Rukvicin pesto ali omaka iz rukole

Rukvicin pesto ali omaka iz rukole. Rukvica ali pogovorno rukola (italijansko: rucola) je divja rastlina rahlo pekočega okusa in prijetnega vonja. Pri nas jo poznamo že zelo dolgo, čeprav je bila v preteklih desetletjih kar nekako odrinjena. Zdaj je zopet vse popularnejša. Primerna je kot sestavina solat, kot posteljica za razno pečeno meso ali ribe, tudi za carpacio (tanko narezane rezine surovega mesa, rib, gob), ter seveda za namaze.
 
Omaka oz namaz je podoben znani omaki Pesto Genovese, le da namesto bazilike uporabimo rukvico. Slastno!
 

 
Sestavine:
200 g rukvice
150 g ribanega parmezana ali
150 g ribanega trdega ovčjega sira
50 g orehov
3 stroke česna
limonin sok (po želji)
oljčno olje
sol
poper

Priprava:
Rukvico operemo in osušimo ter jo zmeljemo v mešalniku (mikserju). Dodamo sir, mlete orehe ter česen. Še enkrat drobno zmeljemo. Nato počasi miksamo, dodamo limonin sok ter prilivamo oljčno olje. Na koncu po okusu solimo in popramo.

 
Pesto lahko uporabimo kot preliv za testenine ali polento, kot namaz na kruh, kot dodatek zelenjavnim juham, dodamo ga prelivu za solato, kot prilogo k predjedem, mesu na žaru, tudi kuhanemu ali pečenemu mesu, …
 
Shranimo ga v steklene kozarčke z navojnim pokrovom. Na vrh nalijemo nekaj kapljic oljčnega olja, da preprečimo dostop zraka. V hladilniku lahko pesto dobro zaprt hranimo nekaj tednov.
 
Dober tek!