proizvodnji spolnih in protistresnih hormonov v nadledvični žlezi. Vitamin je koristen tudi pri težavah s spolno nezmožnostjo. To je vsekakor dobra novica za vse, ki se srečujejo s problemi zadovoljitve svoje partnerice. Učinkovito izboljšuje krvni obtok in znižuje raven krvnega holesterola.
 
Čeprav je vitamin B3 odličen kot samostojno vitaminsko dopolnilo, ga je dobro jemati s hrano, ki vsebuje beljakovine, saj lahko telo pretvarja v niacin amino kislino triptofan. Za višje odmerke vitamina B3, ki je dostopen le na zdravniški recept, so dokazali, da preprečujejo in izboljšujejo vrsto različnih simptomov in tegob. Vendar se morajo ljudje zaradi visikega tveganja za zastrupitev vedno najprej posvetovati z zdravnikom, preden začno z jemanjem večjih odmerkov.
 
V svetu razvijajo tudi izdelke za nego kože z vsebnostjo niacina, ki vsebujejo učinkovine proti staranju in pomagajo pri aknah poleg tega pa preprečujejo nastanek kožnega raka. Dermatologi napovedujejo, da bodo ti izdelki postali v naslednjih letih zelo priljubljeni. Čeprav so ti izdelki še v fazi razvoja, so raziskave potrdile njihovo veliko učinkovitost v primerjavi z drugimi izdelki za te namene.
 
Najboljši viri vitamina B3, torej niacina, vključujejo govedino, svinjino, teletino, perutnino, ribe kot sta losos in tuna, nadalje rdečo peso in arašide.
 
Na trgu je tudi dovolj različnih prehranskih dopolnil z vsebnostjo niacina, ki zagotavljajo takšne količine tega pomembnega vitamina, kot ga telo potrebuje. Z ustrezno prehrano ali jemanjem prehranskih dopolnil lahko brez težav zagotovimo dnevno potrebne količine tega važnega vitamina.