Čudežno vsestranska Aloe vera


Naravno zdravilo proti raku, holesterolu, sladkorni bolezni, vnetjem, opeklinam, sindromu vzdraženega črevesja
in drugim zdravstvenim težavam. Aloe izvira iz Afrike in je znana tudi pod imenom “puščavska lilija”, “rastlina nesmrtnosti” in “rastlina zdravja”. Njen naziv izhaja iz arabske besede alloeh, ki pomeni “grenko” zaradi grenke tekočine, ki jo najdemo v listih.

 
Danes je razširjena po vsem ekvatorialnem pasu, tudi v Aziji in sega celo do Evrope: v Italiji (v Kalabriji in na Siciliji) se je izvrstno prilagodila podnebju. Aloe vera je rastlina, ki ima 3500-letno zgodovino. Omenjena je že v egipčanski knjigi zdravil, na papirusu iz Ebersa (15. stol.pr.n.št.). V Starem Egiptu so Aloe vero uporabljali v kozmetične namene. Skrivnost Nefretetine in Kleopatrine lepote je menda prav v kopeli iz mleka in aloe.
 
Egipčanski duhovniki pa so jo uporabljali tudi kot sestavni del balzamiranja, zato so jo imenovali rastlina nesmrtnosti. Trdili so, da naj bi sok iz aloe vera naredil vojake neranljive. Očitno pa so bile njene zdravilne lastnosti tako učinkovite, da so jo uporabljali tudi za zdravljenje ran, pri želodčnih težavah, opeklinah, hemoroidih, splošni utrujenosti, itd. Stari Grki, Arabci in španci so rastlino uporabljali vso svojo zgodovino. Afriški lovci si še vedno vtirajo gel na kožo za zmanjšanje potenja in prikrivanje telesnega vonja.
 
Gre za rastlino z debelimi mesnatimi listi iz družine lilij in je pravi zaklad hranilnih snovi. Vsebuje 20 mineralov, 8 skupin vitaminov, 12 derivatov fenolov, 20 od 22 aminokislin, ki jih telo lahko tvori samo, in 7 od 8 esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more tvoriti samostojno.
 
Aloe vera si zaradi svojih značilnosti in skoraj čudežnih zdravilnih sposobnosti resnično zasluži podrobnejšo predstavitev. Po svetu v različnih podnebnih razmerah raste prek 500 vrst aloe, medtem ko se jih vzgaja kakšnih 250, med njimi pa sta najbolj popularni in vzgajani v komercialne namene Aloe barbadensis Miller in Aloe arborescens. Rastlina Aloe ne prenese nizkih temperatur, zato je pri nas praviloma ne najdemo.
 
Ko pravimo, da je aloe vera najbolj navdušujoča zdravilna rastlina, kar jih je razvila narava, tega ne pravimo kar tako. Od vseh v zadnjem času podrobneje proučevanih rastlin se zdi najbolj impresivna. (Česen bi se najverjetneje uvrstil na častno drugo mesto.)
Gel aloe vere vsebuje:

 

  1. vodo
  2. 20 mineralov
  3. 12 vitaminov
  4. 8 amino kislin
  5. 200 aktivnih rastlinskih sestavin (fitohranil) vključno z encimi, triterpeni (fitohranilo, ki znižuje krvni tlak), glikohranila in glikoproteine, polisaharide (Acemannan, mannoz-6-fosfat polimannan), fenolne glikozide (kot so denimo dihidrokumarini)

 V resnici ni poznane rastline, ki bi se lahko primerjala z zdravilnim potencialom aloe vere. In vendar večina ljudi pozna zgolj zunajo uporabo gela aloe vere. Mislijo, da je dobra zgolj za sončne opekline. V resnici je aloe vera koristna tako za zunanjo kot tudi notrajno uporabo. Kako, bomo spoznali kmalu.

 Na tem planetu ni ničesar, kar bi ponujalo takšno neverjetno raznolikost zdravilnih učinkov kot prav aloe vera. V eni sami rastlini so združene neverjetno močne naravne zdravilne učinkovine. Tako aloe vera: