Piščančja čunga

Piščančja čunga. Čunga (chunga) je karibska beseda za enolončnico, ki je sestavljena iz zelo različnih živil. Po starem izročilu so jo pripravljali iz rib, zdaj pa iz piščančjega mesa.
 
Že od nekdaj je piščančje meso znano kot lahko prebavljivo živilo in v prebavni cevi pomaga razpustiti čezmerno količino sluzi. Vsebuje tudi visokovredne beljakovine, ki so pomembne pri okrevanju.

 
Vrsto zelenjave izbiramo poljubno in se večkrat odločimo za tisto, ki nam najbolj ustreza. Enolončnico lahko zgostimo z rjavim rižem ali ga ponudimo kot prilogo.

Sestavine:
1 srednje velik piščanec, razrezan na štiri dele,
sok dveh limon,
1 velika, sesekljana čebula,
2 srednje velika korena korenja, narezana na kolobarje,
100 g mladih šampinjonov,
1 srednje velika sesekljana rdeča paprika,
125 g fižola v zrnju, namočenega čez noč,
1 vejica sesekljane zelene,
3 žlice oljčnega olja,
1 žlica narezanega svežega ingverja,
1 majhen sesekljan rdeč čili,
1 jedilna žlica riževe moke,
1 kozarec belega vina,
300 ml piščančje jušne osnove.

S piščanca odstranimo kožo in vse mastne dele. Posamezne kose mesa položimo za eno uro v mešanico vode in limoninega soka. Med tem časom pripravimo vso zelenjavo; skuhamo pa tudi fižol, da se nekoliko zmehča.

 
V posodo vlijemo olje, dodamo čebulo, posodo pokrijemo in dušimo toliko časa, da čebula postekleni. Nato dodamo ingver, čili, korenje in papriko. Vse skupaj malo popražimo, da se razvije aroma. Nato vso zelenjavo preložimo na krožnik, da ostane samo odišavljeno olje.
 
Kose piščanca osušimo, položimo na vročo maščobo in ga na obeh straneh rahlo zapečemo ter preložimo k zelenjavi na krožnik. Olje potresemo z riževo moko in med mešanjem dolijemo belo vino. Masa se zgosti, alkohol pa izpari. Vse, kar smo obdelali, preložimo v lonec s piščančjo juho in primešamo še narezane gobice. Posodo z enolončnico postavimo za dobro uro v pečico in jo pri 180 °C skuhamo do konca.