Jajčevci s parmezanom

Jajčevci s parmezanom. Jajčevci so nam bili nekoč na voljo le poleti, zdaj pa že vse leto. Iz njih pripravljamo najraznovrstnejše jedi, a mnogi ne vedo, da kože ne velja zavreči. Ta je namreč zaradi barvil, ki se nahajajo v njej, izjemno zdravilna. Če je priprava pravilna, nam lahko tekne tudi ta.
 

 
Za 6 porcij potrebujemo:
6 jajčevcev,
2 jušni žlici ekstra deviškega olivnega olja,
2 x 400 g narezanih paradižnikov iz konzerve,
2 stroka česna, strtega
250 g naribanega sira čedarja
50 g naribanega parmezana

Jajčevce očistite in jih narežite po dolgem. Rezine namažite s polovično količino olja in jih zložite na 2 velika pekača. Pecite na zgornji rešetki v poprej segreti pečici pri 200 °C 10 minut na vsaki strani, da se jajčevci zmehčajo in zlato obarvajo.

Medtem dajte paradižnike in česen v kozico in zavrite. Zmanjšajte temperaturo in počasi kuhajte 10 minut, nato začinite s soljo in poprom.

Vzemite malo paradižnikove mešanice in jo dajte v ognjevarno posodo ter nanjo naložite plast jajčevcev in malo čedarja. Nadaljujte s plastmi in končajte s plastjo sira. Potresite s parmezanom in pecite 30 minut, da se sir zlato obarva.

kcal: 262 (1100 kj)
beljakovine: 18 g
ogljikovi hidrati: 8 g
maščobe: 18 g
Gl: N

čas za pripravo: 10 minut
čas kuhanja: 50 minut

Opomba: sir lahko poveča raven energije. Vsebuje aminokislino tirozin, iz katere nastaneta noradrenalin in dopamin, ki nas spodbujata k večji dejavnosti.