Kremna juha iz topinamburja

Kremna juha iz topinamburja. Ta juha se imenuje tudi palestinska juha. To nekoliko zavaja, saj izvira iz zmotnega prepričanja, da je topinambur nekako povezan z Jeruzalemom, kar pa ni res. Povezava izhaja iz angleškega naziva za topinambur, katerega poimenujejo jeruzalemska artičoka. Čudno kajne, pa ni niti iz Jeruzalema, pa tudi artičoka ni. Ampak juha je vseeno okusna in zdrava.
 

Sestavine:
1 kg topinamburja
limonin sok
2 srednje veliki čebuli blagega okusa
60 g masla ali olivnega olja
1 l kokošje juhe ali vegetarijanskega bujona
125 ml smetane ali jogurta
malo soli
malo sveže mletega popra
1 jušno žlico drobno sesekljanega peteršilja
sveže nastrgan parmezan

Priprava:
Gomolje topinamburja s trdo ščetko temeljito skrtačimo. Nato jih ostrgamo. Če se nam zdi potrebno, jih olupimo, nato pa jih takoj potopimo v hladno vodo, okisano z limoninim sokom, da ne spremenijo barve.

Olupimo čebulo in jo zrežemo na debelo. V veliki in težki kozici razpustimo maslo ali olivno olje in čebulo dušimo počasi na majhnem ognju, da začenja rumeneti. Gomolje topinamburja posamič pobiramo iz vode in jih narežemo na rezine. Stresemo jih v kozico k čebuli in premešamo, da se prepojijo. Pražimo na šibkem ognju, da se zelenjava lepo zapeče. Kozico nato pokrijemo in topinambur dušimo še 5 minut. Posodo večkrat pretresemo, da se topinambur ne prime na dno in ne prismodi.

Ko se narezani topinambur delno zmehča, ga zalijemo s kokošjo juho ali z vegetarijanskim bujonom. Povečamo plamen in juho zavremo, nato pa kozico delno pokrijemo in kuhamo na manjšem ognju še 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da se gomolji že skoraj razkuhajo. Juho in topinambur pretlačimo skozi najgostejši nastavek zelenjavnega mlinčka ali pa zmiksamo v električnem mešalcu. Pretlačeno juho zlijemo nazaj v posodo in dodamo smetano ali jogurt. Po okusu solimo in popramo. Juho med mešanjem segrevamo, da skoraj zavre, nato jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Parmezan si naribamo pri mizi.