Duševno zdravje – problem javnega zdravja, Nova vloga svetovalcev in psihoterapevtov

Duševno zdravje – problem javnega zdravja, Nova vloga svetovalcev in psihoterapevtov je knjižica, ki na novo definira problema javnega zdravja in odgovornosti tako posameznika kot tudi celotne družbe. Razgalja dobičkonosnost sodobne medicine in psihiatrije, ki jemlje posamezniku pravico in odgovornost za duševno zdravje in vsiljuje svoje poglede in monopole, vse z namenom ustvarjanja dobičkov tako medicinskih ustanov kot seveda farmacije.

Kaj nam sporoča dr. Glasser v svojem predgovoru?

Sem psihiater. Pred leti sem razvil realitetno terapijo, ki je danes znana po vsem svetu. Pozneje sem dodal teorijo izbire in z njo razložil, zakaj ima tako veliko ljudi težave v odnosih z drugimi. Vemo, da polovica zakonskih zvez razpade, da v številnih šolah otroci ne marajo svojih učiteljev, da je starševstvo ena od najtežjih nalog. Teorija izbire daje na ta vprašanja odgovore, ki jih sicer redko najdemo.

V tej brošuri sem razložil svoje novejše prizadevanje in opredelil izraz duševno zdravje popolnoma drugače, kot je bil uveljavljen več kot sto let. Psihiatri, klinični psihologi, socialni delavci in svetovalci so, tako rečemo, strokovnjaki za duševno zdravje, toda le nekaj med njimi definira, opiše ali razloži, kaj dejansko je duševno zdravje. Če vprašate te strokovnjake, kaj je tisto, kar počnejo, vam bodo pojasnili, da uporabljajo DSM-IV za diagnosticiranje duševne bolezni ali možganske motnje.
 
V skladu s tem skoraj vsi psihiatri trdijo, da zdravijo možganske okvare z zdravili, in poudarjajo, da si ljudje, ki jih srečujejo, kakor tudi njihove družine, ne morejo nikakor pomagati. Drugi strokovnjaki, ki prakticirajo psihoterapijo ali svetovanje, pa dosegajo primerljive rezultate brez zdravil. Tako jaz kot ljudje, ki delajo z menoj na inštitutu William Glasser, delujemo na podlagi načela, da je duševno zdravje popolnoma ločena entiteta od duševne bolezni. Ko boste prebrali to brošuro, boste razumeli, zakaj ima naslov Duševno zdravje -problem javnega zdravja, in kako vam lahko koristi pri pomoči ljudem, da bi izboljšali kakovost svojega življenja.

In kaj pravi dr. David Burns, dr. med.?
Klinično združenje profesorjev psihiatrije in vedenjskih znanosti
Univerza Stanford, medicinska fakulteta

Zelo sem počaščen, da lahko napišem predgovor k tej knjižici. Ko sem bil psihiater pred 30 leti, mi je ena od sester podarila kopijo knjige doktorja Glassevja
Realitetna terapija. Bil sem zelo navdušen nad njegovim zdravorazumskim pristopom.

Pred nedavnim sem imel srečo, da sem prvič spoznal dr. Glasserja po telefonu in govoril z njim o njegovih novejših zamislih. Bil sem zadovoljen ob spoznanju, da nadaljuje čudovito, kreativno delo. Presenetilo me je, da so si najina stališča tako blizu, čeprav je minilo mnogo let, odkar sem prvič prebral njegovo čudovito knjigo. Dr. Glasser mi je pojasnil nekatere izjemno pomembne zamisli, ki lahko globoko vplivajo na družbeno dojemanje duševne bolezni in duševnega zdravja.

Brošura bo dragocen vir, ne le za strokovnjake za duševno zdravje, ampak tudi za bolnike in tiste, ki odločajo o zdravstveni politiki.

Pa še nekaj mnenj različnih strokovnjakov s področja duševnega zdravja:

Obsedenost z zdravili in boleznimi je v današnji družbi pogosto privedena do »norosti«. Dr. Glasser ponuja zdravo in praktično alternativo. Njegova opredelitev duševnega zdravja in poudarek na spodbujanju dobrih medosebnih odnosov sta prodorna in zelo pomembna. Kot ugotavlja, imamo ljudje v naših življenjih vedno izbiro. Namesto da se osredotočamo na nedokazane metode zdravljenja patologije, lahko spodbujamo in ustvarjamo zadovoljno sobivanje z ljudmi, ki je izjemno pomembno za naše duševno zdravje.

Vsebino te brošure si je vredno zapomniti, saj je njen prispevek veličasten.

Samuel T. Gladding,
predsednik American Counseling Association (2004-2005)

Usoda ni stvar priložnosti, ampak stvar izbire – krojimo si jo z izbirami v naših medsebojnih odnosih. William Glasser, eden od danes najbolj cenjenih in upoštevanih psihiatrov, je izzval medicinska in farmacevtska podjetja in se oglasil z razlogom. Ta izvirna razprava bi morala biti zahtevano branje za klinike vseh prepričanj.

Jeffery K. Zeig, Ph. D.,
direktor The Milton Ericson Foundation

Briljantno, inovativno, obvezno branje za vsakega svetovalca!

Cloe Madanes, HDL,
predsednik The Robins-Madanes Center for Strategic Intervention

Odkrivanje napak medicinskega modela, ki stoletja ni pripomogel k duševnemu zdravju, ni novo. Toda nadomeščanje tega modela z modelom javnega varstva duševnega zdravja, ki lahko neposredno pripomore k duševnemu zdravju ljudi, je ob današnji porabi zdravstva zelo novo. Kot Glasser jasno prikaže, ne bo treba spreminjati nikogaršnjega znanja. Treba pa bo spremeniti sedanji pogled na duševne bolezni in ga nadomestiti z razumevanjem duševnega zdravja, kot ga opredeljuje avtor. Knjižica nam pokaže, kako lahko uresničimo sanje o duševnem zdravju in sreči.

Jon Carlson, PsyD., Ed. D.,
zaslužni profesor, Governors State University

dusevno_zdravje
O avtorju, njegovih delih in priznanjih

dr. William Glasser
Duševno zdravje – problem javnega zdravja
Nova vloga svetovalcev in psihoterapevtov

Format: 21,5 x 14 cm, 32 strani, broširano
Cena 5,00 EUR z DDV. Poštnino plača kupec.