Zdravilne rastline, ki preprečujejo prehlad in gripo

Zdravilne rastline, ki preprečujejo prehlad in gripo, so mnogim precej neznane ali pa so nanje iz različnih razlogov malo pozabili. Znanstveni izsledki priporočajo uporabo naslednjih rastlin za obrambo pred prehladi in gripo.

Česen (Allium sativum). Česnova dolga in pomembna zgodovina uporabe v zdravilne namene mu je prinesla odlične ocene pri njegovem antivirusnem delovanju, kar je še posebej pomembno pri obrambi pred prehladom in gripo ter pri odpiranju sinusov. Sisnjeni ali narezani česnovi stroki tvorijo žveplovo spojino, znano kot allicin, ki ima antivirusne, antibakterijske in protiglivične sposobnosti, in je tista, ki zagotavlja česnu tako vsestranske zdravilne učinke. Allicin pa je prisoten zgolj v surovem oz. presnem česnu, zatorej uporabljajte le pripravke iz svežeg, neobdelanega česna ali pa redno dodajajte česen v jedi ob koncu kuhanja, da resnično izkoristite vse njegove zdravilne učinke.

Ginseng (Panax ginseng, P. quinquefolius). V študiji leta 2005 so kanadski raziskovalci 279 odraslim dajali vsak dan ali placebo ali pa 400 miligramov ginsenga. Po končani študiji so pri skupini na ginsengu skupno našteli občutno manj prehladov. Raziskovalci z univerze Connecticut so študijo ponovili in prišli do enakih rezulatov in označili ginseng za “varno, naravno sredstvo za preprečevanje akutnih respiratornih obolenj.” V svoji knjigi Zelena lekarna dr. James A. Duke priporoča dnevni odmerek čaja iz 1 zvrhane čajne žličke ginsenga v skodelici vrele vode.

Eleuthero – Sibirski ginseng

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus). Znana tudi kot “sibiski ginseng,” ta zel ni v nikakršnem sorodu z ginsengom, čeprav učinkuje podobno, vključno s krepitvijo imunskega odziva in protivirusnim delovanjem. Priporoča se dnevni odmerek čaja iz 1 zvrhane čajne žličke eleutherove korenine v skodelici vrele vode.

Gobe. Gobe maitake (Grifola frondosa), reishi (Ganoderma lucidum) in shiitake (Lentinula edodes) spodbujajo imunski sistem k obrambi pred številnimi virusi. Gob maitake ni lahko najti svežih, zato pa so na voljo sušene. Gobe reishi so precej neokusne in se jih ne uporablja v prehranske namene, sej jih pa uživa v kapsulah. Z gobami shiitake je povsem drugačna zgodba, saj so zelo okusne in jih lahko kupimo sveže skoraj v vsaki bolje založeni trgovini.

Astragalus (Astragalus membranaceus). Ta rastlina, ki deluje protivirusno in krepi imunski sistem, predstavlja eno glavnih zelišč tradicionalne kitajske medicine že tisočletja V knjigi Herbal Antibiotics avtor Stephen Harrod Buhner priporoča popiti dnevno en čajnik čaja, ki vsebuje 60 do 80 g korenine astragalusa. Ali pa, ravno tako priporoča Buhner, iz korenine astragalusa in česna pripravite jušno osnovo za krepitev imunskega sistema.

Save