Vrste (oljčnega) olivnega olja

Olivno (oljčno) olje pridobivajo zgolj iz zelenih oliv. V Italiji skoraj celotno letino zelenih oliv porabijo za pridobivanje olivnega olja.

Okus, barva in konsistenca se podobno kot pri kakovostnih vinih spreminja v odvisnosti od sorte oljk, geografskega porekla, in vremena. Olivna olja nekaterih malih proizvajalcev cenijo in vrednotijo enako kot vina najboljših letnikov.

Ekstra deviško ali ‘Extra-Vergine’ olivno olje:
Vsako olivno olje z manj kot 1% kisline, ki se pridobi s prvim stiskanjem oliv po metodi hladnega stiskanja. Večina današnjih olivnih olj je ekstra deviških zgolj po imenu, kar pomeni, da ustrezajo le minimalnim standardom. Oznaka ekstra deviško pomeni zadostitev kemičnim zahtevam in ne odraža kakovosti in okusa.

Deviško olivno olje ali ‘Vergine’:
Se pridobiva iz oliv, ki so malo bolj zrele od tistih, iz katerih se pridobiva ekstra deviško olivno olje, in se pridobiva po povsem enakem postopku. Gre v bistvu za rahlo manj kakovostno ekstra deviško olivno olje. To olje ima malenkost višjo stopnjo kisline (1,5%).

Rafinirano olivno olje:
Olivno olje označevano kot “Rafinirano olje” se pridobiva z rafiniranjem manj kakovostnega ekstra deviškega olja (rezultat je olivno olje brez vsakršnega okusa). Med značilnosti takšnega olja sodi naravna kislost višja od 3.3%, slab okus in neprijeten vonj. Ta oblika nosi tudi oznako “A” rafinirano olivno olje.

Čisto olivno olje:
Čisto olivno olje, pogosto preprosto imenovano olivno olje, pridobivamo iz drugega hladnega stiskanja ali s kemično ekstrakcijo olivne paste, ki je ostala po prvem stiskanju. Označuje se ga tudi kot konzumno olje. Je svetlejše in z manj okusa kot deviško olivno olje. To je olje za vse namene uporabe. Oznaka ‘Čisto’ se nanaša na to, da v mešanici olja ni nobenega ne-olivnega olja.

Rafinirano olje iz oljčnih tropin:
Olje, ki se pridobiva z obdelavo oljčnih tropin s topili, je rafinirano po postopku, ki ne vodi do sprememb osnovne glicerinske strukture. Takšno olje se ne priporoča, saj ni zdravo.

Olje iz oljčnih tropin:
Olivno olje, ki je mešanica rafiniranega olja iz oljčnih tropin in deviškega olivnega olja. Takšno olje se ne priporoča, saj ni zdravo.

Lahko & Ekstra Lahko” olivno olje:
Olje, ki ga na policah supermarketov oglašujejo kot ‘lahko’ ali kot ‘ekstra lahko’ olivno olje vsebuje povsem enako količino kalorij kot običajno olivno olje in je mešanica rafiniranih olivnih olj, ki se jih pridobiva iz olivnih olj najslabše kakovosti s pomočjo kemičnih procesov. Ta olja so tako slaba, da bi bila brez rafiniranja, povsem neprimerna za konzumiranje.