Francoska ribja juha – Bouillabaise

Francoska ribja juha – Bouillabaise velja za najbolj znano, a vendarle ne edino, francosko ribjo juho. Pripravlja se malo drugače od brodeta, tekne pa nič manj, nekaterim še bolj.
 

Za 4 osebe potrebujemo:
50 dkg jastoga ali raroga,
50 dkg škampov,
50 dkg dagenj,
30 dkg jegulje,
50 dkg morskega lista,
35 dkg osliča,
40 dkg zobatca,
2 srednje veliki čebuli,
2 pora (beli del),
1 koromač
4 paradižnike
olivno olje,
5 cl konjaka
3 cl Pernod likerja
1 štruca francoskega kruha

Zelenjavni šopek sestavljajo:
por,
timijan,
lovor.

Začimbe:
koper,
žafran,
šalotka,
česen,
peteršilj,
sol,
poper.

 
Priprava:
Jastoga ali raroga skupaj z očiščenimi škampi dušimo na olivnem olju in flambiramo s konjakom, dodamo sekljano čebulo, zrezan koromač, beli del pora ter na kocke narezan paradižnik. Solimo in popramo.

V vreli osoljeni vodi 15 minut kuhamo na kose narezane ribe in oščetkane dagnje. Kuhane, razkoščičene ribe previdno zložimo v ognjevarno posodo, školjke pa v lupine in shranimo na toplem. Tako pripravljene so ob serviranju juhe kot vložek.

Osnovno juho (fond) precedimo na zelenjavo z raki in povremo. Pred serviranjem juho potresemo z grobo sekljanim peteršiljem, dodamo Pernod in serviramo s francoskim kruhom.

 
Francoski kruh lahko tudi malo popečemo in ga namažemo z česnovo pasto, ki jo pripravimo uiz v pečici pečenih celih glav česna. Ko je česen pečen, stroke preprosto iztisnemo, malo solimo, zmešamo z manjšo količino olivnega olja in s tem namazom premažemo opečene rezine francoskega kruha.