Velika knjiga o konoplji

Rowan Robinson
Gre za prvo celovitejšoa predstavitev te izjemne rastline v slovenščini. Konoplja je, prav zaradi vsesplošnega enoznačnega informiranja različnih virov, poznana pretežnemu delu slovenske javnosti skoraj izključno kot hudičeva zel oz. mamilo. Pa vendar je, kot lahko preberemo tudi v omenjeni knjigi, konoplja vse kaj drugega in še veliko več. Na kratko bi lahko dejali, da je konoplja najpomembnejša, najbolj vsestransko uporabna in najstarejša služabnica človeka med vsemi kulturnimi rastlinami na zemlji.
 
Eden od razlogov za gornjo trditev se vsekakor skriva tudi v tem, da uspeva na skoraj celotni zemeljski obli, le skrajni konci hladnega pasu ob severnem in južnem tečaju so izvzeti. Tam pa tako ali tako ni živelo skozi celotno človeško zgodovino prav dosti ljudi. Drug, veliko pomembnejši razlog je, da jo je lahko človek uporabljal, in jo še, v skoraj vse namene, ki se jih je lahko spomnil. Tako mu je služila poleg prehrane živalim v prehrambene namene, saj je konopljino seme od vseh znanih rastlinskih semen najbogatejši vir čistih beljakovin in maščobnih kislin omega-3 in omega-6. Uživa se ga lahko celega, mletega, surovega ali v pripravkih. Nadalje mu je konoplja dajala vlakna za odev, platna, vrvi, papir, v zadnjem času celo za gradbeni material in kot osnovo ali dodatek plastičnim masam. Z njenim oljem si je svetil, se grel, iz njega izdeloval maziva, barve, firneže, celo poganjal stroje vseh vrst, da ne omenjam njegove vloge v zdravi prehrani kot leka in varovalnega živila.
Gre za resnično celovito predstavitev ene od najbolj izjemnih rastlin na zemlji, rastline, ki lahko po mnenju mnogih reši vse hujše ekološke probleme, s katerimi se soočamo danes in se bomo zagotovo soočali tudi v prihodnje.

A njen pomen in koristnost se razteza še na vrsto drugih področij. Od kmetijstva do prehrane in zdravstva, industrijske uporabe za vrsto, nekateri govorijo celo o številki 50.000, izdelkov s področja tekstilstva, papirništva, industrije ivernih plošč, pohištva, gradbeništva, kemije, barv in tesnil, plastike in polimerov, maziv in goriva, energije in biomase, pa vse do uporabe, tako kot že tisočletja, v duhovno-opojne namene.

 
Konoplja je verjetno ena od najbolj vsestransko uporabnih, koristnih, nestrupenih, nenevarnih in za pridelavo nezahtevnih rastlin, ki raste skoraj po celotni zemeljski obli, njeni donosi pa so že v nekaj kratkih mesecih praviloma zelo veliki. Kot takšna predstavlja obetavno kulturo za pridelovalce in silno zanimivo surovino za predelovalce, obenem pa, seveda zaradi vsega naštetega, tudi nevarnost za vrsto drugih kultur in surovin, po splošnem mnenju skrajno nepoučene večine, ki jo običajno informirajo represivni organi in nekritični ter senzacionalistični mediji, pa tudi grožnjo za našo mladino in skupno prihodnost na splošno.
 
S to knjigo se ponuja kritični javnosti dostop do drugačnih in predvsem resničnih podatkov o tej rastlini in njeni uporabi v različne namene. Monografija razkriva pravo bogastvo večinoma namerno zamolčanih dejstev o skoraj vseh s konopljo povezanih temah in resnično omogoča vzpostavitev vsestranskega in predvsem kritičnega odnosa do te problematike.
 
konoplja
KAZALO
 
 
Rowan Robinson
VELIKA KNJIGA O KONOPLJI
Knjiga je formata 20,5 x 25 cm, ima 248 strani, v mehki vezavi.
Naročite jo lahko za vsega 28,21 EUR. Poštnino plača kupec.