Česen je potrjeno 100 krat učinkovitejši od antibiotikov in deluje veliko hitreje

Česen je potrjeno 100 krat učinkovitejši od antibiotikov in deluje veliko hitreje, kot dva popularna antibiotika proti bolezenskim bakterijam, ki običajno povzročajo s hrano prenosljiva obolenja, razkriva raziskava Univerze Washington.  
 
Raziskava je bila nedavno objavljena v strokovni reviji Journal of Antimicrobial Chemotherapy in predstavlja nadaljevanje njihove prejšnje raziskave objavljene v reviji Applied and Environmental Microbiology, ki je nedvoumno dokazala, da je česnov koncentrat učinkovit pri zaustavljanju razmnoževanja C. jejuni bacteria.

 
Česen je verjetno najmočnejše naravno živilo. To je verjetno tudi eden od razlogov, zakaj ljudje, ki uživajo mediteransko prehrano žive tako dolgo in zdravo.  Česen se je izkazal za zelo močnega tudi v laboratoriju.
 
“Te raziskave so zame zelo vzmeriljive, saj kažejo, da je ta spojina sposobna zdesetkati bolezenske bakterije, tako v okolju, kot tudi v naši prehrani,” razlaga Xiaonan Lu, raziskovalec in vodja študije. 
 
Eno bolj presenetljivih odkritij v zadnjem času je, da česen zvišuje splošne ravni antioksidantov v telesu. Znanstveno poimenovan kot Allium sativa, česen slovi že celotno zgodovino zaradi svojih sposobnosti obrambe pred virusi in bakterijami. Louis Pasteur je leta 1858 odkril, da bakterije ob stiku s česnom umirajo. Od srednjega veka naprej se česen uporablja za zdravljenje ran, najsi bo stisnjen ali narezan in uporabljen neposredno na rano, da onemogoči širjenje okužbe. Rusi ga imenujejo ruski penicilin. 
 
“To je prvi korak pri razvoju ali razmišljanju o novih strategijah intervencije,” pravi Michael Konkel, soavtor, ki se že 25 let posveča razskavam bakterije Campylobacter jejuni.
 
Campylobacter je preprosto najobičajneši bakterijski vzrok prehranskih okužb v svetu,” dodaja Konkel. Vsako leto zboli kakšnih 2,4 milijona američanov, kot navaja ameriški Center za nadzor bolezni in preventivo, simptomi pa vključujejo drisko, trebušne krče, bolečine in vročino. Bakterija je odgovorna za skoraj tretjino primerov redke paralizne motnje, znane kot Guillain-Barrov sindrom.
 
Diallyl disulfid je spojina organskega žvepla, ki jo pridobivajo iz česna in rastlin roda Allium. Nastaja pri razpadu allicina, ki se sprošča, ko česen stisnemo. 
 
antibiotiki-neLu in sodelavci so proučevali sposobnosti diallyl sulfida pri uničevanju bakterij, ko so te zaščitene s biofilmom sluzi, kar jih naredi 1.000-krat odpornejše na antibiotike od prostih bakterijskih celic. Odkrili so, da spojina zlahka prodre skozi zaščitni biofilm in ubije bakterijske celice z encimom, ki vsebuje žveplo, ki posledično spremeni encimsko delovanje celice in učinkovito zaustavi celično presnovo. 
 
Raziskovalci so odkrili, da je diallyl sulfid 100-krat učinkovitejši od antibiotikov eritromicin in ciprofloxacin in pogosto nekajkrat hitrejši od njiju.
 
Dve predhodnji študiji, ki jih je leto prej Lu s sodelavci z Univerze Washington State objavil v revijah Applied and Environmental Microbiology ter Analytical Chemistry sta razkrili, da diallyl sulfid druge spojine z organskim žveplom učinkovito uničujejo pomemben živilske patogene, kot so Listeria monocytogenes in Escherichia coli O157:H7.
 
“Diallyl sulfid je lahko uporaben pri zmanjševanju prisotnosti bakterije Campylobacterin v okolju in pri čiščenju industrijske živilske opreme, saj je bakterija v biofilmu prisotna v obeh okoljihj,” razlaga Konkel.
 
“Diallyl sulfid lahko poskrbi za varnost mnogih živil, ki jih uživamo,” navaja Barbara Rasco, soavtorica vseh treh nedavnih študija in Lujeva mentorica pri doktoratu iz živilske tehnologije. “Lahko se uporablja za čiščenje delovnih površin za pripravo hrane in kot konzervans pri pakiranih živilih, kot je krompirjeva, testeninska ali zeljna solata in delikatesne mesnine.” “To ne bi le podaljšalo rok trajanja živil, ampak tudi zavrlo rast potencialno nevarnih bakterij,” razlaga. 
 
To naravno spojino se lahko pridobiva brez uporabe škodljivih kemikalij, ki bi lahko škodovale njenim sposobnostim preprečevanja obolenj. 
 
Resnična ironija pa je, da mnogi znanstveniki menijo, da so antibiotiki eden od več dejavnikov, ki prispevajo k črevesnim blokadam pri majhnih otrokih. 
 

Save