Pečen piščanec s sivko

Čeprav se je v zadnjih letih razširila moda odstranjevanja kože s pečene ali kuhane perutnine, češ da ta zvišuje holesterol, kar je seveda prej neumnost, kot ne, pa si tudi tisti najbolj zavedeni ne morejo kaj, da se jim ne bi pocedile sline ob slastno zapečenem piščancu ali kokoši iz pečice. In prav je tako, saj gre predvsem v primeru perutnine iz ekološke in proste reje vse prej kot za nevarno živilo. Ravno nasprotno, to je zdravo, okusno in nasitno živilo, v katerem velja uživati sem ter tja, predvsem, tako kot naši predniki, ob večjih in pomembnejših praznikih v letu.

Sestavine za 6 oseb

2 skodelice vina Chardonnay (ali 2 skodelice soka belega grozdja s kancem jabolčnega kisa ali 2 skodelici kurje osnove)
1/4 skodelice oljčnega olja
1/4 skodelice limoninega soka
1 čajno žličko sušene sivke
1 čajno žličko sušenega timijana
1/2 čajne žličke sušenega rožmarina
5 strokov česna, stisnjenih
1 dvokilogramski piščanec ali kokoš
morska ali himalajska sol in sveže mlet poper po okusu

Priprava:

V večji posodi zmešajte prvih 7 sestavin (od vina do česna). V posodo položite piščanca ali kokoš, skledo pokrijte s folijo in marinirajte prek noči. Vsakih nekaj ur ptico obrnite, da se enakomerno marinira.

Pečico segrejte na 200o C. Ptico vzemite iz marinade in jo položite v pekač ali večjo lončeno posodo, s prsmi navzgor. Polijte jo z preostalo marinado in enakomerno solite in poprajte. Pecite jo uro do uro in pol oz. dokler sok od mesa ni povsem čist, če ptico prebodete. Postrezite ga narezanega na kose in politega s sokom od pečenja.

Save