Sveži bob z artičokami

Sveži bob z artičokami. Bob je stročnica, ki jo je sodobna velepridelava le maloštevilnih sort zanemarila, tako da ni težko srečati človeka, ki boba ni še nikoli videl, kaj šele pokusil. Pa vendar velja za enega od princev, če ne celo kralja stročnic. Nekoč hrana revežev, zdaj izbira sladokuscev. Če ga imate priliko kupiti, ko seveda pride njegov čas, ne oklevajte. Resnično je kraljevski.

Za 4 osebe potrebujemo:
4 okrogle artičoke
sok 2 limon
900 g mladega boba v strokih
1 srednje veliko sesekljano čebulo
ali šopek sesekljane mlade čebule
150 ml ekstra deviškega oljčnega olja
1 žlico drobno sesekljanega kopra
sol in poper

Priprava:
Zunanje liste artičoke odstranimo, dokler ne pridemo do mehkejših listov. Zgornjo polovico artičoke odrežemo in z žlico izdolbemo kosmati srednji del. Pecelj odrežemo in olupimo trdo zunanjo lupino tako, da se vidi belo meso. Artičoke postavimo v posodo z mrzlo slano vodo, ki smo ji dodali sok 1 limone.

Oluščimo večje stroke boba. Trše lupine odvržemo, mehkejše pa pustimo in jim odstranimo nitke. Potopimo jih v mrzlo vodo in operemo.

V ponvi s pokrovom 3-4 minute pražimo čebulo v ekstra deviškem oljčnem olju. Dodamo sok druge limone in dovolj vode, da prekrijemo čebulo in počakamo, da zavre. Potem dodamo bob, koper, sol in poper in spet počakamo, da zavre. Nato pokrijemo in kuhamo 10 minut.

Nazadnje dodamo še artičokine srčke in peclje ter nadaljujemo s kuhanjem na šibkem ognju približno 30 minut. Med kuhanjem posodo večkrat stresemo. Po potrebi precedimo in ponudimo še vroče.